marți, 31 iulie 2012

Cum sa faci bani si cand dormi?


Daca doresti sa castigi ceva bani in plus, dar nu mizezi pe un al doilea job, ar trebui sa te gandesti la obtinerea unui venit pasiv. Trebuie sa muncesti doar la inceput, dupa care banii vin pur si simplu, chiar si atunci cand dormi. Cum poti cocheta cu asemenea activitati profitabile?


1. Scrie o carte - Scrie o carte buna si vei putea sa iti rotunjesti veniturile din vanzari, dupa publicarea acesteia. De asemenea, ai optiunea vinderii ei in mediul digital si o poti publica chiar tu, daca este nevoie;


2. Creeaza o aplicatie - Dezvolta o aplicatie pentru smartphone-uri (fie ea si cea mai simpla, dar utila), care sa iti aduca un venit ori de cate ori cineva o descarca. Chiar si cele mai stupide aplicatii au generat 30.000 dolari intr-o singura zi;

3. Infiinteaza un blog static - Construieste un site intr-un domeniu care iti este cunoscut tie si celorlalti. Concentreaza-te asupra materialelor care nu trebuie actualizate in mod constant (ex: articolele de genul "cum sa..."); oamenii le vor cauta. Pune reclama pe site. Daca vei avea un continut bun, vei obtine bani chiar si de pe urma celor mai vechi articole;

4. Scrie articole online - Poti face bani si din jurnalism online. Vei fi platit in functie de vizualizarile articolelor tale;

5. Creeaza un clip video pentru YouTube - Filmeaza un spot pentru YouTube, orice iti trece prin minte; daca acesta va deveni popular, vei putea insera reclama in dreptul sau si castigurile nu se vor lasa asteptate;

6. Fa pe fotograful - Daca ai "ochi" si pasiune pentru fotografie, o sa reusesti sa iti vinzi produsele unor site-uri precum Shutterstock - un loc in care fotografii amatori isi pot vinde fotografiile;

7. Deseneaza si proiecteaza diverse elemente grafice - Unele site-uri iti dau bani si pentru ilustratii sau elemente grafice. Primesti bani pentru fiecare descarcare;

8. Implica-te in productia de tricouri personalizate - Poti concura cu un design de tricou pentru site-uri precum Threadless. Daca designul tau este ales, castigi 2.000 de dolari, un voucher threadless de 500 de dolari (care poate fi rascumparat contra sumei de 200 de dolari) si alti 500 de dolari, ori de cate ori tricoul tau este reprintat;

9. Vinde asigurari - In domeniul asigurarilor, vei obtine bani nu doar atunci cand inchei un contract. Astfel, vei primi un comision in momentul in care clientul isi va reinnoi polita de asigurare;

10. Investeste in dividende - Una din cele mai populare metode de obtinere a unui venit pasiv este investitia in actiuni care isi recompenseaza proprietarii cu dividende mari.

Aflati mai multe >>

Cum sa faci bani din tutoriale pe YouTube?


O noua generatie de profesori online fac bani buni de pe urma clipurilor video uploadate pe YouTube, castigand mii de lire sterline in Anglia, de exemplu. In fiecare minut, 72 ore de continut video sunt "urcate" pe platforma YouTube si cele mai apreciate provin de la bloggerii instruiti care ofera sfaturi despre cosmetica, comentarii despre jocurile video si chiar lectii de imbunatatire a aptitudinilor sportive la fotbal. Antreprenorii de pe web uploadeaza asemenea filmari pe site si apoi incearca sa isi creasca numarul de vizualizari. Odata cu ascensiunea smartphone-urilor si televizoarelor cu internet, targetul lor se extinde rapid, ca si castigurile.

Cum sa faci bani pe YouTube


Pentru a genera castiguri din clipurile tale, trebuie sa fii atent la potentialul online urias al YouTube si capacitatea sa de a atrage talente.
Angajatii YouTube cerceteaza site-ul, cautand clipurile populare si canalele de succes, apoi ii abordeaza pe bloggeri, cerandu-le direct permisiunea pentru a putea afisa reclame in dreptul filmelor respective, explicadailymail.co.uk.

Veniturile sunt impartite intre producatorul filmuletelor si site, iar potentialul este enorm - site-ul beneficiaza zilnic de 4 miliarde de vizualizari.

Cei de la dailymail.co.uk au discutat cu specialistii YouTube, pentru a afla cum anume isi platesc utilizatorii, dar un purtator de cuvant a refuzat sa comenteze asupra unor cifre clare.

YouTube ii sfatuieste pe useri sa se inscrie intr-un program de parteneriat, daca incarca in mod regulat clipuri pe site. Membershipul este gratuit si clipurile devin disponibile pentru publicitari, oferindu-le utilizatorilor sansa unui castig. O idee de afaceri foarte simpla, am spune si usor de pus in practica!

Site-ul celor de la Google sustine ca are cu peste 30.000 de parteneri mai multi decat in 2011 si pentru multi oameni, YouTube devine un loc de munca.

Bloggerii sunt insa constransi prin contract sa nu spuna cati bani castiga din parteneriatul cu YouTube. Totusi, YouTube precizeaza ca exista sute de oameni care obtin "venituri de sase cifre", astfel incat oricine ar renunta la un job de la 9 la 17 pentru o cariera online bine platita.

Scoala mea de fotbal, cu peste 30 milioane vizualizari

Steven Roberts (30 de ani) din Suffolk a postat pe YouTube filmulete scurte de 1-2 minute cu el jucand fotbal si in acelasi timp oferindu-le aspirantilor sfaturi utile. Are peste 81.927 abonati. Clipurile sale au inregistrat peste 30 milioane vizualizari, in cei doi ani de parteneriat cu YouTube. Acesta spune ca banii sunt suficienti, cat sa traiasca foarte decent.

Steven a castigat numeroase premii pe YouTube, inclusiv YouTube Next Trainer, in urma caruia a primit echipamente video in valoare de 5.000 de dolari. Antrenorul de fotbal spera sa transforme canalul de YouTube intr-un job full time.

Antreprenoarea frumusetii: "Intarzii la facultate, pentru a face bani din sfaturile cosmetice"

Nu trebuie sa fii un geniu al calculatoarelor, pentru a avea succes pe YouTube. Ai nevoie de o simpla camera de filmat. Livie Rose (21 de ani) (foto) din Swansea este un exemplu de tanar antreprenor. Livie este membru al YouTube de doar doi ani si studiaza politica la Queen Mary University, in East London; ea ofera sfaturi video despre frumusete, pe YouTube, direct din dormitorul casei.

Aceasta dispune de 10.772 abonati. Tanara face parte dintr-un canal YouTube denumit Stylehaul - unde bloggerii incarca tutoriale video despre frumusete. Toate aceste clipuri vor avea reclama la produse cosmetice. Cu cat canalele devin mai cunoscute, cu atat publicitarii mari migreaza spre ele.

Cele 63 videoclipuri despre cosmetica ale lui Livie beneficiaza de reclama de la Very, iTunes si Benefit. Astfel, contul ei bancar ramane "sanatos".

Recenziile la jocuri video i-au adus 2,5 milioane de vizualizari

Fjola Chem, care incarca videoclipuri pe YouTube sub numele de Mintchiplol, ofera review-uri la cele mai noi jocuri video.
Gamerita este originara din SUA si lucreaza mai tot timpul online: "Petrec cel putin 8 ore pe zi online".

Cele 136 videoclipuri ale sale pot dura chiar si 50 de minute. Mintchiplol a castigat pana acum 2,5 milioane vizualizari. Mintchiplol uploadeaza recenzii la jocuri video, o activitate specifica pana nu demult doar baietilor. De multe ori, a cazut victima comentariilor misogine.

Fjola a semnat un contract cu YouTube, care nu ii permite sa divulge valoarea sumelor castigate din publicitate.
Aflati mai multe >>

Cum sa faci bani din magazinul virtual de haine?


Antreprenoarea australiana Nikki Durkin a lansat startup-ul 99Dresses, in cadrul Y Combinator. 99Dresses permite femeilor sa isi vanda hainele prin intermediul unui magazin online, unde beneficiaza de un "dulap virtual". Doamnele stabilesc preturile intr-o moneda virtuala, denumita "buttons", apoi ofera acesti banuti pe alte haine. Pentru fiecare tranzactie, expeditorul plateste transportul.


Durkin a lansat acest concept in Australia. In primele patru luni, utilizatoarele au prezentat online 4.500 de haine, din care au vandut 3.500.

Dupa ce a observat potentialul afacerii, Durkin s-a mutat in San Francisco si a apelat la finantatorul de startup-uri Y Combinator.

Tanara intentioneaza sa promoveze magazinul pe piata americana, in universitati si fratii studentesti. Durkin se concentreaza asupra clientelei in varsta de 20 de ani.

Antreprenoarea a tot schimbat haine cu colegele ei din Sydney. Pe la 16 ani a avut ideea lansarii magazinului online 99Dresses, dar a asteptat sa termine scoala, pentru a demara startup-ul. Y Combinator i-a asigurat finantarea.
Aflati mai multe >>

Cum poti sa iti gasesti un job prin intermediul Facebook?


Oricat te-ai opune restilizarii paginii tale de Facebook, pentru a-i oferi un aspect profesional, nu putem sa omitem potentialul celei mai mari retele sociale din lume in privinta cautarii de joburi. Recent, LinkedIn a inregistrat 150 milioane membri si Twitter se lauda cu 140 milioane membri. Facebook are 845 milioane membri.

Prezenta Facebook este tot mai mare si managerii HR nu ezita sa exploreze profilurile utilizatorilor, pentru a gasi candidati pentru diverse locuri de munca.
Decat sa consideri acest lucru o amenintare, ar fi mai bine sa intorci sortii in favoarea ta si sa vezi cat de mult te poate ajuta Facebook sa iti gasesti un job.


Iata un ghid esential destinat celor care vor sa isi caute un loc de munca pe Facebook.

Alegeti cu grija fotografia de profil si cea de "coperta"

Potrivit glassdoor.com, o fotografie face exact cat o mie de cuvinte. Un angajator va analiza cu siguranta cele doua fotografii. Pentru a lua o decizie rationala, intreaba-te ce fotografie te reprezinta si in ce masura te poate pune intr-o lumina buna.

Nu ascunde faptul ca esti un vanator de joburi

De obicei, ne imprietenim pe Facebook cu oameni pe care ii stim. Prietenii si familia ta trebuie sa stie ca iti cauti un job. Reteaua este vasta. Din vorba in vorba, o sa dobandesti jobul mult visat.

Optimizeaza-ti profilul

Asigura-te ca profilul tau este actualizat si foloseste sectiunea de informatii in favoarea ta. Actualizeaza istoricul joburilor tale si ofera linkuri catre munca ta proprie (proiecte, portofolii, bloguri etc).



Ofera-le un "like" companiilor din industria vizata

Prin acest gest, o sa poti beneficia de cele mai noi stiri si informatii venite dinspre aceste companii. Nu ezita sa participi la conversatii, sa comentezi si sa iti majorezi gradul de vizibilitate in fata angajatorilor. De asemenea, pe masura ce compania isi expune trendurile si cultura corporatista, adera la ea.

"Imprieteneste-te" discret

Chiar daca nu o sa ai un interes imediat in a te imprieteni pe Facebook cu potentiali clienti sau manageri HR, acest demers va accelera cautarea ta. "Imprieteneste-te" cu acele persoane pe care le cunosti sau care au relatii cu profesionistii din campul tau de munca.

Administreaza-ti in mod eficient setarile de confidentialitate

Daca doresti sa folosesti Facebook pentru a-ti gasi de munca, nu te ascunde de angajatori! Nu deveni "de negasit"!

Nu uita ca ai si alte optiuni

Daca nu doresti sa iti infiintezi un profil public, poti sa iti faci o pagina de Facebook. Prin intermediul acesteia, vei putea afisa informatii care ar interesa un angajator, precum biografia, aptitudinile, site-urile tale, informatiile de contact etc. Sa nu cazi insa prada vaicarelilor! Oricine este supus greselilor.
Aflati mai multe >>

Cati bani va poate aduce o inventie?




Rotisorul de mici dimensiuni pentru uz casnic s-a vandut in 7 milioane de exempare si a generat incasari de peste 1 miliard $, beneficiind si de un slogan inspirat: "Just set it and forget it!". Incasari similare a adus si pistolul gigant cu apa SuperSoaker inventat in 1990 si vandut in cca 80 de milioane de exemplare, in timp ce jucaria Slinky (vezi foto), desi s-a situat mai prost la capitolul venituri ("doar" un sfert de miliard $), si-a adjudecat in mod clar primul loc la numarul de bucati vandute: 250 de milioane. Ce au in comun aceste produse? In spatele tuturor a stat o o idee de geniu, un moment de inspiratie. Cu o precizare foarte importanta insa: in niciunul dintre cele 3 cazuri, aceasta inspiratie nu a fost suficienta pentru a atrage succesul comercial. Traseul de la simpla idee la profit s-a dovedit intotdeauna extrem de complicat.

Multe povesti de succes se termina cu fraza "Si a obtinut brevet pentru inventia sa si a devenit milionar", incetatenind astfel ideea ca a avea un brevet echivaleaza cu o avere instantanee. Dar ideea aceasta este falsa. Statisticile arata ca doar 1 brevet din 100 ajunge sa fie materializat sub forma unui produs si ca doar 1 din 500 aduce, intr-adevar, bani. E-adevarat, acest potential castig este uneori fabulos, dar asta numai daca produsul reuseste sa ajunga in rafturile magazinelor. Si pana in rafturile magazinelor este un drum al naibii de lung si de anevoios.

Iata de ce, cu exceptia cazului cand inventatorul are el insusi resursele si experienta pentru a desfasura cap-coada afacerea, singura solutie pentru a se face bani cu respectiva inventie este ca drepturile asupra ei sa fie vandute unui producator de calibru. Acesta vine cu utilaje pentru productia de serie, cu furnizori de materiale, cu canale de distributie – lucruri cel putin la fel de importante ca inventia in sine. In caz contrar, daca nu se accepta aceasta cedare a drepturilor, situatia poate deveni complicata si totul se poate termina prost.

Este celebru in acest sens cazul lui Robert Kearns, cel care a pus la punct stergatorul intermitent de parbriz: lui Kearns i s-au oferit 30 de milioane $ pentru inventia sa, dar el a refuzat aceasta oferta si a insistat ca producatorii de automobile, fiecare in parte, sa cumpere direct de la el dreptul de a-i folosi inventia. Rezultatul? Cativa ani zbuciumati de lupta cu producatorii, procese indelungate si, in final, obtinerea unei sume de doar 15 milioane $, din care o parte importanta s-a dus pe onorariile avocatilor.

Niciun inventator nu vrea ca altii sa se imbogateasca pe spinarea lui, dar nu trebuie uitat niciun moment ca a avea un brevet nu inseamna nimic – e doar o bucata de hartie, buna de inramat si de agatat pe un perete. A vinde drepturile de exploatare a acelui brevet se cheama a profita de pe urma lui. Mai mult sau mai putin, dar a profita.

In plus, sa nu se inteleaga cumva ca vanzarea in sine a drepturilor de expoatare este floare la ureche. Daca aveti cumva o inventie (chiar si una geniala) si vreti s-o vindeti unor investitori, trebuie sa stiti ca exista cateva motive foarte solide pentru care demersul dvs. poate fi sortit esecului:

1. Ideea dvs. nu este noua. Faptul ca nu ati vazut un produs similar pe piata nu inseamna ca un astfel de produs nu exista. E posibil chiar ca inventia sa mai fi fost propusa pe piata si sa nu fi avut succes. Sau sa nu mai fi fost propusa, dar sa existe deja brevete care protejeaza anumite caracteristici ale ei. Singurul mod in care se poate afla adevarul este o cercetare profesionista, dar o asemenea cercetare costa (in S.U.A. pretul e in jur de 1.000 $).

2. Producatorii nu cauta neaparat produse noi. Fiti convins ca orice producator are deja proiecte cu care sa isi bata capul, proiecte in care a investit timp si bani. Ideea cu care veniti dvs. se afla asadar in competitie cu alte idei si nu va fi luata in considerare decat daca promite cu adevarat un profit mult mai atractiv. Si nu va lasati indus in eroare de faptul ca multi producatori studiaza frecvent arhive de brevete - ei nu sunt interesati sa gaseasca inventii pe care sa le cumpere, ci doar cauta caracteristici pe care sa le adauge, intr-o forma sau alta, produselor pe care, asa cum am mentionat, le au deja in lucru.

3. Produsul nu este profitabil. Cu alte cuvinte, costul lui de productie nu permite desfacerea la un pret pe care piata sa il accepte. Astfel, investitorul/producatorul, ca sa isi acopere toate cheltuielile, trebuie sa vanda produsul catre angrosist la un pret de doua ori mai mare decat costul lui de productie. Angrosistul, la randul lui, trebuie sa il vanda detailistului la un pret de 1,5 ori mai mare decat pretul cu care l-a luat de la producator, iar detailistul il ofera pe piata la un pret dublu fata de cel pe care l-a platit el insusi. Asadar, 2 x 1,5 x 2 = 6, deci costul de productie trebuie sa insemne o sesime din pretul pe care consumatorul final accepta sa il plateasca. Multe inventii se impotmolesc la acest calcul.

4. Punerea in practica a inventiei cere schimbari tehnologice importante. De obicei, companiile mari au investit atat de mult in utilajele si liniile lor tehnologice actuale incat sunt practic prizonierele lor. Ca urmare, ele se vad nevoite sa ia in considerare doar acele produse noi a caror realizarea se muleaza pe dotarea existenta. Gigantul General Motors primeste anual cca 25.000 de idei noi, dar doar una dintre ele ajunge sa fie pusa in practica. Si asta nu pentru ca celelalte 24.999 sunt proaste, ci pentru ca firma nu isi permite sa faca schimbari.

5. Nu abordati investitorul in modul cel mai potrivit. Marile companii se bazeaza pe sisteme/proceduri/rutine foarte clare - altfel ar fi haos. Daca ele sunt cat de cat interesate de inventiile venite din afara, atunci cu siguranta au un sistem prin care aceste inventii sunt evaluate. Daca folositi acest sistem, veti primi cel mai complet raspuns pe care compania este dispusa sa vi-l dea, daca nu, veti primi un raspuns incomplet sau nu veti primi nimic.

Am enumerat aici cateva motive obiective, dar trebuie sa tineti cont ca exista si motive subiective pentru care propunerea dvs. sa fie refuzata: prezentarea pe care ati facut-o nu a fost prea clara, ati dat impresia ca sunteti un om cu care e dificil sa lucrezi, nu ati reusit sa dovediti ca stapaniti toate aspectele tehnice ale inventiei sau, pur si simplu, interlocutorul dvs. a avut o zi mai proasta.

Aflati mai multe >>