luni, 12 august 2013

Ministerul Afacerilor Externe recomanda incheierea de asigurari celor care calatoresc in Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Afacerilor Externe a emis la finele saptamanii trecute o atentionare de calatorie prin care recomanda persoanelor care calatoresc cu autoturismul in Bulgaria sa incheie asigurari antifurt si sa consulte periodic pe pagina web a institutiei (www.mae.ro) rubrica Sfaturi de calatorie - Alerte de calatorie

"Infractiuni de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi). S-au semnalat cazuri de agresiune si furt de autovehicule pe soselele nationale", atentioneaza Ministerul in cadrul rubricii privind conditiile de calatorie din Bulgaria, tara cu un nivel mediu al criminalitatii.

Prin urmare, MAE recomanda ca deplasarile cu autoturismul sa se efectueze numai pe timpul zilei si pe artere rutiere principale (drumuri europene si autostrazi), iar masinile sa fie incuiate si asigurate cu sisteme de alarma. De asemenea, documentele si valorile personale, biletele de calatorie, banii, cartile de credit trebuie sa fie pastrate in locuri sigure si sa nu fie expuse in mod vizibil asupra detinatorilor sau in masini.

In cazul turistilor care calatoresc cu autobuzul sau trenul, bagajele trebuie supravegheate pe intreaga durata a calatoriei, iar pentru iesirile in orase, in special in zonele aglomerate, documentele personale ar trebui lasate la hotel si pastrata numai o copie a actelor de identitate (pasaport, permis de sedere).

"In cazul in care vi se solicita sa opriti autoturismul si aveti suspiciuni in legatura cu adevarata calitate a persoanelor respective, va recomandam evitarea opririi si deplasarea pana la cel mai apropiat post fix sau mobil de politie, pentru relatarea situatiei si solicitarea de sprijin. In cazul unor incidente care afecteaza siguranta persoanei sau a bunurilor, va recomandam sa contactati politia locala precum si cel mai apropiat oficiu consular roman", mai recomanda Ministerul.

Totodata, la sectiunea Conditii de Calatorie, se precizeaza ca asigurarea medicala este obligatorie in Bulgaria, MAE recomandand inainte de a pleca intr-o calatorie la Sud de Dunare incheierea unei asigurari medicale de sanatate sau obtinerea Cardului European de Sanatate. Acesta ofera acces la serviciile de asistenta medicala necesare in orice tara a Uniunii Europene, in sistemul public.

"Este recomandabil sa incheiati si o asigurare medicala suplimentara, valabila in tara de destinatie si cele de tranzit. In baza unei asemenea asigurari, facultative, aveti acces la serviciile de urgenta atat din sistemul public de sanatate, cat si din cel privat (in functie de tipul politei de asigurare). La incheierea unei asemenea asigurari verificati coordonatele partenerului societatii de asigurare in tara de destinatie si de transit", se specifica pe site-ul MAE.

Incheierea politelor de asigurare trebuie facuta in Romania, neexistand posibilitatea incheierii lor in Bulgaria, potrivit sursei citate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu