marți, 7 mai 2013

Noua lege a malpraxisului medical intra in dezbatere publica

Eugen Nicolaiescu

Prin legea ce urmeaza sa intre in dezbatere publica, firmele de asigurari care incaseaza de ani intregi bani pentru riscul profesional vor fi obligate sa despagubeasca pacientii care au de suferit din cauza medicilor. Cazurile in care pacientii romani au fost despagubiti sunt rare. O noua lege a malpraxisului urmeaza sa intre in dezbatere publica, a anuntat Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii ...




Articolul integral poate fi citit aici: www.vreauasigurare.ro
Aflati mai multe >>

sâmbătă, 4 mai 2013

Paște fericit!

Oua rosii de paste

Clopotele învierii să vestească o primăvară frumoasă, încărcată de bucurii și de speranțe, energie nouă și lumină caldă. Vă dorim din suflet să aveți parte de minuni și să prețuiți momentele frumoase alături de cei pe care îi iubiți.
Aflati mai multe >>

joi, 2 mai 2013

Combinatul Oltchim va solicita plata a 10 milioane de euro de la Astra Asigurari

Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea
Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului, a cerut 10 milioane de euro de la o firma de asigurari pentru managementul defectuos al fostului director. In 2006 a fost incheiata o polita de despagubire profesionala de catre mai multi manageri din cadrul combinatului. Oltchim se afla in insolventa, iar datoriile au ajuns la 800 de milioane de lei. 

Combinatul Oltchim solicita plata a 10 milioane de euro de la Astra Asigurari, in contul asigurarii de raspundere manageriala incheiate de fosta conducere. 

”Am descoperit in actele societatii o asigurare de raspundere in caz de culpa manageriala care acopera o suma de 10 milioane de euro. Prejudiciul va fi mult mai mare, dar plata va fi doar atat. Raportul privind cauzele insolventei arata multe decizii proaste ale managementului” , a afirmat Gheorghe Piperea. 

El a mai completat ca este prima astfel de asigurare de asemenea dimensiune care se plateste in Romania. Intrebat daca el crede ca societatea de asigurare va plati suma respectiva, Piperea a replicat ca aceasta nu-si doreste un proces cu el.
Aflati mai multe >>

Clientul poate fi educat in spiritul asigurarii numai daca asiguratorii isi onoreaza obligatiile

Adrian MARIN CEO-ul GENERALI RomaniaPiata asigurarilor se poate redresa daca va invata din greselile facute pe segmentul auto si daca asiguratorii vor practica cu totii preturi tehnice care sa reflecte riscul, protectia prin reasigurare si calitatea serviciilor oferite, este de parere Adrian MARIN, CEO-ul GENERALI Romania. "Clientul roman poate fi educat in spiritul asigurarii numai daca noi, asiguratorii, ii vom garanta siguranta de care are nevoie. Aceasta nu o putem face decat onorandu-ne cu totii obligatiile asumate in fata lor", declara seful operatiunilor grupului italian in Romania. 

Vorbind despre solutiile de care piata are nevoie pentru a-si depasi limitarile si problemele, intr-un interviu acordat Revistei PRIMM - Asigurari & Pensii, Adrian MARIN sustine ca, totodata, climatul din piata asigurarilor trebuie sa fie dominat de respect si incredere, pe fondul unui cadru legislativ care sa permita predictibilitate pentru un business sanatos pe termen lung. 

"Sper ca entitatile specializate (si responsabile) din piata (UNSAR, UNSICAR, FPVS, AAR, APPA etc.) sa gaseasca modalitatea eficienta de colaborare pe obiectivele comune si unitare. Un exemplu concret poate fi dat si de recenta Conferinta Nationala de Asigurari Auto, in urma careia ar trebui sa vedem o reglementare a situatiei prezentate privind vatamarile corporale, materializata intr-un proiect de act normativ", a semnalat liderul GENERALI Romania. 

Mai mult decat atat, in contextul in care asigurarile se bazeaza pe cifre si indicatori, pe calcule actuariale care sa permita proiectarea afacerii, Adrian MARIN sustine ca "mai avem mult de lucru in a crea cadrul organizat si legal care sa ne permita sa avem acces transparent la date, in scopul realizarii unor evaluari si proiectii, tinand cont de factorii economici determinanti. Ceea ce vreau sa spun este ca avem nevoie de acces transparent la datele Politiei, de baze de date comune privind daunele si fraudele, rau-platnicii etc." 

La nivelul companiei pe care o conduce, eforturile vor fi concentrate, in continuare, pe mentinerea actualilor clienti printr-o servisare mai buna si prin programe de fidelizare, dar si pe dezvoltarea parteneriatelor cu brokerii si bancile. "Clientul ramane in centrul tuturor actiunilor companiei pentru ca dorim sa ii oferim in continuare serviciile de calitate cu care a fost obisnuit si care ne-au diferentiat intotdeauna de competitie". 

De asemenea, GENERALI Romania si-a propus intrarea pe profit in anul 2013, dupa ce in anul 2012 compania a reusit sa isi reduca semnificativ rezultatul financiar negativ, de la 83 mil. lei in 2011, la 18 mil. lei. 

"Am invatat in toti acesti ani in care ne-am confruntat cu pierderi cum sa ne calculam costurile si sa vedem de unde vin pierderile. Am aplicat deja de anul trecut aceste scheme si eu zic ca am reusit. Ne-am redus intr-un an pierderile cu peste 14 mil. EUR", a declarat Adrian MARIN.
Aflati mai multe >>

Reglementarea vanzarilor online de asigurari ar trebui sa fie mult mai stricta

Reglementarea vanzarilor online de asigurari ar trebui sa fie mult mai stricta
Vanzarea online de asigurari castiga teren si in Romania, oferind o alternativa interesanta canalelor de distributie traditionale, atat din punctul de vedere al costurilor, cat si in ceea ce priveste accesibilitatea. "Un intermediar in asigurari se poate intalni cu 5-6, maxim 10 clienti zilnic, un site de profil poate fi vizionat de cateva sute, mii sau zeci de mii de persoane zilnic. Prin urmare, calitatea informatiilor disponibile trebuie sa fie foarte buna. La fel si modul de prezentare al acesteia", a declarat Alexandru APOSTOL, Director General, MAXYGO Broker de Asigurare. 

Astfel, se impune reglementarea cat mai rapida a acestui domeniu, mai ales tinand cont de faptul ca vanzarile pe Internet au un potential important pentru piata. "In mod sigur online-ul este unul dintre canalele de distributie ale viitorului. Acest canal insa trebuie reglementat in consecinta, mai ales intr-o piata ca Romania in care primeaza pretul si nu calitatea serviciilor (...). Pe acest segment, reglementarile ar trebui sa fie mult mai stricte si mult mai explicite decat cele dedicate canalelor traditionale de distributie pentru ca adresabilitatea, cel putin teoretica, a unui astfel de canal de distributie este mult mai mare decat a intermediarului in asigurari", a adaugat Alexandru APOSTOL. 

Canalul online, analizat din prisma avantajelor pe care le ofera atat pentru brokeri, cat si pentru asiguratori, va reprezenta una dintre temele dezbatute in cadrul Conferintei "Ziua Brokerilor" de la FIAR 2013 - Forumul International Asigurari-Reasigurari, care se va desfasura luni, 20 mai, cu incepere de la ora 10:00.
Aflati mai multe >>

Avocatii care "vaneaza" victime ale accidentelor rutiere si cati bani castiga din suferinta lor

Pagubitii mai bine informati si plafonul de despagubire de 5 mil. EUR pentru vatamari corporale si deces pe RCA sunt doar doua din cauzele care au condus in ultimii ani la o escaladare fara precedent a sumelor platite de asiguratorii auto in urma accidentelor rutiere. Totusi, acestea sunt elemente normale in orice tara civilizata, necesare pentru ca victimele acestor evenimente sa fie compensate corespunzator. Totusi, mai exista un factor, la fel de normal si de necesar, care insa ridica multe semne de intrebare din punct de vedere moral. Este vorba de asa-numitii "samsari ai durerii", respectiv avocatii care "vaneaza" victime ale accidentelor rutiere pentru a castiga ocazia de a-i reprezenta in relatia cu asiguratorul si de a incasa niste comisioane cel putin substantiale din despagubirile obtinute. 

"Despagubirile obtinute de victimele accidentelor rutiere in instante sunt erodate foarte mult de acesti intermediari. Un comision de 30% a devenit deja banal", a atras atentia Sorin GRECEANU, Directorul General al Fondului de Protectie a Victimelor Strazii, in cadrul unui seminar UNSAR. Pe de alta parte, Madalin ROSU, Directorul Diviziei Daune in cadrul GENERALI Romania, a afirmat ca exista avocati care au recunoscut ca incaseaza chiar si 60% din despagubirile obtinute. 

"Ca urmare a mediilor determinate de noi, am constatat ca sotia si copiii minori ai unui sot decedat primesc in jur de 12.000 EUR de persoana in Romania. In general, pentru daune morale se prezinta in medie 3 persoane, ceea ce inseamna, asadar, 36.000 EUR daune morale pe persoana decedata", a explicat Sorin GRECEANU. Astfel, aplicand procentele invocate anterior, castigul avocatilor s-ar cifra intre 10.900 EUR si 21.800 EUR. Insa trebuie avut in vedere ca mediile, de multe ori, induc in eroare. In Romania au existat cazuri cand valoarea despagubirilor totale s-a ridicat si la aproape 1 mil. EUR, desi au existat cel mult doua victime, deci si comisioanele incasate puteau fi mult mai mari. 

"In prezent exista o intreaga retea de unde avocatii obtin informatii despre victime accidentelor rutiere: de la spital, morga, sau Politie", a subliniat Madalin ROSU. "Avem o divizie dedicata cazurilor de vatamari corporale care are rolul de a lua legatura cu victimele pentru a putea rezolva mai usor in amiabil. Insa, de multe ori, acestea refuza sa vorbeasca cu noi pentru ca nu le permit clauzele din contractele pe care le incheie cu avocatii. De altfel, majoritatea cererilor de despagubire pe vatamari corporale ajung la noi prin intermediul avocatilor", a adaugat Madalin ROSU. 

In instante au existat insa si cazuri in care judecatorii au redus substantial nivelul comisionului incasat de reprezentantii legali, dar acestia si-au schimbat strategia. Mai intai obtin de la pagubiti imputernicirea de a incasa despagubirea, dupa care solicita virarea sumelor obtinute in conturile personale, urmand ca apoi sa faca mai departe transferul catre victime. De asemenea, exista cazuri cand victimele nici nu cunosc ce sume au fost solicitate in numele lor. "Intr-o speta, pe drumul de la victima pana la tribunal s-a mai pus cu pixul un <1> in fata la <500.000>. De asemenea, am avut si cazuri de cumparare a drepturilor de litigiu", a mai explicat Madalin ROSU. 

Pe de alta parte, acest aspect a intrat si in atentia autoritatilor, care incearca treptat sa reglementeze aceste spete. "Legislatia lacunara a dat nastere unor situatii care sunt in beneficiul rechinilor pusi pe capatuiala. Sunt situatii pe care de curand le-a rezolvat CSA-ul, si aici ma refer la faptul ca acum asiguratorii trebuie sa isi faca rezerve pentru sumele pe care le cer in instanta victimele unor accidente", a declarat Daniel FLOREA, Deputat in Parlamentul Romaniei, Membru al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, in cadrul Conferintei Nationale a Asigurarilor Auto. "Noi vorbim despre victime, instante si asiguratori. In ceea ce priveste responsabilul de accident, vinovatul, daca isi recunoaste vinovatia, beneficiaza de clementa, dar pe latura civila raspunde asiguratorul. Practic, persoana vinovata are cel mai putin de suferit. De asemenea, de cele mai multe ori, legislatia ar trebui sa acopere toate situatiile care pot fi intalnite, fara a fi data posibilitatea imbogatirii unor oameni pe suferinta semenilor", explica Daniel FLOREA. 

Intre timp, cea mai la indemana solutie ramane incercarea de rezolvare a acestor cazuri in mod amiabil, fapt ce ar conduce la o despagubire acordata intr-un termen relativ redus, de cateva luni, fata de 2-3 ani in cazul unui proces in justitie.
Aflati mai multe >>