joi, 27 iunie 2013

Cercetatorul care a prezis cutremurul din 77: "Romania va fi lovita in 2013 de un cutremur puternic"

Prof. Dr. George Purcaru
George Purcaru, profesor dr. la Institutul de Stiinte Geologice, Universitatea "J.W. Goethe", din Frankfurt, Germania, sustine ca Romania va fi lovita in 2013 de un cutremur puternic, cu magnitudine de 6,7 pana in 7,1 grade pe scara Richter. 


George Purcaru, profesor dr. la Institutul de Stiinte Geologice, Universitatea "J.W. Goethe", din Frankfurt, Germania, sustine ca Romania va fi lovita in 2013 de un cutremur puternic, cu magnitudine de 6,7 pana in 7,1 grade pe scara Richter, scrie viata-libera.ro.

"Initial, pe baza celor trei legi descoperite de mine, in urma cercetarii a peste 1.100 de cutremure, am prognozat ca seismul puternic din Vrancea va avea loc in 2012 sau in 2013. Cercetari recente, alte trei cutremure stabilite de seismologii rusi, m-au determinat sa modific data predictiei pentru 2013", a spus profesorul.

"In Romania, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 pana la maximum 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter in prezent", spune Purcaru, presedintele Sectiei de Predictie al Comisiei Europene de Seismologie si, totodata, profesor la Universitatea "J.W. Goethe" din Frankfurt, informeaza Evenimentul zilei.

Potrivit specialistului roman, "cutremurul este mai greu de prevazut decat moartea unui om. Un doctor studiaza analizele si poate sa-ti spuna un interval de timp cand se va intampla sfarsitul, cu o marja mica de eroare. Nici el nu cunoaste cu exactitate ziua sau luna".

"Eu pot sa prezic un cutremur intr-un interval mai mare de timp, chiar ani, iar stiinta accepta acest lucru. O predictie despre un cutremur include alte trei predictii. Timpul, locul si magnitudinea, iar toate se calculeaza separat. Se pune des intrebarea daca cutremurele pot fi prevazute exact. Astazi, cu stiinta pe care o avem, nu", spune, categoric, profesorul.

"Nu exista documente care sa ateste valorile tuturor cutremurelor cu exactitate. Daca in cazul cutremului din 1977 avem magnitudinea exacta, in cazul cutremurului din 1940 toate datele au disparut", spune Purcaru, care a studiat cutremurele ce au avut loc in tara noastra, incepand cu anul 1107.

Seismologul roman a atras atentia ca pana in 1974, unii cercetatori au considerat gresit ca pe teritoriul tarii noastre exista doua placi ce produc cutremurele: "este fals pentru ca noi suntem in interiorul placii eurasiatice. Un cutremur superficial care se intampla la doi, trei sau cinci kilometri distruge tot ce e sub el sau aproape de el, dar nu distruge nimic la distanta".

Cutremul din 1962 din Serbia a distrus orasul in care s-a produs, dar n-a stricat nimic mai departe. In Vrancea, cutremurul care este la mare adancime. Vrancea nu este distrusa, dar efectele se vad la distante mari"

Seismologul Geoge Purcaru a anticipat patru cutremure si detine recordul pentru "Cea mai exacta predictie din lume", adica loc, magnitudine si perioada. In 1974, George Purcaru prezenta, la Royal Norwegian Council for Scientific and Industrial Reserch, o lucrare prin care anunta marele cutremur din Romania. A prezis cutremurul din Insulele Solomon 2007, cel din Italia din anul 1981 unde a prevazut locul, si cutremurul din Insulele Aleutine, 1994, considerata cea mai exacta predictie din lume.
Aflati mai multe >>

Deputatii adopta modificarile la Legea AOL Asigurarilor obligatorii pentru locuinte

Asigurarea obligatorie a locuintei AOL
Camera Deputatilor a adoptat ieri, 26 iunie a.c., propunerea de modificare a Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Forma adoptata prevede ca orice asigurator autorizat sa subscrie riscuri catastrofice va putea emite polita obligatorie de locuinta. Astfel, actualul sistem se transforma intr-o schema de co-asigurare, in care asiguratorii ce emit politele vor transfera catre PAID prima de asigurare in limitele stabilite de Legea nr. 260 (20 EUR sau 10 EUR, in functie de tipul constructiei), din care vor retine in propriul cont comisionul ...


Articolul integral poate fi citit aici: www.vreauasigurare.ro
Aflati mai multe >>

Topul despagubirilor platite pe segmentul politelor RCA în 2012

Accidente rutiere
Pe segmentul politelor RCA, numai anul trecut s-au platit despagubiri de ordinul milioanelor de euro.

Compania care a platit in 2012 cea mai mare despagubire pe segmentul RCA a fost Astra Asigurari. Valoarea despagubirilor s-a ridicat la 2 milioane de euro. Accidentul s-a produs tot in afara tarii, asa cum este si cazul tragicului accident din Muntenegru, soldat cu moartea a 18 romani.

In 2012, a doua cea mai mare despagubire a fost platita de Asirom, respectiv 1 milion de euro. Pe locul al treilea se claseaza Generali, care a platit despagubiri in valoare de jumatate de milion de euro.

Topul despagubirilor platite pe segmentul politelor RCA in 2012:

Astra Asigurari – 1,96 milioane de euro
Asirom – 1 milion de euro
Generali – 500.000 de euro
Uniqa – 290.000 de euro
Allianz – Tiriac – 250.000 de euro
Euroins – 54.000 de euro
Omniasig – 38.000 de euro

Totusi, cele mai mari despagubiri platite de societatile de asigurari din Romania au fost achitate catre operatori aerieni. Cea mai mare dauna platita in Romania de o companie de asigurare s-a produs in urma cu 20 de ani, cand distrugerea integrala a aeronavei prezidentiale a costat Astra Asigurari peste 33 de milioane de dolari la cursul de atunci, potrivit revistei Capital.

Mai mult decat atat, un incident din 1995, poate provoca plata unei daune de 70 de milioane de euro.
Aflati mai multe >>

miercuri, 26 iunie 2013

Daune de milioane in cazul accidentului din Muntenegru

Accidentul din Muntenegru va costa scump una dintre companiile de asigurari din Romania. Va fi cea mai mare polita achitata pana acum de o societate din tara noastra. Mai mult, patronii firmei de transport careia ii apartine autocarul, sunt audiati de Parchetul General.

Accident Podgorica Muntenegru
”Toate circumstantele arata ca va fi cea mai mare dauna de raspundere civila pe parte de vatamari corporale care s-a inregistrat in Romania vreodata”, a declarat Valentin Tuca, CEO al companiei de brokeraj AON.

Plafonul maxim pentru despagubirile pentru vatamari corporale pe politele RCA este de 5 milioane de euro, in timp ce pentru daunele materiale, de 1 milion de euro.

”Din informatiile preliminare asiguratorul este Omniasig. Polita RCA o detine proprietarul autovehicului. Pe langa aceasta ar trebui sa intre in functiune asigurarea de calatorie a pasagerilor, care are de asemenea anumite limite si asigurarea de raspundere a transportatorului, separata de raspunderea civila”, a mai spus Tuca.

Patronii firmei de transport care detin autocarul prabuist in Muntenegru sunt audiati in acesta dupa masa la Parchetul General. Stefan si Mihaela Grigoce sunt cei doi soti care detin societatea de transport. Stefan Grigore a ajuns la Parchet la ora 14:00, dar nu a dorit sa dea nicio declaratie. El a spus doar ca autocarul prabusit avea toate avizele necesare si inspectiile tehnice la zi, iar cei doi soferi aveau o experienta de cel putin zece ani, fara a mai fi fost implicati in vreun accident.

Grigore a mai spus ca firma face acest traseu din Muntenegru de cel putin sapte-opt ori anual, iar unul dintre soferii de pe autocarul respectiv a facut acest traseu de 20 de ori.

Autocarul s-a prabusit intr-o prapastie de pe marginea soselei, duminica, la Grlo, in apropiere de Podgorica, capitala Muntenegrului. 18 romani au murit si alti 29 au ajuns la spital.
Aflati mai multe >>

Mai putin de 10% dintre romani au un grad ridicat de incredere in companiile de asigurari

In 2010, un studiu al Institutului pentru Economie Mondiala indica faptul ca 55% din populatia Romaniei nu stie sau nu este interesata de serviciile si produsele financiare. In 2011, o cercetare ARB arata ca mai mult de jumatate din populatia bancarizata nu a efectuat nicio comparatie intre oferte inainte de a achizitiona un produs financiar bancar. In 2013, Banca Mondiala subliniaza ca circa 45% dintre romani au foarte putina incredere in companiile de asigurare. De aceea, intr-un context economic dificil, importanta cresterii gradului de educare privind domeniul financiar trebuie sa ramana un obiectiv important al companiilor din piata. Un astfel de demers este reprezentat de Campania Nationala "ASIGURA-TE!", ajunsa la cea de-a treia etapa. 

Proiectul are ca obiectiv principal informarea romanilor privind cele mai importante tipuri de asigurari pe care le pot incheia: asigurarile auto, de locuinta, de viata, de sanatate si de calatorie. Acesta este realizat de importante asociatii si autoritati din domeniile financiare si cele conexe, beneficiind de sprijinul unor cunoscuti asiguratori si brokeri din piata. Prin informarea publicului larg se urmareste, de asemenea, si o modificare treptata a atitudinii consumatorilor, in special in ceea ce priveste increderea in produsele financiare. 

Astfel, conform rezultatelor unei cercetari publicate la inceputul lunii aprilie pe blogul Bancii Mondiale, 45% dintre romani au foarte putina incredere in companiile de asigurare, peste 35% au o incredere medie si doar sub 10% manifesta un grad ridicat de incredere in asiguratori. Studiul subliniaza legatura dintre educatia financiara a populatiei si increderea in institutiile financiare, punctand importanta dezvoltarii unor strategii de dezvoltare privind "alfabetizarea financiara". Conform aceluiasi studiu, doar 1 din 8 romani are mare incredere in banci.

Cercetarile privind educatia financiara din ultimii ani indica probleme similare. De exemplu, tot in 2010, Banca Mondiala preciza ca 55% din populatia Romaniei nu apeleaza la serviciile si produsele financiare, iar populatia are o capacitate extrem de redusa de a planifica nivelul veniturilor pentru pensie sau evenimente neasteptate, cum ar fi scaderea brusca a salariilor sau alte evenimente care le-ar putea determina declinul nivelului de trai.

In 2011, sondajul "Nivelul de educatie financiara al romanilor", comandat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB), puncta ca 57% din populatia bancarizata nu a efectuat nicio comparatie inainte de a achizitiona un produs financiar bancar, in timp ce doar 41% dintre respondenti au declarat ca au citit contractul in intregime.


Despre Campania Nationala "ASIGURA-TE!"



Etapa a III-a a celei mai ample campanii de educare in asigurari din Romania - Campania Nationala "ASIGURA-TE!" - a demarat pe 20 iunie 2013. Aceasta este realizata de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare, UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania, IGPR - Inspectoratul General al Politiei Romane - Directia Rutiera, ISUMB - Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dealu Spirii" al Municipiului Bucuresti si ANAT - Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania, cu sprijinul unor importante companii de asigurari si de intermediere in domeniu.

In perioada 20 iunie - 20 septembrie, vor fi distribuite in intreaga tara peste 800.000 de brosuri informative gratuite. Materialul aduce, intr-un format atractiv si cu un stil accesibil, informatiile de baza cu privire la asigurarile auto, RCA si CASCO, de locuinte, de viata, de sanatate si de calatorie. "GHIDUL ASIGURATULUI" va ajunge in marile intersectii din Bucuresti si din principalele 20 de orase din tara.

De asemenea, promoteri dedicati vor distribui brosurile in principalele centre comerciale din marile orase. "GHIDUL ASIGURATULUI" a ajuns pana acum la publicul larg si prin intermediul cotidianului ZIARUL FINANCIAR si al saptamanalului BUSINESS MAGAZIN.

Proiectul se deruleaza cu sprijinul EUROPA FM, care va difuza timp de 3 luni spotul audio al acesteia. THE MONEY CHANNEL va difuza spotul video al campaniei, acoperirea media fiind asigurata si de partenerii wall-street.ro, 9am.ro, RazvanPascu.ro - cel mai citit blog despre calatorii din Romania si Revista PLAFAR.
Aflati mai multe >>

Omniasig va plati despagubiri morale si materiale in cazul accidentului din Muntenegru

Accident Podgorica Muntenegru
Autocarul implicat in accidentul din Muntenegru, soldat cu 18 morti si 29 de raniti, este asigurat la Omniasig VIG pentru RCA si CASCO, polita facultativa avand si o componenta care acopera riscul de accidentare, informeaza Mediafax.

"Pentru a fi alaturi de victimele tragicului accident din Muntenegru, OMNIASIG VIG a dedicat o linie de telefon speciala la care persoanele implicate in accident sau rudele acestora pot apela pentru a primi informatii despre modalitatea de intrare in posesia despagubirilor. (...) Punem la dispozitia celor afectati intreaga noastra experienta si pricepere in instrumentarea daunelor pentru a-i consilia si a le usura din povara clipelor de cosmar prin care trec. Numerele de telefon disponibile sunt 021 601.1572 sau 021 601.1574, unde profesionistii OMNIASIG VIG ofera consiliere tuturor celor afectati de acest nefericit eveniment, pentru a facilita accesul asiguratilor la drepturile ce revin din polita de asigurare", a declarat intr-un comunicat Mihai Tecau, presedinte al Directoratului OMNIASIG VIG.

Compania precizeaza ca autocarul utilizat de firma Gregory Tour Serv este asigurat de Omniasig VIG pentru raspunderea civila auto (RCA) si pentru asigurarea facultativa a mijloacelor de transport terestru (CASCO). Polita CASCO dispune de o componenta care acopera inclusiv riscul de accidente persoane si deteriorarea bagajelor. Ambele polite de asigurare erau valabile la momentul producerii evenimentului.

Sursa citata nu precizeaza valoarea despagubirilor la care au dreptul beneficiarii politei CASCO.

Omniasig VIG este una dintre cele mai mari companii de asigurari din Romania si face parte din grupul austriac VIG, care controleaza pe piata locala si companiile Asirom si BCR Asigurari de Viata.

Un autocar cu turisti romani s-a rasturnat, duminica, intr-o prapastie din Muntenegru, accidentul soldandu-se cu 18 morti si 29 de raniti. Accidentul s-a produs la Grlo, pe o sosea dintr-o regiune montana la 30 de kilometri nord de Podgorica, capitala Muntenegrului.

Circuitul a fost organizat de agentia de turism Mareea Travel, iar transportator a fost firma Gregory Tour.
Aflati mai multe >>

Cheltuielile medicale vor continua sa creasca

Florina Vizinteanu
Florina VIZINTEANU: Cheltuielile medicale vor continua sa creasca, iar pacientii trebuie sa fie mai responsabili in ceea ce priveste sanatatea lor.

In fiecare zi, in lume, 800 de femei isi pierd viata din cauza complicatiilor din timpul sarcinii sau in momentul nasterii, iar unul din 10 adulti sufera de diabet, arata statisticile publicate in 2012 de Organizatia Mondiala a Sanatatii. La nivelul european, cheltuielile legate de serviciile medicale au totalizat 1.072 mld. EUR, in timp ce primele subscrise pe segmentul de asigurari private de sanatate s-au ridicat la 112 mld. EUR in 2011.

"Cheltuielile medicale vor continua sa creasca si in viitorul apropiat, iar pacientii trebuie sa fie mai responsabili in ceea ce priveste sanatatea lor si planurile de tratament", a afirmat Florina VIZINTEANU, Presedinte Directorat, BCR Asigurari de Viata, in cadrul Forumului International de Asigurari din Azerbaidjan. Astfel, "asigurarile facultative de sanatate conduc la o reducere de costuri in sistemul public si permit asiguratilor sa benefieze de servicii de calitate in privat", a adaugat Florina VIZINTEANU.
Aflati mai multe >>

miercuri, 19 iunie 2013

Asigurarile "michimaus"

Asigurari rca Astra, Carpatica, Euroins
Ce faci daca te tamponeaza cineva cu “RCA ieftin” de la Astra, Carpatica sau Euroins?
“De ce sa platesti mai mult, cand tot aia face?”, a fost numele campaniei TV pentru unul dintre multele site-uri care agrega ofertele de RCA ale asiguratorilor. Percutantul slogan se traduce printr-un principiu cinic: “Tu platesti, dar altcineva beneficiaza. Chiar iti pasa daca pagubitul isi ia banii sau isi smulge parul din cap? Nu mai bine cumperi cea mai ieftina polita, oricat de proasta, ca sa scapi de amenda?”. In economie si in teoria deciziilor, asta se numeste hazard moral. In limba romana, se cheama apel la nesimtire.
Sa vinzi ieftin, chiar in pierdere, nu-i un lucru rau in sine. Unii asiguratori incearca sa castige notorietate sau credibilitate si li se pare ca e mai eficient asa decat sa strice banii pe marketing. Altii spera sa mai vanda si alte asigurari pe langa. Problema apare abia in cazul asiguratorilor care vor si sa vanda in pierdere, si sa faca profit. Desigur, asta se poate doar daca pierderea ramane in buzunarul clientului.
Legal nu prea se poate, insa exista multe strategii de “management al daunelor”, croite de la victima la victima. Daca pare sarac cu duhul, poate fi mintit. Daca are CASCO, trebuie descurajat, doar-doar va repara pe asigurarea lui. Daca paguba nu-i foarte mare, trebuie dus cu vorba.
Daca masina e scumpa, trebuie indrumat discret la cel mai jegos si mai neserios service, chiar daca listele de “service-uri agreeate” sunt ilegale. Doar daca pare de la inceput ca isi stie drepturile si ca e hotarat sa mearga pana la capat are o sansa de-a fi servit cu zambetul pe buze. Nu o garantie.
Cele mai mari rate ale reclamatiilor apar in dreptul a trei nume: Astra, Carpatica, Euroins. Ca victima, nu prea ai ce sa faci, pentru ca asigurarile tale CASCO si RCA poate ca sunt oricum in alta parte. Pana in 2009 puteai doar sa-i bati obrazul soferului. Apoi, insa, a aparut procedura “constatului amiabil”.
Ceea ce inseamna ca unuia care te-a lovit si-ti azvarle o polita-michimaus poti sa-i bati obrazul intr-un mod mult mai dureros, care sa-l lase fara bani, puncte sau permis. Multi o fac deja, fie din resentiment fie ca pe o masura necesara de igiena morala: “Care constatare amiabila? Hai la politie!”

Aflati mai multe >>