miercuri, 19 iunie 2013

Asigurarile "michimaus"

Asigurari rca Astra, Carpatica, Euroins
Ce faci daca te tamponeaza cineva cu “RCA ieftin” de la Astra, Carpatica sau Euroins?
“De ce sa platesti mai mult, cand tot aia face?”, a fost numele campaniei TV pentru unul dintre multele site-uri care agrega ofertele de RCA ale asiguratorilor. Percutantul slogan se traduce printr-un principiu cinic: “Tu platesti, dar altcineva beneficiaza. Chiar iti pasa daca pagubitul isi ia banii sau isi smulge parul din cap? Nu mai bine cumperi cea mai ieftina polita, oricat de proasta, ca sa scapi de amenda?”. In economie si in teoria deciziilor, asta se numeste hazard moral. In limba romana, se cheama apel la nesimtire.
Sa vinzi ieftin, chiar in pierdere, nu-i un lucru rau in sine. Unii asiguratori incearca sa castige notorietate sau credibilitate si li se pare ca e mai eficient asa decat sa strice banii pe marketing. Altii spera sa mai vanda si alte asigurari pe langa. Problema apare abia in cazul asiguratorilor care vor si sa vanda in pierdere, si sa faca profit. Desigur, asta se poate doar daca pierderea ramane in buzunarul clientului.
Legal nu prea se poate, insa exista multe strategii de “management al daunelor”, croite de la victima la victima. Daca pare sarac cu duhul, poate fi mintit. Daca are CASCO, trebuie descurajat, doar-doar va repara pe asigurarea lui. Daca paguba nu-i foarte mare, trebuie dus cu vorba.
Daca masina e scumpa, trebuie indrumat discret la cel mai jegos si mai neserios service, chiar daca listele de “service-uri agreeate” sunt ilegale. Doar daca pare de la inceput ca isi stie drepturile si ca e hotarat sa mearga pana la capat are o sansa de-a fi servit cu zambetul pe buze. Nu o garantie.
Cele mai mari rate ale reclamatiilor apar in dreptul a trei nume: Astra, Carpatica, Euroins. Ca victima, nu prea ai ce sa faci, pentru ca asigurarile tale CASCO si RCA poate ca sunt oricum in alta parte. Pana in 2009 puteai doar sa-i bati obrazul soferului. Apoi, insa, a aparut procedura “constatului amiabil”.
Ceea ce inseamna ca unuia care te-a lovit si-ti azvarle o polita-michimaus poti sa-i bati obrazul intr-un mod mult mai dureros, care sa-l lase fara bani, puncte sau permis. Multi o fac deja, fie din resentiment fie ca pe o masura necesara de igiena morala: “Care constatare amiabila? Hai la politie!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu