joi, 27 iunie 2013

Cercetatorul care a prezis cutremurul din 77: "Romania va fi lovita in 2013 de un cutremur puternic"

Prof. Dr. George Purcaru
George Purcaru, profesor dr. la Institutul de Stiinte Geologice, Universitatea "J.W. Goethe", din Frankfurt, Germania, sustine ca Romania va fi lovita in 2013 de un cutremur puternic, cu magnitudine de 6,7 pana in 7,1 grade pe scara Richter. 


George Purcaru, profesor dr. la Institutul de Stiinte Geologice, Universitatea "J.W. Goethe", din Frankfurt, Germania, sustine ca Romania va fi lovita in 2013 de un cutremur puternic, cu magnitudine de 6,7 pana in 7,1 grade pe scara Richter, scrie viata-libera.ro.

"Initial, pe baza celor trei legi descoperite de mine, in urma cercetarii a peste 1.100 de cutremure, am prognozat ca seismul puternic din Vrancea va avea loc in 2012 sau in 2013. Cercetari recente, alte trei cutremure stabilite de seismologii rusi, m-au determinat sa modific data predictiei pentru 2013", a spus profesorul.

"In Romania, cutremurele mai mari pot avea o magnitudine de 6 pana la maximum 7,7 (+-0,1) grade pe scara Richter in prezent", spune Purcaru, presedintele Sectiei de Predictie al Comisiei Europene de Seismologie si, totodata, profesor la Universitatea "J.W. Goethe" din Frankfurt, informeaza Evenimentul zilei.

Potrivit specialistului roman, "cutremurul este mai greu de prevazut decat moartea unui om. Un doctor studiaza analizele si poate sa-ti spuna un interval de timp cand se va intampla sfarsitul, cu o marja mica de eroare. Nici el nu cunoaste cu exactitate ziua sau luna".

"Eu pot sa prezic un cutremur intr-un interval mai mare de timp, chiar ani, iar stiinta accepta acest lucru. O predictie despre un cutremur include alte trei predictii. Timpul, locul si magnitudinea, iar toate se calculeaza separat. Se pune des intrebarea daca cutremurele pot fi prevazute exact. Astazi, cu stiinta pe care o avem, nu", spune, categoric, profesorul.

"Nu exista documente care sa ateste valorile tuturor cutremurelor cu exactitate. Daca in cazul cutremului din 1977 avem magnitudinea exacta, in cazul cutremurului din 1940 toate datele au disparut", spune Purcaru, care a studiat cutremurele ce au avut loc in tara noastra, incepand cu anul 1107.

Seismologul roman a atras atentia ca pana in 1974, unii cercetatori au considerat gresit ca pe teritoriul tarii noastre exista doua placi ce produc cutremurele: "este fals pentru ca noi suntem in interiorul placii eurasiatice. Un cutremur superficial care se intampla la doi, trei sau cinci kilometri distruge tot ce e sub el sau aproape de el, dar nu distruge nimic la distanta".

Cutremul din 1962 din Serbia a distrus orasul in care s-a produs, dar n-a stricat nimic mai departe. In Vrancea, cutremurul care este la mare adancime. Vrancea nu este distrusa, dar efectele se vad la distante mari"

Seismologul Geoge Purcaru a anticipat patru cutremure si detine recordul pentru "Cea mai exacta predictie din lume", adica loc, magnitudine si perioada. In 1974, George Purcaru prezenta, la Royal Norwegian Council for Scientific and Industrial Reserch, o lucrare prin care anunta marele cutremur din Romania. A prezis cutremurul din Insulele Solomon 2007, cel din Italia din anul 1981 unde a prevazut locul, si cutremurul din Insulele Aleutine, 1994, considerata cea mai exacta predictie din lume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu