joi, 11 decembrie 2014

VIDEO: ASTRA si CARPATICA se afla in pragul falimentului si detin cumulat o cota de piata de 40% pe segmentul RCA

"Piata asigurarilor auto evolueaza in paralel cu cea auto, fiind influentata de aceasta. Subscrierile din asigurarile de raspundere civila auto RCA au inregistrat o crestere cu 16%, la 1,756 miliarde lei, cifra care ajunge la nivelul anului 2010, ceea ce este un semn destul de bun, pentru ca pentru prima data dupa o perioada de timp se observa crestere pe partea de raspundere civila auto. Avand in vedere ca numarul contractelor nou incheiate nu a avut o crestere semnificativa, avand o pondere de doar 2%, este evident ca aceasta crestere a primelor subscriese se datoreaza majorarilor tarifelor practicate de catre societatile de asigurari", a declarat reprezentantul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) Mona Cucu.
  • In primele noua luni au fost incheiate peste 5,16 milioane de contracte RCA.
  • Subscrierile din asigurarile de raspundere civila auto RCA au inregistrat o crestere cu 16%, la 1,756 miliarde lei.
  • Politele RCA reprezinta 36% din totalul asigurarilor generale.
  • In primele noua luni, cresterea pe partea de despagubiri a fost de 8%, la 1,4 miliarde lei.
  • Dauna medie pe partea RCA a fost de 5.239 lei, in crestere cu 8%.

40% din totalul subsrierilor pe segmentul RCA sunt detinute de companiile ASTRA si CARPATICA, societati aflate in pragul falimentului



Urmariti in continuare inregistrarea video a emisiunii "Romania la raport" din data de 10.12.2014, moderata de Andreea Cretulescu.

Aflati mai multe >>

vineri, 5 decembrie 2014

OMNIASIG a trecut pe profit

OMNIASIG a inregistrat, in primele noua luni din 2014, un profit net de 2,2 milioane lei, dupa ce in perioada similara a anului trecut a avut o pierdere de circa 20 milioane lei, a declarat Mihai TECAU, Presedintele Directoratului companiei.

In aceeasi perioada, valoarea primelor brute subscrise a fost de 582 milioane lei, in scadere cu 8% comparativ cu primele noua luni din 2013.

Potrivit lui TECAU, prioritatile companiei sunt profitabilitatea, satisfactia clientilor, servicii de calitate, rezolvarea daunelor in timp real si fara probleme, calitate in subscriere si promovarea asigurarilor si relatia cu brokerii, pentru ca sunt o modalitate importanta de promovare si de stabilitate a pietei de asigurari.

Peste 50% din primele OMNIASIG sunt intermediate de brokeri, iar tendinta este de crestere. Potrivit lui Mihai TECAU, comisionul mediu pe care compania il da brokerilor pentru intermedierea RCA este de 13,4%.

Pentru finalul acestui an, compania doreste sa ramana profitabila si sa reduca scaderea primelor brute subscrise.

Cum s-a facut trecerea pe profit?


Mihai TECAU a explicat ca OMNIASIG a echilibrat portofoliul de CASCO si RCA, dupa ce anterior asigurarile facultative aveau o pondere mai mare. Astfel, segmentul auto detine circa 65% din portofoliul de produse. De asemenea, societatea a renuntat la clientii cu daune multe.

"Am limitat portofoliul auto si ne-am orientat catre o subscriere corecta si sustenabila, cu pret corect pe RCA si CASCO", a spus Mihai TECAU, adaugand ca asiguratorul a inchis colaborarea cu clientii care aveau o rata ridicata a daunei si a deschis orizonturi catre alte tipuri de asigurari.

El a explicat ca in cazul clientilor cu multe daune, s-a facut o analiza a acestora si li s-a cerut un pret "corect" din punct de vedere al comportamentului lor. "Le-am construit polite care sa le asigure protectia de care au nevoie, dar prin niste circumstante care sa ne asigure si noua o continuitate in business. Au fost incluse si fransize. In aceste cazuri am avut discutii cu fiecare client in parte, nu i-am respins, ci le-am aratat ca nu pot sa iau in asigure un risc care este predictibil. De asemenea, au fost cazuri in care contractele s-au incheiat de la sine, precum cele facute pe segmentul de leasing", a spus TECAU.

In primele noua luni din acest an, OMNIASIG a platit daune in valoare de 524,54 milioane lei, mai mici cu circa 15% fata de perioada similara a anului trecut.

Mihai TECAU a spus ca cea mai mare problema in ceea ce priveste daunele este pe segmentul RCA, respectiv lipsa predictibilitatii daunelor pe vatamari corporale si decese, care sunt in crestere.

O alta problema se refera la frecventa daunelor RCA, unde exista o diferenta mare intre Romania si alte tari. Spre exemplu, in Ungaria frecventa este de circa 3%, fata de 10-11% la noi.

Asteptari de la 2015


Mihai TECAU estimeaza ca ar fi buna o crestere de 3,5 - 4% a pietei de asigurari in 2015 fata de acest an. "Motorul de crestere ar trebui sa nu fie doar RCA-ul. Daca am avea posibilitatea sa crestem si pe CASCO si property. Cred ca satisfactia clientilor poate sa aduca o crestere. Si pretul corect va fi cel care va influenta piata. Gradul de informare al clientilor a crescut, oamenii sunt foarte senzitivi la pret sau informatii rapide si atunci vor alege ce este mai bine pentru ei. Este important sa nu mai existe aceste diferente de tarife intre companii, sa se mai echilibreze portofoliile. Si plata despagubirilor poate influenta piata in 2015", a spus acesta.

El a adaugat ca daca ar aparea si legea privind asigurarile de sanatate, ar da un impuls pietei.
Aflati mai multe >>

Tehnologia telematica in asigurarile auto

Asigurari auto
In urmatorii ani companiile de asigurare din intreaga lume promit soferilor prime de asigurare mai mici, daca acestia sunt dispusi sa accepte instalarea pe masini a echivalentului cutiei negre de pe avioane. Cu alte cuvinte, dispozitive care le permit companiilor sa inregistreze unde si cum conduc.

Tehnologia telematica nu este deloc o noutate: aplicatiile de smartphone si dispozitivele care inregistreaza datele calatoriei si ale autovehiculului sunt deja cunoscute si se estimeaza ca vor cuceri industria asigurarilor auto intr-un ritm rapid, avand in vedere ca pot asigura reduceri de pana la 30% pentru primele de asigurare. Se estimeaza ca asigurarile auto care vor utiliza datele utilizatorilor pentru a stabili preturile primei de asigurare vor creste cu 40% pe an, ajungand sa reprezinte o piata de 3,6 miliarde dolari pana in 2020.

Beneficiile pentru asiguratori sunt clare: astfel de dispozitive vor oferi informatii clare si detaliate despre stilul individual de conducere al fiecarui asigurat. Pentru soferi, monitorizarea va insemna prime de asigurare mai reduse si un timp de raspuns mai rapid in cazul unui accident, inclusiv asistenta medicala si reparatii. In orice caz, trecerea treptata de la practicile standard de a stabili preturile in functie de varsta si istoricul clientului catre tehnologia telematica este inevitabila.

"In viitorul nu foarte indepartat, va deveni un standard al pietei", considera Domenico SAVARESE, care coordoneaza eforturile ZURICH Insurance Group AG in domeniul datelor autovehiculelor. Pe masura ce masinile devin din ce in ce mai echipate cu dispozitive care aduna si transmit date, "asigurarea auto va trebui sa se schimbe".

Asigurarile auto in Europa genereaza prime brute subscrise in jur de 130 miliarde euro anual, acesta fiind cel mai mare segment de asigurari in afara de cel de viata. Iar pentru ca asigurarea auto este, in general, standardizata, asiguratorii incearca sa castige cote de piata reducand tarifele.

Prin urmare, acest segment inregistreaza pierderi. De exemplu, piata de asigurari auto din Germania, cea mai mare din Europa, a devenit neprofitabila din 2005, cand companiile au intensificat reducerile de preturi. Asiguratorii din Marea Britanie, a doua cea mai mare piata de asigurari auto din Europa, cauta la randul lor metode de a reduce pierderile de pe acest segment. 

Companiile cauta tarife alternative, iar primele bazate pe date individuale fac mai dificil pentru consumatori sa isi compare preturile.

Producatori precum Volkswagen AG si BMW creeaza masini din ce in ce mai "conectate", adaugand caracteristici care avertizeaza alte vehicule de existenta blocajelor rutiere si, intr-un final, care sa faciliteze aparitia masinilor autonome. Iar aceasta evolutie tehnologica este sustinuta si de autoritatile de reglementare: legislatia Uniunii Europene va solicita masinilor noi sa aiba un sistem care notifica automat serviciile de urgenta in cazul unui accident rutier grav, trimitand date de baza despre locatia masinii, chiar si cand soferul este inconstient.

Cu toate acestea, producatorii auto nu fac disponibile datele pe care le detin, ceea ce determina asiguratorii sa apeleze la propriile dispozitive care aduna independent date despre soferi.

De exemplu, in Irlanda, AXA promoveaza programul "Drivesafe", care ofera reduceri de pana la 20% soferilor cu varsta intre 17 si 24 de ani. Serviciul foloseste o aplicatie de smartphone pentru a inregistra date precum acceleratia, viteza, distanta si forta de oprire, iar clientii pot beneficia de o reducere de 10% pe an daca continua sa conduca in siguranta.

Nu in ultimul rand, ALLIANZ SE, cel mai mare asigurator din Europa, implementeaza un proiect similar si isi va deschide anul viitor un centru in cadrul sediului sau din MUNICH pentru a-si extinde oferta de monitorizare a sofatului de la 4 tari, in prezent, la un total de 10.
Aflati mai multe >>

Clientii romani au inca retineri fata de asigurari

Icons asigurari generale
Clientii romani nu sunt educati financiar. Nu inteleg beneficiile asigurarilor. Nu isi protejeaza patrimoniul, mai ales in perioade economice dificile. Ignora viitorul familiei si nu inteleg ca trebuie sa isi asigure viata. 

Suna cunoscut? Din pacate, poate ca astfel de afirmatii au devenit deja clisee in piata de asigurari, care incearca sa isi revina dupa loviturile primite in perioada de criza.

La polul opus, clientii au inca retineri fata de asigurari, lucru lesne de explicat prin mai multe mijloace. Banii sunt tot mai putini sau mai greu de obtinut, economia nu da semne de revenire, imaginea asiguratorilor in randul populatiei este una cel putin sifonata si, nu in ultimul rand, serviciile oferite de o parte din ei mai au cale lunga pana sa se apropie de cele mai inalte standarde.

Asadar, este clientul ignorant, iresponsabil sau needucat? 

Oare brutarul il apostrofeaza pe omul flamand ca trebuie sa manance atunci cand ii este foame? Cu siguranta nu, dar capitalizeaza pe o nevoie primara, viscerala, cum este, de altfel, si nevoia de protectie. Si pana asiguratorii nu vor dovedi ca sunt capabili, ca industrie, sa ii satisfaca aceasta nevoie, se pare ca "vina" va ramane, in continuare, a clientului.
Aflati mai multe >>

miercuri, 3 decembrie 2014

Raspunsul ASF la solicitarile ASSAI si COTAR

Autoritatea de Supraveghere Financiara - logo
Referitor la solicitarile Asociatiei Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) si ale Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), Autoritatea de Supraveghere Financiara a facut urmatoarele precizari:

Autoritatea de Supraveghere Financiara nu intervine asupra nivelului primelor de asigurare, acestea fiind liber stabilite de catre fiecare societate de asigurare. Tarifele de prima sunt notificate catre ASF, dar nu sunt supuse aprobarii. Calculele actuariale care stau la baza stabilirii tarifelor de prima sunt realizate utilizand date statistice acumulate de asiguratori in anii anteriori si au in vedere despagubirile datorate in baza politelor RCA, precum si diferite criterii de risc.
Asiguratorii au obligatia de a-si stabili tarifele de prima astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea tuturor obligatiilor ce decurg din incheierea de asigurare RCA. ASF urmareste modul in care asiguratorii isi achita obligatiile asumate in baza politelor si prin masurile adoptate (inclusiv recent) vizeaza imbunatatirea activitatii pe acest segment.
La nivelul celor 11 societati care au dreptul sa emita polite RCA, rata combinata a daunei (un indicator care are in vedere nivelul despagubirilor platite, al rezervelor de dauna constituite si nivelul veniturilor incasate) este de 117%. Corectarea acestui dezechilibru trebuie facuta, dar nu presupune automat o majorare a preturilor, ci poate sa insemne si reducere de costuri. ASF transmite asiguratorilor ca recentele modificari ale normei RCA nu trebuie sa reprezinte pretexte pentru ca acestia sa isi acopere pierderi anterioare prin intermediul politei RCA.
In prima jumatate a anului 2014, numarul dosarelor de dauna avizate in baza unei polite RCA a fost de 135.962 (in scadere cu 14% fata de 30 iunie 2013), iar numarul dosarelor de dauna platite a fost de 146.197 (in scadere cu 9% fata de primul semestru 2013).

"Pentru o cuantificare a sumelor platite de asiguratori (si rezervelor constituite) precizam ca despagubirile platite pentru segmentul RCA au fost, in primele 6 luni ale anului, in valoare de 1,03 miliarde lei. De asemenea, la data de 30 iunie 2014, asiguratorii RCA aveau constituite rezerve de dauna (avizate) in valoare 1,44 miliarde lei (+15% fata de 30 iunie 2013), iar rezerva pentru daune neavizate s-a majorat cu 19% fata de 30 iunie 2013, pana la 902,09 milioane lei", se arata in comunicatul ASF.

"Precizam ca in aceasta perioada, petitiile depuse de catre asigurati/pagubiti in privinta despagubirii RCA au fost in numar de 4112 (care integreaza si petitiile referitoare la plati mai mici sau plati cu intarziere), adica circa 3% din numarul de dosare de daune avizate si 0,1% din numarul total al contractelor RCA incheiate in aceasta perioada. Aceasta arata fara urma de indoiala ca procentele avansate de ASSAI (peste 80% dintre dosare s-ar finaliza prin plati mai mici sau plati cu intarziere) sunt nerealiste, in conditiile in care doar ASF are capacitatea de a centraliza aceste date, iar potrivit propriilor centralizari (comunicate public), numarul petitiilor reprezinta mai putin de 3% din numarul de dosare de dauna avizate (dintre care unele petitii sunt neintemeiate)", se mai spune in document.
Rolul ASF nu este sa impuna un anumit pret pentru un instrument financiar, ci sa vegheze la buna functionare a pietei financiare non-bancare (care include si limitarea distorsiunilor care pot avea si efecte sistemice) si la respectarea drepturilor utilizatorilor de servicii. ASF reaminteste ca in acest moment doua societati de asigurare se afla in procedura de redresare financiara, iar motivele, printre altele, se refera si la nerespectarea parametrilor de solvabilitate de catre societatile respective. ASF isi exprima speranta ca procedurile de redresare financiara vor avea ca rezultat insanatosirea financiara a societatilor respective (alternativa falimentului lor aducand costuri suplimentare asupra intregului sistem de asigurari din Romania si implicit costuri mai mari si pentru asigurati).
ASF are un dialog permanent cu participantii din piata asigurarilor, cea mai recenta intalnire extinsa avand loc joi, 27 noiembrie 2014. La intalnire au participat si reprezentantii ASSAI. Scopul intalnirii a fost coordonarea in aplicarea normelor ASF pe piata asigurarilor, in beneficiul asiguratilor si al stabilitatii pietei, prin cresterea increderii in produsele de asigurare. 

ASF considera ca pentru cresterea increderii consumatorilor in produsele de asigurare este esentiala intelegerea din partea tuturor participantilor la piata a situatiei de fapt, a rolului de reglementator si supraveghetor national al ASF, dar si al rolului fiecarui participant.

Masurile recent adoptate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara au caracter prudential, intaresc soliditatea industriei asigurarilor si asigura predictibilitatea tarifelor RCA, cu impact direct asupra protectiei asiguratilor/beneficiarilor de asigurari.

Raspunsul oficial publicat pe site-ul ASF aici.
Aflati mai multe >>

Protest al service-urilor auto in fata ASF

Protest la Parlament si ASF
Cateva sute de persoane au protestat, marti, in fata Palatului Parlamentului, mitingul fiind organizat de Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) invocand "comportamentul protectionist" pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) il practica fata de companiile de asigurari.

"Noi cerem Parlamentului Romaniei sa demita de urgenta intreaga conducere a ASF, in frunte cu domnul Misu NEGRITOIU, desfiintarea ASF si infiintarea unei noi institutii cu adevarat profesioniste, in care angajarile sa se faca pe criterii obiective. Nu in ultimul rand, solicitam adoptarea de urgenta a Legii 400/2014, privind constituirea Corpului Expertilor si Evaluatorilor Tehnici Auto din Romania (CEETAR), proiect de lege care se afla in prezent in dezbatere parlamentara", a declarat Presedintele ASSAI, Cristian MUNTEAN, citat de Agerpres.

ASSAI a solicitat urmatoarele:

1. Stoparea cresterii nejustificata si necontrolata a pretului RCA, asa cum s-a intamplat pe parcursul ultimului an;

2. Interzicerea de urgenta a oricaror declaratii, masuri si activitati ale ASF de natura sa stimuleze societatile de asigurari sa-si continue politica de majorare a tarifelor RCA si pe parcursul anului 2015;

3. Abrogarea de urgenta a Normei RCA 23/2014 recent adoptate de catre ASF dat fiind ca: prin prevederile stipulate, norma permite firmelor de asigurari sa subevalueze cu pana la 30% plata despagubirii acordate pagubitului RCA in caz de dauna totala; limiteaza libera concurenta intre service-urile auto; scade protectia pagubitului RCA. Despagubirea trebuie sa fie justa, legala si sa acopere intregul prejudiciu produs;

4. Adoptarea unor norme RCA care sa creasca gradul de protectie si respect fata de pagubitii RCA  - material transmis de catre ASSAI in data de 08 septembrie 2014, masuri ignorate de ASF;

5. Abrogarea de urgenta a Normei 24/2014 privind reclamatiile depuse de catre petenti;

6. Eliminarea despagubirilor subevaluate platite pagubitilor de catre Asiguratori. In 85% din cazuri, firmele de asigurari achita plati partiale (subevaluate) ale despagubirii;

7. Respectarea termenului legal de despagubire la nivel national de catre firmele de asigurari. In peste 83% din cazuri, firmele de asigurari achita plata despagubirii dupa expirarea termenului legal;

8. Retragerea licentelor de functionare pentru zona RCA a societatilor de asigurari care nu mai indeplinesc criteriile de solvabilitate minima stabilita prin lege si care functioneaza ilegal de peste 6 luni de zile pe piata din Romania. Concret, este vorba despre Astra Asigurari si Carpatica Asig, societati de asigurari aflate in etapa premergatoare falimentului.

9. Eliminarea clauzelor abuzive din contractele de asigurare CASCO verificate si girate de catre ASF;

10. Retragerea dreptului de constatare si evaluare inspectorilor de daune auto platiti de firmele de asigurari care nu au studiile, experienta si neutralitatea obligatorii instrumentarii unui dosar de dauna in mod competent si impartial. Actualii angajati ai firmelor de asigurari au ca obiectiv tergiversarea si ingreunarea instrumentarii dosarului de daune, fiind bonusati la salariu proportional cu valoarea sumelor "salvate de la plata". Prin urmare, ASSAI solicita inlocuirea de urgenta a acestor inspectori de dauna platiti de societatile de asigurari cu experti independenti CEETAR.

Protestul s-a derulat intre orele 11.00 si 13.00 in fata Palatului Parlamentului, in Parcul Izvor, iar intre orele 14.00 si 16.00, la sediul ASF.
Aflati mai multe >>

200 de asigurati PAID au solicitat constatari ale daunelor in urma cutremurului de pe 22 noiembrie

Harta seismica a Romaniei
PAID a fost solicitat de peste 200 de asigurati care au optat pentru Polita de Asigurare impotriva Dezastrelor naturale (PAD) in urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 pe scara Richter produs sambata, 22 noiembrie, in regiunea Vrancea. 

In primele zece zile dupa cutremur, 250 persoane care au incheiat asigurarea obligatorie PAD au solicitat constatarea daunelor care ar fi putut fi produse de seismul din ziua de 22 noiembrie. 

"Urmeaza ca mai multi inspectori ai companiilor terte care au incheiat politele sa constate si sa evalueze fiecare caz in parte. In acest moment, din numarul total al solicitarilor, au fost deschise 104 de dosare, dintre care 94 de dosare pentru locuinte de tip A si 10 dosare pentru locuinte de tip B", informeaza PAID intr-un comunicat.

Solicitarile au fost trimise de asiguratii PAD din judetele Bacau, Braila, Buzau, Bucuresti, Covasna, Constanta, Galati, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea, Tulcea, Iasi si Ialomita. Judetele unde au fost reclamate cele mai multe daune sunt Galati, cu 83 de solicitari si Vrancea, cu 83 de solicitari. 

"Evenimentele naturale catastrofale nu au o incidenta mare in tara noastra, insa, de fiecare data cand are loc o asemenea intamplare dramatica ce nu poate fi evitata, realizam cat de importanta este asigurarea. Suntem bucurosi ca in astfel de momente putem sa ne sustinem clientii. Din pacate, numarul asiguratilor care au optat pentru polita obligatorie PAD este in continuare mic. Oamenii trebuie sa realizeze importanta acestui tip de acoperire si sa devina responsabili. Polita este valabila nu numai in cazul daunei totale sau atunci cand este afectata structura de rezistenta a imobilului afectatci si atunci cand exista daune mai mici", a spus Nicoleta RADU NEACSU, Director General al PAID.

"Din pacate, rata de penetrare a acestui tip de asigurare este redusa. Un aspect cu adevarat ingrijorator il reprezinta faptul ca cele mai mici procente sunt inregistrate chiar in judetele expuse dezastrelor naturale, cum ar fi Bacau, Vrancea sau Vaslui", se mai arata in comnicatul PAID.

Polita obligatorie de asigurare PAD acopera trei riscuri specifice Romaniei, cutremur, inundatie si alunecare de teren. Pretul unei polite care acopera suma de 20.000 euro este de 20 euro pe an pentru locuintele de tip A, adica cele construite din caramida, beton armat sau orice alt material rezultat an urma unui tratament termic si/sau chimic. Imobilele de tip B, adica cele construite din caramida nearsa sau orice alt material nesupus unui tratament termic si/sau chimic pot fi asigurate prin intermediul politei PAD contra sumei de 10 euro pe an, pentru o despagubire de 10.000 euro.
Aflati mai multe >>