miercuri, 26 septembrie 2012

8 sfaturi pentru o viata mai buna



Tu esti cel care alege lucrurile pe care le tolerezi si cele pe care nu le accepti. Este timpul sa iti recastigi puterea. Incepand de astazi, nu ar mai trebui sa tolerezi urmatoarele lucruri:

1. Oamenii negativisti
Chiar ai nevoie de astfel de oameni in jurul tau? Relatiile cu cei din jur ar trebui sa te ajute sa evoluezi, nu sa involuezi. Nu iti mai irosi timpul pretios cu oameni care incearca sa iti naruie visele. Petrece timpul alaturi de oameni care sa te inspire, pe care sa ii admiri si sa ii respecti.

2. Propria ta negativitate
Stii vocea aceea interioara cu care discuti tot timpul in gand? Poate nu iti dai seama, insa acea voce iti influenteaza toate alegerile in viata. Asculta-ti cu atentie gandurile. Daca dai peste negativism, opreste-te cat mai repede si inlocuieste gandurile negative cu unele pozitive. Gandurile iti determina actiunile.

3. Presiunea de a te „integra”
Vrei sa fii la fel ca ceilalti pentru a te integra in multime? Nu face aceasta greseala. Fii tu insuti, deoarece doar asta poti fi.

4. Obiceiurile nesanatoase
Avem o singura viata si un singur corp. Nu te autosabota. Alege sa mananci sanatos, fa exercitii fizice si ai grija de corpul tau.

5. Frica de schimbare
Viata presupune schimbare. Nu poti evolua daca ramai neschimbat. Fiecare zi este diferita, fiecare zi este incitanta. Fiecare zi reprezinta un nou inceput. Profita din plin de fiecare zi.

6. Repetarea acelorasi experiente
Experientele variate te ajuta sa te descoperi pe tine insuti si sa devii mai intelept. Cu cat experimentezi mai mult, cu atat viata ta devine mai interesanta.

7. Infidelitatea
Daca partenerul tau ti-a dovedit ca nu te respecta, atunci este timpul sa treci mai departe. Nu tolera niciodata infidelitatea.

8. Lipsa actiunii
Actioneaza la momentul potrivit, sau altcineva o va face in locul tau. In viata trebuie sa iti asumi riscuri si sa dai dovada de curaj. Altfel nu poti evolua.



Sursa: manager.ro
Aflati mai multe >>

joi, 20 septembrie 2012

Reclamatiile in domeniul asigurarilor - Ce sunt si unde se depun?


Sigla Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor CSA
Analiza si soluționarea reclamațiilor formulate de asigurați sau de alte persoane fizice/juridice cu privire la serviciile furnizate de asiguratori sau brokeri de asigurare reprezinta o parte importanta a activitații desfasurate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor poate constata daca o companie ce activeaza in domeniul asigurarilor isi asuma responsabilitațile in mod serios sau daca sunt necesare masuri suplimentare de supraveghere si control.
In acest fel, activitatea de soluționare a reclamațiilor reprezinta o parghie suplimentara prin care CSA protejeaza interesele indreptațite ale asiguraților, dar si o importanta sursa de informații pentru munca de supraveghere si control.

Ce este o reclamatie/sesizare/petiție?

Conform art. 2 din Ordonanța nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor, prin petitie se intelege cererea, reclamația, sesizarea sau propunerea formulata in scris sau prin e-mail, pe care un cetatean sau o organizatie legal constituita o poate adresa autoritatilor şi institutiilor publice centrale şi locale, serviciilor publice descentralizate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiilor şi societatilor nationale, societatilor comerciale, precum si regiilor autonome.

Cine poate depune o reclamatie pe piața asigurarilor?


Poate depune reclamație orice persoana fizica sau juridica care deține calitatea de asigurat, contractant al asigurarii sau beneficiar al unui contract de asigurare ori calitatea de pagubit (terța persoana fizica sau juridica prejudiciata de o persoana asigurata de raspundere civila).


Unde depuneti o reclamatie?


De multe ori se poate dovedi mai convenabil sa incercați o rezolvare pe cale amiabila a problemei dumneavoastra. Aceasta poate fi facuta reclamand nemulțumirea direct la societatea de asigurare respectiva sau la intermediarul in asigurari. Conform legislației, asiguratorul trebuie sa aiba stabilite si implementate proceduri de rezolvare a sesizarilor si reclamațiilor - Ordinul CSA nr. 3/2010 (Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 226 din 9/04/2010). Asiguratorul este cel mai in masura sa raspunda si sa soluționeze sesizarea primita din partea asiguratului.
In situatia in care nu ati ajuns la o intelegere amiabila cu societatea respectiva, atunci va puteți adresa Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Reclamatia dumneavoastra, care trebuie adresata in scris si sa fie insoțita de documente doveditoare, se rezolva in termenul legal de 30 de zile de la data inregistrarii.

Puteți opta pentru una din urmatoarele modalitați de a transmite o reclamație:

Direct la sediul central al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor sau la sediile reprezentanțelor teritoriale ale CSA;
Prin fax sau email;
Completand formularul de reclamații disponibil in CSA - Reclamatii online asigurari (se transmite la sediul din Bucuresti).
Accesați aici datele de contact ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din Bucuresti si ale reprezentanțelor sale teritoriale din Cluj-Napoca, Iasi, Constanța sau Timisoara.

Atentie!
Reclamațiile anonime sau cele in care nu sunt trecute datele de identificare a petitionarului nu se iau in considerare şi se claseaza.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu are competențe legale de a soluționa eventualele litigii nascute intre asiguratorii/intermediarii in asigurari si societațile cu care acestia au relații contractuale de natura comerciala (orice alte persoane fizice sau juridice prestatoare de servicii).
Aflati mai multe >>

Vrei mai mult de la polita CASCO, testeaza CASCO Exclusiv


Incepand cu 20 septembrie, Carpatica Asig ofera CASCO Exclusiv, cel mai atractiv produs de pe piata asigurarilor auto facultative prin tarifele avantajoase, gama variata de riscuri acoperite si beneficiile suplimentare oferite.
Produsul este destinat persoanelor fizice si juridice, caracterizandu-se prin complexitate si flexibilitate si acoperind o gama variata de riscuri. Casco Exclusiv este structurat pe 2 module de baza, putand fi configurat in functie de necesitatile specifice fiecaruia.
Riscuri acoperite pentru modulul „Optim“:
a) ciocniri, loviri sau izbiri cu alte vehicule, animale sau cu orice corpuri mobile sau imobile aflate în afara autovehiculului, inclusiv zgârieri produse de un alt autovehicul; căderi (cădere în prăpastie, cădere în apă a autovehiculului sau scufundării ambarcaţiunii pe care se află autovehiculul cu prilejul transbordării, cădere din cauza ruperii podului); derapări sau răsturnări; căderea unor corpuri (exemplu: copaci, blocuri de gheaţă sau bolovani etc.) pe autovehicul;
b) incendiu, explozie;
c) trăznet, fenomene atmosferice, inundaţie, cutremur de pământ, prăbuşire sau alunecare de teren, greutatea stratului de zăpadă, avalanşă (zăpadă, gheaţă sau grohotiş); Riscuri acoperite pentru modulul „Premium“:
– cele de la acoperirea „Optim“ la care se adaugă:
a) furtul întregului autovehicul, inclusiv avariile constatate asupra autovehiculului găsit;
b) furtul prin efracţie sau fără urme vizibile de efracţie, de părţi componente sau piese ale autovehiculului asigurat (furt parţial);
c) avariile produse autovehiculului ca urmare a furtului sau a tentativei de furt.

Si pentru ca prognoza economica anunta vremuri capricioase, asigurarea CASCO Exclusiv vine la tarife avantajoase.

Totodata, clientul beneficiaza de servicii de asistenta rutiera incluse in asigurarea de baza. 

De asemenea, oferim acoperire teritoriala extinsa, asigurarea fiind valabila pe întregul teritoriu al continentului Europa, precum şi pe teritoriul Turciei.

CASCO EXCLUSIV rasplateste responsabilitatea si fidelitatea, oferind posesorilor de polite reinnoite reduceri ale primei de asigurare. 

Un beneficiu aditional il constituie valabilitatea politei in cazul in care autovehiculul este condus de un alt conducator auto, cu acordul asiguratului. 

Si pentru ca noul produs sa-si creeze auspicii favorabile inca de la lansare, organizam campanie „La un Casco Exclusiv, primesti plinul inclusiv” care va premia automat, fara tragere la sorti, primii 1.000 de cumparatori ai politei Casco Exclusiv. Premiile vor consta tichete de combustibil auto (benzina sau motorina), fiecare dintre cele 1.000 de premii avand valoarea de 250 de lei Regulamentul este disponibil pe siteul societatii

Va reamintim ca societatea de asigurari Carpatica are o ecipa manageriala noua si se afla in plina restructurare atat organizatorica, cat si a produselor de asigurare oferite clientilor sai.
Aflati mai multe >>

miercuri, 19 septembrie 2012

Un salariat sarac va fi, inevitabil, un pensionar foarte sarac

un salariat sarac va fi un pensionar foarte sarac
Presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor Maria Eugenia Barna, a afirmat miercuri, ca actualul nivel de salarizare din Romania va impiedica obtinerea de pensii adecvate unui nivel de trai decent, astfel ca salariatul sarac de astazi va deveni pensionarul foarte sarac de maine.

"Daca vorbim despre viitorul pensiilor, calitatea locurilor de munca si a salariilor este raspunsul pentru realizarea de pensii sigure, viabile si adecvate pentru a avea un nivel de trai decent. Problema care se pune in prezent este precaritatea salariilor: un salariat sarac va fi, inevitabil, un pensionar foarte sarac", a declarat Maria Eugenia Barna.

Acesta a adaugat ca, in prezent, toate sistemele de pensii, nu doar cele din Romania, se afla sub presiunea crizei, evolutiile pietelor financiare afectandu-le puternic, consecinta fiind reducerea drastica a fondurilor si cresterea deficitului.

"Construirea unui sistem de pensii acceptat si acceptabil ar trebui sa porneasca de la intrebarea ce fel de societate dorim sa avem: vrem o Europa in care valori sociale, precum responsabilitatea si solidaritatea colectiva, sa fie predominante sau ne alegem un model in care numai piata si libera circulatie a capitalului conteaza?", a spus presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, care a adaugat ca-si pune aceasta intrebare in calitate de reprezentant al unui partid de centru-stanga.

Dupa parerea sa, ar trebui crescut numarul locurilor de munca, salariile sa fie majorate, iar sistemul educational, inclusiv cel de calificare profesionala, imbunatatit.

"O discutie despre sustenabilitatea fondurilor de pensii am purtat si cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) care s-au aratat foarte mirati ca nu avem grija de tineri, ca nu investim in educatie, ca avem un mare numar de someri in randul absolventilor si ne puneau intrebarea cine le va plati acestor tineri, in viitor, pensiile", a spus Maria Eugenia Barna.

"Parlamentul si actorii politici, inclusiv guvernul, realizeaza cadrul legislativ care sa conduca la un management performant al schemelor de pensii, pentru a obtine un echilibru intre populatia activa si pensionari, reducerea poverii fiscale a salariatilor si angajatorilor, concomitent cu crearea de pensii adecvate unui nivel de trai decent si eliminarea impactului de gen (diferentele de salarizare intre barbati si femei - n.r.)...In cadrul procesului de reforma a sistemului de pensii, urmarim sa mentinem in primul rand sustenabilitatea finantelor publice si existenta unor politici proactive pe piata fortei muncii. Este vorba despre o dimensiune macroeconomica pentru a consolida sistemele de pensii si despre una sociala - existenta unei pensii din care sa poti trai decent la batranete", a afirmat presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.

In incheiere, deputatul Maria Eugenia Barna si-a exprimat speranta ca viitorul Parlament va trebui sa organizeze o serie de dezbateri care sa implice toti actorii din piata pentru a se putea ajunge la solutii pozitive.

Sursa: Money.ro

Aflati mai multe >>

Euroins, Carpatica şi Astra in topul reclamatiilor inregistrate la CSA

reclamatii privind serviciile asiguratorilor si brokerilor

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor CSA a primit anul trecut 7.570 de reclamatii privind serviciile asiguratorilor si brokerilor, numar in scadere cu 0,15% fata de anul precedent, majoritatea vizand asigurarile auto si societatile Euroins, Carpatica si Astra.

Din numarul total de reclamatii analizate de autoritatea de reglementare, 98,23% au fost indreptate impotriva societatilor de asigurare si 1,77% au vizat brokerii de asigurare.

De asemenea, la CSA au fost inregistrate anul trecut un numar de 163 de reclamatii depuse de unitati de reparatii auto, din care 136 au fost finalizate prin plata de catre companiile de asigurari.

Anul trecut, trei societati de asigurare au inregistrat cumulat 60,15% din numarul totalul de reclamatii adresate CSA, si anume Euroins - 27,65%, Carpatica Asig - 16,96% si Astra - 15,54%.

"Dinamica reclamatiilor inregistrate in anul 2011, raportat la anul 2010, arata ca societatile Euroins si Astra au inregistrat cresteri de 58,44% si, respectiv, de 18,91%, in timp ce societatea Carpatica a inregistrat o scadere cu 33,71%", se arata in raportul anual la institutiei.

Potrivit documentului, CSA a constatat ca cel mai mare procentaj (82,66%) de reclamatii solutionate in favoarea petentilor a fost inregistrat de catre Euroins.

Ca urmare a interventiei CSA, Euroins a finalizat majoritatea dosarele de dauna prin plata imediata a despagubirilor cuvenite petentilor.

"Carpatica a inregistrat cea mai mare pondere a reclamatiilor constatate ca neintemeiate, respectiv 73,05% dintr-un total de 1.281 de reclamatii si sesizari. Analizand motivele care au stat la baza respingerii de la plata a dosarelor de dauna in speta s-a constatat ca 570 reclamatii, reprezentand 60,77% din total, au la baza concluziile rapoartelor de investigatii proprii, precum si pe cele de expertiza tehnica extrajudiciara, efectuate la solicitarea Carpatica", se mai spune in raport.

Potrivit CSA, structura numarului de petitii inregistrat pe fiecare dintre cele doua categorii de asigurari, respectiv asigurari generale - 7.268 (96,01%) si asigurari de viata - 302 (3,99%), a ramas similara celei inregistrate in anul 2010.

"Astfel, ponderea importanta au detinut-o reclamatiile si sesizarile inregistrate pentru clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) si Carte Verde si pentru asigurarile facultative CASCO, care detin cumulat 89,79% din total, de la 91,52% in 2010", se precizeaza in document.
Din totalul reclamatiilor si sesizarilor inregistrate pe clasele de asigurari generale, cele aferente RCA au inregistrat o crestere relativ redusa, de 2,96%, iar cele pentru asigurarile facultative tip CASCO au marcat o scadere de 17,46%.

Pentru alte forme de asigurari generale s-au inregistrat 471 de reclamatii si sesizari, in urcare cu 54,43% fata de anul 2010.

Potrivit datelor din raport, CSA a solutionat in mod favorabil petentilor un numar de 3.732 de reclamatii si sesizari, ceea ce reprezinta 49,30% din totalul inregistrat in 2011. In acelasi timp, CSA a constatat ca 3.838 de reclamatii si sesizari au fost neintemeiate, respectiv 50,70% din total.

Sursa: Money.ro
Aflati mai multe >>

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Jim Goetz: Este socant ca startup-urile ignora o piata de 500 MILIARDE DE DOLARI

Este socant ca startup-urile ignora o piata de 500 mld de dolari
Venture capitalist-ul Jim Goetz spune ca este socat ca atat de putini antreprenori sunt concentrati asupra dezvoltarii unor produse pentru industrie, avand in vedere potentialul pietei.

Citeste articolul integral aici:



"Modelul de business, gratie lui Marc Benioff, este o arma, pentru toti antreprenorii", a declarat Goetz, referindu-se la tehnologia cloud si solutiile de abonare.
Aflati mai multe >>

Rataciti in traducere

a stapani o limba nu echivaleaza cu a sti cuvinte
Un certificat de traducator se poate obtine cu nota 7, adica, nici nu excelezi si esti un pic peste mediocru, iar, daca ai dificultati, dai o fuga sau mai multe la dictionar.

De fapt, daca ar fi vorba de dat o fuga, ar fi bine pentru ca cei in cauza s-ar plictisi si ar accesa variantele on-line sau si-ar tine volumul la indemana. Sigur, ar mai exista si varianta consultarii cat mai rare, tocmai pentru ca ai inceput sa stapanesti mai bine limba respectiva. 

Dar a stapani o limba nu echivaleaza cu a sti cuvinte, cu a nu avea nevoie de dictionar. Asta poate face un robot. Cum este Google Translation, care, de multe ori, ofera traduceri ilare pentru un vorbitor nativ al limbii in care face traducerea.

Din nefericire, multi traducatori actuali se comporta cam ca masinaria Google: stiu echivalentul cuvintelor, dar nu au ceva mult mai important... simtul limbii. 

Cu ani in urma, cand probabil certificatul de traducator nu se lua cu 7 sau cand nota respectiva echivala cu un 10 de acum, inainte ca protagonistii unui film sa rosteasca primele vorbe, pe marile ecrane, aparea autorul traducerii si adaptarii. Distinctie clara intre cele doua. 

La fel si in cazul cartilor traduse. De putine ori, cineva priceput mai mult la traducere si mai putin la adaptare se multumea sa lase termenul in limba respectiva si sa-i spuna sensul de baza intr-o  nota de subsol, cu precizarea ca expresia sau jocul de cuvinte este  intraductibil. 

Cu putin efort, poate ca l-ar fi facut traductibil. Din pacate pentru ei, traducatorii de filme nu puteau face nota de subsol asa ca erau obligati sa adapteze. Sa nu mai vorbim despre statele care au ales nefericita idee a dublajului, unde traducatorul ce poate face? Sa lase actorii sa dea din gura fara ca (tele)spectatorii sa auda jocul de cuvinte intraductibil?

Si in filme si in carti, au inceput sa apara, mai ales dupa Revolutie,  probleme de adaptare. Cele mai frecvente sunt numele unor orase foarte cunoscute. N-o sa mai spuna cineva Noul York, Lipsca (Leipzig), desi, din fericire, se mai vorbeste despre Noua Zeelanda, Noua Caledonie, Noua Scotie. 

Dar putini tineri, altfel mari patrioti, se obosesc sa utilizeze termenii corespondeti in limba romana pentru Nice, Milan, Marseille, Wien. Pe urma, se mai intampla ca substantivul "map" (harta – in limba engleza) sa ajunga in limba romana... mapa sau, desi verbul to ask este folosit in discutia despre casatorie, este tradus cu sensul de a intreba sau verbulto save, intr-un dialog despre economisire, este tradus cu a salva... 

In carti sau in filme, o traducere incorecta poate cel mult sa supere sau sa starneasca rasul. Dar, cand este vorba de a traduce gresit sau aproximativ declaratii oficiale, consecintele pot fi grave. 

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, declara: "La France ne peut pas accueillir toute la misere du monde et de l'Europe", iar traducerea a fost "Franta nu poate primi toata mizeria din lume si din Europa". 
Desi variantele on-line ale DEX amintesc, in treacat, ca mizerie  inseamna si murdarie, probabil ca, de la traducerea romanului "Les Miserables", nimeni nu a mai folosit, in limba romana, termenul de mizerie pentru a desemna nefericirea sau saracia extrema, termeni imprumutati, cu tot cu sensul de baza, din limba franceza. 

Asadar, traducerea corecta, mot-a-mot, ar fi "Franta nu poate primi toata nefericirea din lume si din Europa", iar o traducere mai buna, cu tot cu adaptare, ar fi "Franta nu poate fi refugiul pentru toti nefericitii lumii si ai Europei", iar, in cei mai putin diplomatici termeni, pe intelesul tuturor: "Franta nu este mama ranitilor!"

Oricare dintre acestea se apropie mai mult de ceea ce a vrut sa spuna, sa transmita, sa comunice oficialul francez.

Sursa: manager.ro
Aflati mai multe >>