miercuri, 19 septembrie 2012

Un salariat sarac va fi, inevitabil, un pensionar foarte sarac

un salariat sarac va fi un pensionar foarte sarac
Presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor Maria Eugenia Barna, a afirmat miercuri, ca actualul nivel de salarizare din Romania va impiedica obtinerea de pensii adecvate unui nivel de trai decent, astfel ca salariatul sarac de astazi va deveni pensionarul foarte sarac de maine.

"Daca vorbim despre viitorul pensiilor, calitatea locurilor de munca si a salariilor este raspunsul pentru realizarea de pensii sigure, viabile si adecvate pentru a avea un nivel de trai decent. Problema care se pune in prezent este precaritatea salariilor: un salariat sarac va fi, inevitabil, un pensionar foarte sarac", a declarat Maria Eugenia Barna.

Acesta a adaugat ca, in prezent, toate sistemele de pensii, nu doar cele din Romania, se afla sub presiunea crizei, evolutiile pietelor financiare afectandu-le puternic, consecinta fiind reducerea drastica a fondurilor si cresterea deficitului.

"Construirea unui sistem de pensii acceptat si acceptabil ar trebui sa porneasca de la intrebarea ce fel de societate dorim sa avem: vrem o Europa in care valori sociale, precum responsabilitatea si solidaritatea colectiva, sa fie predominante sau ne alegem un model in care numai piata si libera circulatie a capitalului conteaza?", a spus presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor, care a adaugat ca-si pune aceasta intrebare in calitate de reprezentant al unui partid de centru-stanga.

Dupa parerea sa, ar trebui crescut numarul locurilor de munca, salariile sa fie majorate, iar sistemul educational, inclusiv cel de calificare profesionala, imbunatatit.

"O discutie despre sustenabilitatea fondurilor de pensii am purtat si cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) care s-au aratat foarte mirati ca nu avem grija de tineri, ca nu investim in educatie, ca avem un mare numar de someri in randul absolventilor si ne puneau intrebarea cine le va plati acestor tineri, in viitor, pensiile", a spus Maria Eugenia Barna.

"Parlamentul si actorii politici, inclusiv guvernul, realizeaza cadrul legislativ care sa conduca la un management performant al schemelor de pensii, pentru a obtine un echilibru intre populatia activa si pensionari, reducerea poverii fiscale a salariatilor si angajatorilor, concomitent cu crearea de pensii adecvate unui nivel de trai decent si eliminarea impactului de gen (diferentele de salarizare intre barbati si femei - n.r.)...In cadrul procesului de reforma a sistemului de pensii, urmarim sa mentinem in primul rand sustenabilitatea finantelor publice si existenta unor politici proactive pe piata fortei muncii. Este vorba despre o dimensiune macroeconomica pentru a consolida sistemele de pensii si despre una sociala - existenta unei pensii din care sa poti trai decent la batranete", a afirmat presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor.

In incheiere, deputatul Maria Eugenia Barna si-a exprimat speranta ca viitorul Parlament va trebui sa organizeze o serie de dezbateri care sa implice toti actorii din piata pentru a se putea ajunge la solutii pozitive.

Sursa: Money.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu