luni, 11 martie 2013

Asigurarea CASCO nu te scapa intotdeauna de griji


Asigurare auto facultativa CASCO
Sa uiti diverse obiecte sau gadgeturi in masina pare o greseala aparent banala. Insa hotii nu dorm, iar neglijenta te poate costa scump. Asigurarea CASCO nu te scapa intotdeauna de griji, disparitia obiectelor lasate la vedere nefiind, in general, despagubita de politele facultative. Iata cateva exemple de obiecte si  principalele conditii de asigurare:

Sistem audio - Furtul partial sau total al unitatii centrale a sistemului audio si al boxelor este acoperit de majoritatea politelor de asigurare facultativa. Valoarea asigurata trebuie stabilita de comun acord la incheierea contractului initial. Orice despagubire ulterioara nu va depasi aceasta suma.

Navigatia mobila - Sistemele portabile de navigatie nu sunt incluse pe lista obiectelor acoperite de clauzele asigurarilor facultative, indiferent de tipul suportului sau al conexiunii folosite. Nu vei fi despagubit nici in cazul in care acesta a fost ascuns de privirile indiscrete, in torpedo sau in portbagaj.

Navigatia fixa - Majoritatea politelor CASCO prevede asigurarea sistemelor de navigatie originale, integrate in plansa de bord. De cele mai multe ori insa, firmele de asigurari solicita plata unei taxe initiale suplimentare. CD-urile sau cardurile de memorie cu hartile de navigatie nu sunt acoperite.

Telefonul mobil - Nici o firma de asigurari nu te despagubeste in cazul disparitiei unui telefon mobil uitat in masina, indiferent daca acesta era fixat intr- un suport dedicat sau era ascuns intr-unul dintre spatiile de depozitare din habitaclu. Nu vei primi nici un fel de compensatie nici pentru accesorii.

Accesoriile - Trusa legislativa obligatorie (triunghi reflectorizant, trusa de prim ajutor, set de sigurante si becuri de rezerva) si echipamentele prevazute in lista de dotari standard a masinii sunt acoperite de orice contract de asigurare auto facultativa. Verifica in prealabil lista echipamentelor.

Bagajele - Depozitarea bagajelor in masina nu e o idee inspirata, indiferent de perioada de stationare. Asigurarea CASCO nu prevede plata unor despagubiri in cazul disparitiei acestora. Pentru a evita orice fel de neplaceri, nu lasa bagajele nesupravegheate in masina pe durata noptii.

Obiecte personale - Hainele scumpe, cum ar fi cele din piele, camerele video, posetele sau portofelele si continutul acestora nu sunt acoperite de politele de asigurari auto facultative. Ca masura de precautie, nu se recomanda niciodata depozitarea acestora in masina, in lipsa supravegherii.
Aflati mai multe >>

MetLife a platit 46 milioane de euro britanicilor de la Aviva

Gigantul american MetLife - sediul central
Gigantul american MetLife, care a finalizat la jumatatea anului trecut achizitia operatiunilor de asigurari de viata din Romania, Ungaria si Cehia ale Aviva, a platit britanicilor 37 milioane de lire sterline (46 milioane de euro) pentru active brute de aproape o jumatate de miliard de euro si cateva sute de mii de clienti, potrivit unui raport al grupului britanic. 

Tranzactia a fost anuntata in luna ianuarie a anului trecut si a fost finalizata la sfarsitul lunii iulie, dupa obtinerea avizelor de la autoritatile de supraveghere din cele trei tari, dar valoarea acesteia nu a fost facuta publica pana acum. Aviva nu a precizat la cat a fost evaluat businessul din fiecare tara. Totusi, avand in vedere ca afacerile din Romania reprezentau mai putin de 10% din primele subscrise de britanici in cele trei tari, iar activele administrate treceau cu putin de acest prag, subsidiara locala a Aviva ar fi putut fi evaluata la 4-6 mil. euro. Aceasta inseamna un multiplu de 0,25 din primele subscrise de companie in 2011. 

O companie de asigurari este evaluata ca multiplu de prime brute subscrise, cotatiile ajungand si la 200% din afaceri in anii de boom. Acestea au mai scazut insa pe fondul crizei. Cele trei subsidiare din regiune vandute de Aviva au avut in 2011 afaceri cu mulate de 186 mil. euro, din care numai 16 mil. euro au fost primele subscrise pe piata romaneasca. 

Valoarea activelor brute administrate in cele trei tari se ridica la 379 milioane de lire sterline (470 mil. euro). Activele nete erau de numai 32 mil. lire, britanicii afirmand in raportul privind activitatea de anul trecut ca aceasta tranzactie le-a adus un profit de 3 milioane de lire sterline (3,7 mil. euro). Cele trei companii au fost scoase la vanzare de Aviva deoarece grupul britanic si-a schimbat strategia si a decis sa renunte la pietele de mici dimensiuni. Britanicii nu au reusit sa se impuna pe plan local, desi au intrat pe piata la inceputul anilor 2000 si au avut pierderi in mod constant timp de un deceniu. Americanii au cumparat si divizia locala de pensii a Aviva, care administreaza un fond de pensii private obligatorii cu active de peste 100 mil. euro dar tranzactia urmeaza sa fie finalizata in perioada urmatoare. 

„Vanzarea businessului de pensii din Romania urmeaza sa primeasca aprobarea din partea autoritatilor de reglementare si este de asteptat ca tranzactia sa se finalizeze in urmatoarele 12 luni“, se arata in raportul grupului britanic. 

Tranzactia dintre MetLife si Aviva vine in contextul in care piata locala de asigurari se afla intr-un proces de reasezare dupa patru ani de criza. Astfel, austriecii de la VIG si-au consolidat anul trecut afacerile de asigura ri generale printr-o fuziune intre Omniasig si BCR Asigurari, dupa o miscare similara a italienilor de la Generali. 

Totodata, francezii de la AXA au intrat in 2010 pe piata locala prin achizitionarea Omniasig Life iar in 2012 nemtii de la Gothaer au preluat Platinum de la Constantin Toma fostul sef al Omniasig. 

Americanii de la MetLife au intrat pe piata locala la sfarsitul lui 2010 prin preluarea subsidiarei locale a Alico in cadrul unei tranzact ii globale. MetLife detine in prezent circa 16% din piata locala de asigurari de viata si se pozitioneaza pe locul trei dupa ING Asigurari si BCR Asigurari de Viata. 

MetLife are in Romania circa 1,1 milioane de clienti de asigurari de viata, la care se adauga alti 825.000 de participanti la fondurile de pensii.

Sursa: Ziarul Financiar
Aflati mai multe >>

Inceputul activitatii ASF amanat pana la 30 aprilie

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)
Guvernul a amanat, cu 45 zile, pana la 30 aprilie 2013, termenul in care va incepe sa functioneze Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), constituita prin preluarea atributiilor Comisiei Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP). 


Amanarea termenului a fost decisa prin ordonanta de urgenta. Guvernul a decis, in decembrie 2012, prin ordonanta de urgenta, sa desfiinteze autoritatile de supraveghere din domeniul financiar, cu exceptia celor care tin de BNR. astfel ca atributiile si tot personalul CNVM, CSA si CSSPP vor fi preluate pana cel tarziu in luna martie de catre o noua institutie Autoritatea de Supraveghere Financiara. 

La acel moment, Guvernul a stabilit ca noua structura va incepe sa functioneze pana la 15 martie 2013, termen propus ulterior spre amanare de Comisia juridica a Camerei Deputatilor, pana la 15 aprilie 2013.

Sursa: Mediafax
Aflati mai multe >>

Dauna de 2 milioane de euro platita pe o polita RCA in 2012

Accidente rutiere - daune morale
Cazurile in care asiguratorii platesc despagubiri de multe sute de mii sau chiar milioane de euro victimelor accidentelor de circulatie s-au inmultit in ultimii doi, trei ani pe masura ce romanii constientizeaza ca o simpla polita RCA, care poate sa coste si sub 100 de euro pe an, acopera mai mult decat daunele materiale. 


Valoarea daunelor pentru vatamari corporale si daune morale a fost de 247 mil. lei (56 mil. euro) in primele noua luni din 2012, plus 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cazurile in care asiguratorii platesc despagubiri de multe sute de mii sau chiar milioane de euro victimelor accidentelor de circulatie s-au inmultit in ultimii doi-trei ani, pe masura ce romanii constientizeaza ca o simpla polita de raspundere civila auto (RCA) acopera mai mult decat daunele materiale. 

Cea mai mare despagubire achitata anul trecut s-a ridicat la aproape 2 mil. euro, dar aproape fiecare asigurator de talie mare are la activ plati de sute de mii de euro, ceea ce pune o presiune uriasa in directia majorarii preturilor. Dauna de 2 mil. euro a fost achitata de compania Astra, cel mai mare asigurator local, pentru un accident produs in strainatate. O despagubire de circa un milion de euro a platit si Asirom, tot pentru un accident produs in strainatate, suma acoperind atat pagubele materiale, cat si cele pentru vatamari corporale si morale. 

Despagubiri intre 250.000 si 500.000 de euro au platit si asiguratorii Generali, Uniqa si Allianz-Tiriac, potrivit datelor transmise de companii la solicitarea ZF. Euroins, un jucator cu o prezenta puternica pe piata RCA, afirma ca cea mai mare dauna platita anul trecut pe o polita RCA este de 54.000 de euro. Peste 90% din businessul companiei este concentrat pe segmentul politelor auto obligatorii. O dauna de 38.000 de euro pe o polita RCA a platit si Omniasig, a doua mare companie locala de asigurari. 

Despagubirile pentru vatamari corporale si daune morale au crescut rapid in ultimii ani, pe masura ce si limitele stabilite prin lege pentru astfel de daune s-au majorat. Valoarea acestor daune s-a ridicat la 247 mil. lei (56 mil. euro) in pri mele noua luni din 2012, fiind in crestere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor CSA. 

Aceste despagubiri sunt achitate fie in urma unei intelegeri amiabile intre victima si compania de asigurari, fie in urma unei hotarari judecatoresti, in cazul in care cele doua parti nu ajung la un acord comun. Cele mai multe dosare ajung insa in instanta, deoarece clientii sunt nemultumiti de sumele oferite de companiile de asigurari. Conform celor mai recente date, din 2011, aproape jumatate din dosarele de despagubire au fost solutionate in instanta. Ca valoare a daunelor platite, dosarele solutionate in instanta reprezinta doua treimi din total. Dauna medie platita in instanta a fost de 90.000 de lei in 2011, in timp ce in cazul solutionarii amiabile dauna medie este de circa 38.500 de lei. 

Limita de despagubire pentru vatamari corporale este de 5 mil. euro, in timp ce pentru daune materiale despagubirea maxima este de 1 mil. euro. Limitele de despagubire au crescut treptat in ultimii ani pentru ca Romania a trebuit sa se alinieze la normele UE. Aceste limite sunt calculate pentru un eveniment asigurat, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate. Asigurarile RCA reprezinta circa o treime din piata locala a asigurarilor generale, primele subscrise anul trecut pe aceas ta clasa ridicandu-se la 2,1 mld. lei. 

Totodata, despagubirile platite au insumat 1,7 mld. lei. Asigurarile auto obligatorii genereaza cele mai mari pierderi asiguratorilor, in conditiile in care banii incasati acopera doar 70% din cheltuielile cu daunele plus cheltuielile operationale si cele cu emiterea politelor. Cu toate astea, portofoliile multor companii sunt dominate de vanzarile de asigurari RCA, pentru ca asiguratorii au folosit in trecut aceasta polita pentru atragerea clientilor si pentru a-si constitui o baza de asigurati carora sa le vanda ulterior si polite mai profitabile. Calculele asiguratorilor au ramas insa de cele mai multe ori doar pe hartie.

Sursa: Ziarul Financiar
Aflati mai multe >>

Piata asigurarilor se stabilizeaza cu greu

Usoara crestere pe piata asigurarilor
O usoara crestere a subscrierilor la asigurarile generale, o stagnare a evolutiei asigurarilor de viata si un total agregat de 7,5 mld lei, mai mare cu circa 4 % fata de 2011, reprezinta principalele repere ale rezultatelor celor 22 de membri UNSAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania), in 2012.

Calculul a avut in vedere valoarea nominala a cifrelor, neidexate cu rata inflatiei. Corelate cu estimarile principalilor indicatori macroeconomici pentru perioada de raportare, rezultatele asiguratorilor UNSAR indica o scadere in termeni reali , ceea ce inseamna ca piata de profil nu si-a revenit dupa anii de criza economica. In acelasi timp insa, aceleasi rezultate, comparate cu cifrele anilor trecuti indica un trend usor crescator ceea ce reprezinta un motiv de optimism pentru perioada urmatoare.

Si alti indicatori de referinta pentru domeniul asigurarilor reflecta o usoara revenire a pietei asigurarilor. Gradul de penetrare al asigurarilor, calculat ca raport dintre primele brute subscrise si populatia tarii, arata ca in medie cheltuielile cu asigurarile "per capita au fost de 97,9 euro in 2012, suma in crestere fata de 2011 (97,1 euro), respectiv 2010 (91,8 euro). In completare, densitatea asigurarilor a fost anul trecut de 1,4% , la fel ca in anul 2011 ceea ce indica faptul ca acest sector al economiei functioneaza in stransa interdependenta cu principalele ramuri economice care contribuie la formarea Prodului Intern Brut (PIB). Facem mentiunea ca indicatorii la care am facut referire (densitatea si gradul de penetrare al asigurarilor) sunt calculati la nivelul pietei si nu la cel al Uniunii Asiguratorilor - UNSAR. Acestia sunt insa la fel de relevanti si pentru membrii Asociatiei intrucat UNSAR contribuie cu peste 90% la subscrierile intregii piete.

Structura subscrierilor pe cele doua mari clase de asigurari, asigurarile generale si cele de viata indica , asa cum am precizat deja, o usoara crestere la nivelul asigurarilor generale, comparativ cu anul precedent. In cifre, membrii UNSAR au inregistrat in 2012 un volum de prime brute subscrise la asigurarile generale de 6 mld lei, fata de 5, 4 mld in 2011. Evolutia se datoreaza in principal liniilor de asigurari de sanatate, celor de asigurari de accidente,( inclusiv accidente de munca si boli profesionale) si asigurarilor de garantii. In ce priveste asigurarile facultative de locuinte, dupa rezultatele bune din 2011, subscrierile au scazut in 2012 cu peste 80 mil lei, de la 629 mil lei la 543 mil lei pe fondul deselor schimbari legislative in centrul carora s-a situat problematica asigurarilor obligatorii de locuinte.

In ce priveste asigurarile de viata, stagnarea este cuvantul cheie pentru perioada de raportare. Aceasta inseamna ca membrii UNSAR au inregistrat un volum similar de subscrieri, circa 1,5 mld atat in 2012 cat si in anul anterior la care se adauga un volum relativ similar de indemnizatii brute platite . Ca tendinta evolutiva la aceasta clasa de asigurari, putem mentiona modificarea structurii de portofoliu de la an la an, inclusiv in 2012, in sensul majorarii ponderii asigurarilor de tip traditional in detrimentul celor cu componenta de investitie.

In anul 2012, indemnizatiile brute platite de asiguratorii UNSAR au totalizat 4,3 mld lei, in crestere cu circa 5% fata de anul precedent. De remarcat faptul ca in cazul asigurarilor de raspundere civila auto, indemnizatiile brute platite au fost mai mari decat nivelul subscrierior in special din cauza cresterii nivelului despagubirilor pentru cazurile de vatamari corporale si daune morale.
Aflati mai multe >>

marți, 5 martie 2013

Deputatii decid daca primele la asigurarea obligatorie a locuintei vor fi influentate de zona geografica

Harta geografica a Romaniei
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, republicata, in sensul completarii criteriilor care pot sta la baza modificarii sumei asigurate obligatoriu, precum si a primei de asigurare cu acela privind zona geografica a amplasarii locuintei, se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, pe lista initiativelor cu propunere de respingere.

In urma examinarii, pe 27 septembrie 2012, Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare a avizat negativ initiativa legislativa si a propus plenului Camerei Deputatilor respingerea acesteia pentru urmatoarele considerente: 

  • Romania nu dispune in acest moment de o harta de hazard sau de un alt document oficial din care sa rezulte incadrarea zonelor geografice in riscuri seismice mai scazute sau mai ridicate. Fara un astfel de document oficial nu se pot stabili criterii concrete de calcul a primelor de asigurare pentru politele de asigurare obligatorii impotriva dezastrelor naturale, calculul primelor de asigurare realizandu-se pe baza de calcule actuariale bazate pe date concrete si oficiale;
  • Mai mult decat atat, prin stabilirea unor criterii de calcul a primelor de asigurare aferente politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale s-ar modifica scopul Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, care a avut la baza prima unica;
  • In alta ordine de idei, stabilirea unor tarife de prima diferite creeaza dificultati la emiterea politelor de asigurare, emitere care se realizeaza prin intermediul asiguratorilor, membri ai PAID, prin forta proprie de vanzari a acestora (PAID nefiind creat pentru a dispune de retea proprie de vanzare pentru emiterea politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale). 

Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a adoptat initiativa legislativa in sedinta din 21 mai 2012. Ajunsa la comisiile din Camera Deputatilor, aceasta a fost avizata negativ in 14 iunie 2012 de Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si in 31 iulie 2012 de Comisia pentru buget, finante si banci, aviz favorabil primind doar din partea Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, in 17 iunie 2012.

Guvernul, prin punctul de vedere transmis cu adresa nr. 51 din 13 ianuarie 2012, nu sustine adoptarea acestui proiect de lege, potrivit raportului. 

Legislatia in vigoare prevede ca suma asigurata obligatoriu, precum si prima obligatorie aferenta, pot fi modificate prin ordinul Presedintelui CSA, iar criteriile care pot sta la baza modificarii trebuie sa vizeze cel putin suprafata locuintei, costurile de inlocuire si rata inflatiei. 

Potrivit legii, suma asigurata pe polita obligatorie de locuinta este de 10.000 sau 20.000 EUR, in functie de tipul de locuinta, iar corespunzator, prima de asigurare este de 10 sau 20 EUR pe an. Asiguratorii membri PAID care vand respectivele polite retin un comision de 10% din aceste prime.
Aflati mai multe >>

Medierea conflictelor in asigurari este obligatorie

Medierea daunelor in asigurari
Obligativitatea de a participa la o sedinta de informare privind avantajele medierii, inainte de a merge in fata instantei, a devenit obligatorie din 15 februarie, odata cu intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila. Este medierea o solutie pentru solutionarea conflictelor intre asiguratorii RCA si victimele daunelor morale?


Incepand cu luna februarie 2013 in conformitate cu prevederile legii 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare partile aflate in litigii civile a caror valoare este sub 50.000 lei sunt obligate sa faca dovada ca au participat la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii. In acest sens legiutorul nu face o diferentiere intre litigiile privinddaunele materiale si daunele cu caracter nepatrimonial. De asemenea, limitarea superioara a valorii litigiului nu exclude faptul ca se poate apela la mediere indiferent care este valoarea solicitata a despagubirii.

Dovada participarii la sedinta de informare privind avantajele medierii se face printr-un certificat de informare eliberat de mediatorul care a realizat informarea. Daca una dintre parti refuza in scris participarea la sedinta de informare, nu raspunde invitatiei prevazute sau nu se prezinta la data fixata pentru sedinta de informare, se intocmeste un proces-verbal, care se depune la dosarul instantei.


Mai multe detalii aici: www.vreauasigurare.ro
Aflati mai multe >>

luni, 4 martie 2013

Asigurarile de sanatate incep sa-si faca loc pe piata

Manati de scaderea care nu da semne de oprire, asiguratorii vor sa-si creasca numarul de clienti mergand in zone altadata lasate in plan secund. Aducerea pe piata a unor asigurari de sanatate adresate publicului larg, intr-un context in care banii disponibili pentru servicii financiare sunt tot mai putini, este o decizie curajoasa.

Mai multe detalii aici: www.vreauasigurare.ro
Aflati mai multe >>

CSM a anulat un protocol incheiat cu CSA

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a anulat intr-o sedinta care a avut loc saptamana trecuta un protocol de colaborare incheiat in luna noiembrie de fostul presedinte al institutiei Alina Ghica cu autoritatea de supraveghere a pietei de asigurari (CSA). 

Protocolul, al carui scop declarat era de a creste increderea publicului in sistemul judiciar si serviciile de asigurari, fusese incheiat pe o perioada de cinci ani. 

Practic, protocolul a fost incheiat insa in contextul in care tot mai multe victime ale accidentelor de circulatie, solicita in instanta daune morale pe polite de raspundere civila auto. Plenul CSM reunit in sedinta din 26 februarie, a considerat insa ca protocolul incheiat cu CSA este nul, hotarand in acelasi timp transmiterea acestuia catre Comisia nr. 2 a institutiei, pentru a fi analizat si eventual pentru a propune incheierea unui nou protocol. 

Din datele statistice existente reiese ca judecatorii aproba daune morale cu o valoare dubla fata de cea obtinuta de clienti pe cale amiabila. Asiguratorii se plang de lipsa unui ghid pe baza caruia sa se acorde despagubirile respective si au platit dupa primele noua luni daune morale cu o valoare cumulata de 56 mil. euro, in crestere cu 40%.
Aflati mai multe >>

Liberalul Dan Radu Rusanu va conduce Autoritatea de Supraveghere Financiara

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)
Liberalul Dan Radu Rusanu va conduce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), gigantul care va arbitra piata asigurarilor, Bursa si piata pensiilor private, arata surse apropiate Guvernului. 

Dan Radu Rusanu este un nume bine cunoscut in mediile financiare, avand in vedere ca din postura de parlamentar a fost membru si a condus Comisia de buget-finante. 

Dan Radu Rusanu este un liberal foarte influent, cu relatii nu doar in mediul politic, ci si in mediul financiar. In perioada 1996-1998, Rusanu a fost secretar de stat la Ministerul Finantelor, iar in perioada 1999-2000 a detinut functia de presedinte al EXIMBANK. 

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a decis sa dea aviz favorabil „actului de nastere" al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), insa nu inainte de a aduce cateva amendamente importante, in primul rand, deputatii au decis sa amane infiintarea gigantului pentru 15 aprilie, desi evenimentul ar fi trebuit sa aiba loc pe 1 martie. In al doilea rand, membrii Comisiei juridice au decis sa schimbe profilul candidatilor la consiliul ASF.

Astfel, cei 17 membri vor trebui sa aiba cel putin 7 ani de experienta in domeniul financiar „bancar sau nonbancar", iar presedintele si vicepresedintii trebuie sa fi absolvit o facultate de drept sau cu profil economic. De asemenea, cei 17 nu vor putea fi, in momentul numirii, membri in consiliile de administratie ori directori in companii de asigurare, de brokeraj sau administratori de pensii private. 

La finalul anului trecut, Guvernul a decis sa faca public un proiect de ordonanta de urgenta care consfinteste constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Organismul va prelua atributiile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). 

Pe cale de consecinta, cei trei supraveghetori vor fi desfiintati si vor trece in ASF cu active, dar si cu pasive. In acest fel, nou-creatul ASF va administra piete de circa 6 miliarde de euro, in conditiile in care valoarea primelor brute subscrise de asiguratori in Romania, activele fondurilor de pensii private si tranzactiile bursiere se ridica, fiecare, la aproximativ 2 miliarde de euro. 

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va fi condusa de un consiliu format din 17 membri. In alte tari care au deja un astfel de organism, numarul de membri este mai mic, desi vorbim despre piete mult mai mari decat cea locala. in Olanda, de exemplu, sunt doar 15 membri, iar in Polonia doar 7 membri. 

Propunerile vor veni, conform unui algoritm deja stabilit in urma negocierilor, de la partidele politice parlamentare. Astfel, potrivit unor surse, PNL va avea 5 membri, PSD cinci membri, PDL un membru, ca si PP DD si UDMR, iar UNPR si PC vor avea cate doi membri. 

Un rol important in numirea si avizarea membrilor il va avea si Banca Nationala a Romaniei, care a fost principalul artizan al constituirii ASF.
Aflati mai multe >>

Companiile de asigurari retin mai putin de jumatate din banii incasati din polite

Companiile de asigurari retin mai putin de jumatate din banii incasati din polite de raspundere civila auto (RCA) si asigurari de locuinte, in conditiile in care si-au asumat riscuri semnificative pe aceste segmente. La nivelul intregului portofoliu, un sfert din primele incasate au fost cedate in reasigurare, in conditiile in care exista polite cu risc in cazul carora companiile de asigurari retin aproape toti banii incasati de la clienti si implicit toate riscurile ...

Mai multe detalii aici: www.vreauasigurare.ro
Aflati mai multe >>

Dan Odobescu a preluat controlul City Insurance

Logo City Insurance
Dan Odobescu , cumnatul fostului premier Adrian Nastase si fost sef al companiei de asigurari Unita (actuala Uniqa) intre 2004 si 2006, a preluat de la un investitor italian controlul City Insurance, un asigurator de talie medie pe piata locala.

Odobescu a preluat compania prin intermediul unei societati cu raspundere limitata (SRL), cu afaceri de numai 5.400 de lei in 2011. Societatea respectiva, Vivendi International SRL, detine 85,2% din capitalul social al City Insurance, restul actiunilor revenind unui numar de 7 persoane fizice si 51 de persoane juridice, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Odobescu, 59 de ani, detine 95% din companie.

De formatie avocat, Odobescu a fost pana in 1989 consultant juridic si de afaceri pentru companii de asigurari din Germania si alte tari din Europa de Vest. El a mai detinut o companie locala de asigurari intre 1993 si 2001, Charisma Entreprises, pe care a vandut-o grecilor de la Alpha Insurance.

Odobescu este cumnatul fostului premier Adrian Nastase (sotia sa Rodica Odobescu, fost director general al Tarom, este sora Danei Nastase).

City Insurance, o companie specializata pe nisa asigurarilor de calatorie, a fost infiintata in 1998 si are afaceri anuale de circa 300 milioane de lei. Cea mai mare parte a businessului companiei se deruleaza pe piata italiana, unde subscrie pe baza pasaportului european privind libera circulatie a serviciilor.
Aflati mai multe >>