luni, 11 martie 2013
Dauna de 2 milioane de euro platita pe o polita RCA in 2012
Cazurile in care asiguratorii platesc despagubiri de multe sute de mii sau chiar milioane de euro victimelor accidentelor de circulatie s-au inmultit in ultimii doi, trei ani pe masura ce romanii constientizeaza ca o simpla polita RCA, care poate sa coste si sub 100 de euro pe an, acopera mai mult decat daunele materiale.
Valoarea daunelor pentru vatamari corporale si daune morale a fost de 247 mil. lei (56 mil. euro) in primele noua luni din 2012, plus 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cazurile in care asiguratorii platesc despagubiri de multe sute de mii sau chiar milioane de euro victimelor accidentelor de circulatie s-au inmultit in ultimii doi-trei ani, pe masura ce romanii constientizeaza ca o simpla polita de raspundere civila auto (RCA) acopera mai mult decat daunele materiale.
Cea mai mare despagubire achitata anul trecut s-a ridicat la aproape 2 mil. euro, dar aproape fiecare asigurator de talie mare are la activ plati de sute de mii de euro, ceea ce pune o presiune uriasa in directia majorarii preturilor. Dauna de 2 mil. euro a fost achitata de compania Astra, cel mai mare asigurator local, pentru un accident produs in strainatate. O despagubire de circa un milion de euro a platit si Asirom, tot pentru un accident produs in strainatate, suma acoperind atat pagubele materiale, cat si cele pentru vatamari corporale si morale.
Despagubiri intre 250.000 si 500.000 de euro au platit si asiguratorii Generali, Uniqa si Allianz-Tiriac, potrivit datelor transmise de companii la solicitarea ZF. Euroins, un jucator cu o prezenta puternica pe piata RCA, afirma ca cea mai mare dauna platita anul trecut pe o polita RCA este de 54.000 de euro. Peste 90% din businessul companiei este concentrat pe segmentul politelor auto obligatorii. O dauna de 38.000 de euro pe o polita RCA a platit si Omniasig, a doua mare companie locala de asigurari.
Despagubirile pentru vatamari corporale si daune morale au crescut rapid in ultimii ani, pe masura ce si limitele stabilite prin lege pentru astfel de daune s-au majorat. Valoarea acestor daune s-a ridicat la 247 mil. lei (56 mil. euro) in pri mele noua luni din 2012, fiind in crestere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor CSA.
Aceste despagubiri sunt achitate fie in urma unei intelegeri amiabile intre victima si compania de asigurari, fie in urma unei hotarari judecatoresti, in cazul in care cele doua parti nu ajung la un acord comun. Cele mai multe dosare ajung insa in instanta, deoarece clientii sunt nemultumiti de sumele oferite de companiile de asigurari. Conform celor mai recente date, din 2011, aproape jumatate din dosarele de despagubire au fost solutionate in instanta. Ca valoare a daunelor platite, dosarele solutionate in instanta reprezinta doua treimi din total. Dauna medie platita in instanta a fost de 90.000 de lei in 2011, in timp ce in cazul solutionarii amiabile dauna medie este de circa 38.500 de lei.
Limita de despagubire pentru vatamari corporale este de 5 mil. euro, in timp ce pentru daune materiale despagubirea maxima este de 1 mil. euro. Limitele de despagubire au crescut treptat in ultimii ani pentru ca Romania a trebuit sa se alinieze la normele UE. Aceste limite sunt calculate pentru un eveniment asigurat, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate. Asigurarile RCA reprezinta circa o treime din piata locala a asigurarilor generale, primele subscrise anul trecut pe aceas ta clasa ridicandu-se la 2,1 mld. lei.
Totodata, despagubirile platite au insumat 1,7 mld. lei. Asigurarile auto obligatorii genereaza cele mai mari pierderi asiguratorilor, in conditiile in care banii incasati acopera doar 70% din cheltuielile cu daunele plus cheltuielile operationale si cele cu emiterea politelor. Cu toate astea, portofoliile multor companii sunt dominate de vanzarile de asigurari RCA, pentru ca asiguratorii au folosit in trecut aceasta polita pentru atragerea clientilor si pentru a-si constitui o baza de asigurati carora sa le vanda ulterior si polite mai profitabile. Calculele asiguratorilor au ramas insa de cele mai multe ori doar pe hartie.
Sursa: Ziarul Financiar
Posturi similare in categoria Asigurari
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu