marți, 5 martie 2013

Deputatii decid daca primele la asigurarea obligatorie a locuintei vor fi influentate de zona geografica

Harta geografica a Romaniei
Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor, republicata, in sensul completarii criteriilor care pot sta la baza modificarii sumei asigurate obligatoriu, precum si a primei de asigurare cu acela privind zona geografica a amplasarii locuintei, se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, pe lista initiativelor cu propunere de respingere.

In urma examinarii, pe 27 septembrie 2012, Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare a avizat negativ initiativa legislativa si a propus plenului Camerei Deputatilor respingerea acesteia pentru urmatoarele considerente: 

  • Romania nu dispune in acest moment de o harta de hazard sau de un alt document oficial din care sa rezulte incadrarea zonelor geografice in riscuri seismice mai scazute sau mai ridicate. Fara un astfel de document oficial nu se pot stabili criterii concrete de calcul a primelor de asigurare pentru politele de asigurare obligatorii impotriva dezastrelor naturale, calculul primelor de asigurare realizandu-se pe baza de calcule actuariale bazate pe date concrete si oficiale;
  • Mai mult decat atat, prin stabilirea unor criterii de calcul a primelor de asigurare aferente politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale s-ar modifica scopul Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, republicata, care a avut la baza prima unica;
  • In alta ordine de idei, stabilirea unor tarife de prima diferite creeaza dificultati la emiterea politelor de asigurare, emitere care se realizeaza prin intermediul asiguratorilor, membri ai PAID, prin forta proprie de vanzari a acestora (PAID nefiind creat pentru a dispune de retea proprie de vanzare pentru emiterea politelor de asigurare impotriva dezastrelor naturale). 

Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a adoptat initiativa legislativa in sedinta din 21 mai 2012. Ajunsa la comisiile din Camera Deputatilor, aceasta a fost avizata negativ in 14 iunie 2012 de Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic si in 31 iulie 2012 de Comisia pentru buget, finante si banci, aviz favorabil primind doar din partea Comisiei juridice, de disciplina si imunitati, in 17 iunie 2012.

Guvernul, prin punctul de vedere transmis cu adresa nr. 51 din 13 ianuarie 2012, nu sustine adoptarea acestui proiect de lege, potrivit raportului. 

Legislatia in vigoare prevede ca suma asigurata obligatoriu, precum si prima obligatorie aferenta, pot fi modificate prin ordinul Presedintelui CSA, iar criteriile care pot sta la baza modificarii trebuie sa vizeze cel putin suprafata locuintei, costurile de inlocuire si rata inflatiei. 

Potrivit legii, suma asigurata pe polita obligatorie de locuinta este de 10.000 sau 20.000 EUR, in functie de tipul de locuinta, iar corespunzator, prima de asigurare este de 10 sau 20 EUR pe an. Asiguratorii membri PAID care vand respectivele polite retin un comision de 10% din aceste prime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu