luni, 11 martie 2013

MetLife a platit 46 milioane de euro britanicilor de la Aviva

Gigantul american MetLife - sediul central
Gigantul american MetLife, care a finalizat la jumatatea anului trecut achizitia operatiunilor de asigurari de viata din Romania, Ungaria si Cehia ale Aviva, a platit britanicilor 37 milioane de lire sterline (46 milioane de euro) pentru active brute de aproape o jumatate de miliard de euro si cateva sute de mii de clienti, potrivit unui raport al grupului britanic. 

Tranzactia a fost anuntata in luna ianuarie a anului trecut si a fost finalizata la sfarsitul lunii iulie, dupa obtinerea avizelor de la autoritatile de supraveghere din cele trei tari, dar valoarea acesteia nu a fost facuta publica pana acum. Aviva nu a precizat la cat a fost evaluat businessul din fiecare tara. Totusi, avand in vedere ca afacerile din Romania reprezentau mai putin de 10% din primele subscrise de britanici in cele trei tari, iar activele administrate treceau cu putin de acest prag, subsidiara locala a Aviva ar fi putut fi evaluata la 4-6 mil. euro. Aceasta inseamna un multiplu de 0,25 din primele subscrise de companie in 2011. 

O companie de asigurari este evaluata ca multiplu de prime brute subscrise, cotatiile ajungand si la 200% din afaceri in anii de boom. Acestea au mai scazut insa pe fondul crizei. Cele trei subsidiare din regiune vandute de Aviva au avut in 2011 afaceri cu mulate de 186 mil. euro, din care numai 16 mil. euro au fost primele subscrise pe piata romaneasca. 

Valoarea activelor brute administrate in cele trei tari se ridica la 379 milioane de lire sterline (470 mil. euro). Activele nete erau de numai 32 mil. lire, britanicii afirmand in raportul privind activitatea de anul trecut ca aceasta tranzactie le-a adus un profit de 3 milioane de lire sterline (3,7 mil. euro). Cele trei companii au fost scoase la vanzare de Aviva deoarece grupul britanic si-a schimbat strategia si a decis sa renunte la pietele de mici dimensiuni. Britanicii nu au reusit sa se impuna pe plan local, desi au intrat pe piata la inceputul anilor 2000 si au avut pierderi in mod constant timp de un deceniu. Americanii au cumparat si divizia locala de pensii a Aviva, care administreaza un fond de pensii private obligatorii cu active de peste 100 mil. euro dar tranzactia urmeaza sa fie finalizata in perioada urmatoare. 

„Vanzarea businessului de pensii din Romania urmeaza sa primeasca aprobarea din partea autoritatilor de reglementare si este de asteptat ca tranzactia sa se finalizeze in urmatoarele 12 luni“, se arata in raportul grupului britanic. 

Tranzactia dintre MetLife si Aviva vine in contextul in care piata locala de asigurari se afla intr-un proces de reasezare dupa patru ani de criza. Astfel, austriecii de la VIG si-au consolidat anul trecut afacerile de asigura ri generale printr-o fuziune intre Omniasig si BCR Asigurari, dupa o miscare similara a italienilor de la Generali. 

Totodata, francezii de la AXA au intrat in 2010 pe piata locala prin achizitionarea Omniasig Life iar in 2012 nemtii de la Gothaer au preluat Platinum de la Constantin Toma fostul sef al Omniasig. 

Americanii de la MetLife au intrat pe piata locala la sfarsitul lui 2010 prin preluarea subsidiarei locale a Alico in cadrul unei tranzact ii globale. MetLife detine in prezent circa 16% din piata locala de asigurari de viata si se pozitioneaza pe locul trei dupa ING Asigurari si BCR Asigurari de Viata. 

MetLife are in Romania circa 1,1 milioane de clienti de asigurari de viata, la care se adauga alti 825.000 de participanti la fondurile de pensii.

Sursa: Ziarul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu