luni, 4 martie 2013
Liberalul Dan Radu Rusanu va conduce Autoritatea de Supraveghere Financiara
Liberalul Dan Radu Rusanu va conduce Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), gigantul care va arbitra piata asigurarilor, Bursa si piata pensiilor private, arata surse apropiate Guvernului.
Dan Radu Rusanu este un nume bine cunoscut in mediile financiare, avand in vedere ca din postura de parlamentar a fost membru si a condus Comisia de buget-finante.
Dan Radu Rusanu este un liberal foarte influent, cu relatii nu doar in mediul politic, ci si in mediul financiar. In perioada 1996-1998, Rusanu a fost secretar de stat la Ministerul Finantelor, iar in perioada 1999-2000 a detinut functia de presedinte al EXIMBANK.
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a decis sa dea aviz favorabil „actului de nastere" al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), insa nu inainte de a aduce cateva amendamente importante, in primul rand, deputatii au decis sa amane infiintarea gigantului pentru 15 aprilie, desi evenimentul ar fi trebuit sa aiba loc pe 1 martie. In al doilea rand, membrii Comisiei juridice au decis sa schimbe profilul candidatilor la consiliul ASF.
Astfel, cei 17 membri vor trebui sa aiba cel putin 7 ani de experienta in domeniul financiar „bancar sau nonbancar", iar presedintele si vicepresedintii trebuie sa fi absolvit o facultate de drept sau cu profil economic. De asemenea, cei 17 nu vor putea fi, in momentul numirii, membri in consiliile de administratie ori directori in companii de asigurare, de brokeraj sau administratori de pensii private.
La finalul anului trecut, Guvernul a decis sa faca public un proiect de ordonanta de urgenta care consfinteste constituirea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Organismul va prelua atributiile Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Comisiei pentru Supravegherea Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si ale Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Pe cale de consecinta, cei trei supraveghetori vor fi desfiintati si vor trece in ASF cu active, dar si cu pasive. In acest fel, nou-creatul ASF va administra piete de circa 6 miliarde de euro, in conditiile in care valoarea primelor brute subscrise de asiguratori in Romania, activele fondurilor de pensii private si tranzactiile bursiere se ridica, fiecare, la aproximativ 2 miliarde de euro.
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) va fi condusa de un consiliu format din 17 membri. In alte tari care au deja un astfel de organism, numarul de membri este mai mic, desi vorbim despre piete mult mai mari decat cea locala. in Olanda, de exemplu, sunt doar 15 membri, iar in Polonia doar 7 membri.
Propunerile vor veni, conform unui algoritm deja stabilit in urma negocierilor, de la partidele politice parlamentare. Astfel, potrivit unor surse, PNL va avea 5 membri, PSD cinci membri, PDL un membru, ca si PP DD si UDMR, iar UNPR si PC vor avea cate doi membri.
Un rol important in numirea si avizarea membrilor il va avea si Banca Nationala a Romaniei, care a fost principalul artizan al constituirii ASF.
Posturi similare in categoria Asigurari
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu