sâmbătă, 25 august 2012

Ce obligatii are un angajat care a urmat programe de training fata de angajatorul care le-a platit

Obligatiile salariatilor care au beneficiat de cursuri platite de angajator
Atunci cand angajatorul ia decizia sa trimita un angajat la cursuri de formare profesionala, toate cheltuielile trebuie sa fie suportate de catre angajator. Aceasta facilitate nu este considerata avantaj in natura si nici impozitata.


Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, initiat de catre angajator, nu pot cere incetarea contractului individual de munca daca s-a stabilit, prin act aditional, o perioada in care trebuie sa ramana in organizatie dupa urmarea cursurilor.

"Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca. Nerespectarea de catre salariat a acestei dispozitiei implica obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca", potrivit specialistilor de la portalul LegislatiaMuncii.ro.

Insa nu toate companiile le impun angajatilor pe care ii trimit la cursuri de formare profesionala semnarea unui act aditional prin care sa se oblige ca nu parasesc compania o perioada de timp. De exemplu, SAP Romania trece toti noii angajati prin cursuri de formare, care dureaza pana la sase saptamani. Valentin Tomsa, directorul general al companiei, a declarat pentru Manager.ro ca cei care urmeaza aceste cursuri nu sunt obligati sa lucreze pentru SAP o anumita perioada, putand pleca oricand doresc. "Acest lucru se intampla insa foarte rar", potrivit lui Tomsa.


Sursa: manager.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu