luni, 6 august 2012

Cum NU faci bani pe net?


Cursa de soareci cu o bancnota pe post de momeala care sugereaza iluzia castigurilor usoare pe internet
Un reporter „Adevarul“ a testat virtual, timp de doua luni, indrumarile „afaceristilor“ de pe internet care te invata sa faci bani din click-uri. Forumurile online sunt agresate de ceva vreme cu anunturi despre „cum sa faci bani pe net“. Reteta este miraculoasa, dar rezultatele sunt zero.


Un candidat ideal care sa faca bani pe net este acela caruia nu-i place „sa umble la interviuri" si sa dea de „sefi uraciosi". Este genul care vrea sa fie „liber in graficul de munca", dar sa aiba un salariu „stabil si bun". Mai mult, unei astfel de persoane ii place sa lucreze de acasa, fara ca veniturile sa-i fie afectate. Daca acest scurt profil ti se potriveste ca o manusa, esti persoana potrivita.

Acestea sunt principalele aptitudini cerute de „postacii" care arunca pe site-uri anunturi cu „Vrei sa faci bani pe net?". Ca sa nu para o „smecherie", acestia infiereaza in anunturile lor tepele si practicile neortodoxe intalnite pe internet si garanteaza cinste si onoare: „Niciun fel de inselatorie, sponsorizare de inceput sau taxa de start in afaceri".

Competente


„Ai nevoie de internet si de un calculator conectat la retea si un minimum de cunostinte in accesari de site-uri online... Restul depinde doar de tine si de cat de multa staruinta iti dai. Lucrul e mai mult legat cu casuta de e-mail." Cam asa suna un anunt de pe forumul ziarului „Adevarul". 

Mai departe, eventualii candidati sunt incredintati de succesul in afaceri pe net: „Iti ofer sansa sa castigi sume substantiale de bani din confortul casei tale. Tot ce trebuie sa faci este sa trimiti emailuri, petrecandu-ti doua-trei ore pe zi in fata calculatorului. Cu cat muncesti mai mult, cu atat castigul va fi mai mare. 

100-300 USD / SAPTAMANA". 

M-am hotarat sa-i scriu si sa aflu ce trebuie sa fac pentru obtinerea unui venit suplimentar.

Angajarea

Cu o adresa de corespondenta electronica proaspata si goala, i-am trimis - emotionat, ca in prima zi de lucru - un mail „angajatorului" online, cu un mesaj anume la rubrica „Subiect". (Nu se face rabat de la astfel de reguli!) In scurt timp am primit primul set de instructiuni: scriere respectuoasa, la persoana a II-a, corecta gramatical, fara diacritice. 

Primesc si multumiri pentru „increderea acordata". Cu o rigoare de ceasornicar elvetian, mi se recomanda: „Cititi cu atentie informatiile date. Este foarte important! Toate instructiunile vor trebui indeplinite cu o maxima PRECIZIE, cum vor fi descrise mai departe". 

In site-ul muncii

La primul pas aflu ca munca va consta in urmatoarele: „1. Sa puneti anunturi pe internet; 2. Sa controlati de doua-trei ori pe zi adresa de e-mail si sa trimiteti la toti mesaje; 3. Sa tineti o mica baza de date pentru dumneavoastra cu cei cu care conlucrati ca sa nu va incurcati in contacte; 4. De cateva ori pe luna sa primiti in portofelul dumneavoastra din internet banii pe care ii veti castiga, proces care va incepe inca din prima zi de lucru. Astfel, toata munca se va limita la apasarea tastelor de la calculator: Posta, Copy, Paste, Raspuns, Trimitere".  

Ceata persista si dupa aceasta explicatie, nefiind specificat ce trebuie sa trimiti, dar sunt consolat ca ceea ce fac imi va oferi o „placere anume". Si de aceasta data primesc avertizari ca „in reteaua de internet exista multi escroci" si asigurari ca „aceasta afacere e total legala, fara inselatorii, fara legi incalcate conform constitutiei Romaniei si a Moldovei". 

(Patronul meu o fi de peste Prut?) „Placerea" se face deodata simtita, cand angajatorul ma anunta ca instructiunile nu costa nimic, sunt „absolut gratis", fara sponsorizari sau alte taxe. Placerea se transforma in extaz atunci cand vine vorba din nou de bani: „Acesta e un proiect foarte reusit pe internet, in care lucreaza deja mii de oameni si fiecare castiga atat cat vrea, in dependenta de cat timp ofera acestui proiect". 

Angajatorul incepe sa ma invete sa castig bani

In capitolul „Pasul 2" primesc un link cu numele angajatorului in coada. Il accesez si ajung pe un site de sondare a opinie publice in limba engleza. Site-ul colecteaza pareri despre alte site-uri, ca sa le gadile orgoliul si sa le ia bani. Numai ca site-urile au, toate, legatura cu facutul banilor virtuali. Pe prima pagina scrie ce bani pot castiga: de la un dolar la 25 de dolari pentru fiecare sondaj online facut, 1,25 dolari pentru fiecare prieten care se logheaza si bonusul de sase dolari la inregistrare.

Introduc niste date in site, cum sunt sfatuit, alegandu-mi un nume de utilizator. Mai departe, pe pagina respectiva gasesc mai multe link-uri. (Miscarile imi sunt ghidate minutios de fisierul cu instructiuni pe care l-am primit de la indrumatorul meu.) Fiecare link reprezinta un sondaj disponibil si, prin urmare, imi aduce bani. 

Cum procedez

Dau click pe primul link, ajung in alta pagina, unde mi se ofera bonusul de sase dolari daca voi continua. Click mai departe si sunt atentionat ca voi vedea doua campuri libere. Ma uit in instructiuni ce trebuie sa fac: „Trebui sa le indepliniti in limba engleza cu aprecieri despre site-uri. Pentru a va usura munca, va ofer doua raspunsuri pe care puteti sa le introduceti: «It is an excellent site!/ E un site excelent! » si «I shall advise it to all!/ Am sa-l recomand tuturor!».

Mai dau trei click-uri pentru ca aprecierile mele sa ajunga la gazdele sondajului si gata, am terminat primul pas. Merg mai departe si ajung la pagina initiala, de un verde aprins, mai atragator ca dolarul. Au mai ramas patru link-uri pe care trebuie sa le dau gata urmand aceiasi pasi, folosind aceleasi aprecieri favorabile. 

„Pentru toate vizualizarile veti primi 26$". Fals! Am primit 27 de dolari, pentru ca am prins un bonus al lunii octombrie, dar si inscrierea la o tombola al carei premiu este de 500 de dolari. Pe site scrie ca un tip cu numele RajenPa**** a castigat acest bonus luna trecuta. Ce norocos...

Remuneratia, dupa click-uri

Prin urmare, sunt fericit ca doar in 5 minute am facut 27 de dolari. Numai ca, aflu din instructiuni, „pentru primirea banilor in contul dumneavoastra trebuie sa fie minimum 75$. Astea sunt cerintele site-ului". Ma gandeam ca, daca intr-o zi am facut atatia bani, am sa castig binisor. 

Insa m-am bucurat degeaba: dupa primul meu succes n-a mai aparut niciun sondaj, n-am mai avut de lucru doua luni. Apoi am primit bomba, citind cu atentie instructiunile de la rubrica „Intrebari frecvente": nu poti castiga mai mult de 550 de dolari pe an, si nu nelimitat, cum mi-a promis angajatorul. 

Mostenirea unei „afaceri" de pierdut vremea


Mai departe, am trimis linkul meu de inregistrare angajatorului, ca sa primesc al doilea set de instructiuni. A sosit in zece minute. Nu, nu pot sa revendic cei 27 de dolari castigati in prima zi. Incasarea se face - prin diverse metode cunoscute in cazul tranzactiilor pe internet - atunci cand ajungi la 75 de dolari. 

Aflu, in continuare, ca de aici inainte e nevoie sa pun osul la treaba: „Trebuie sa va faceti o noua adresa postala pentru participarea la proiect, pentru ca veti primi multe scrisori electronice si exista posibilitatea sa va incurcati in ele. Mai departe, trebuie sa scrieti un anunt de angajare, ca si al meu (de tipul celor postate pe internet - n.r.)".

Vanatoare de someri

Recomandarea angajatorului meu este sa postez anunturi de genul celor publicate de el pe site-urile cu locuri de munca pentru fiecare oras in parte. El a publicat si-n ziare online, deci e harnic. Pentru ce trebuie sa fac asta? 

„Cand cineva isi cauta un loc de munca, scrie mai intai orasul in care el traieste si apoi pe cele de langa el." Numai ca, spre deosebire de anuntul lui, patronul imi recomanda ca eu sa-mi public numele si neaparat telefonul, ca sa arat ca sunt afacerist serios. Si obligatoriu, la spatiul cu cerinte pentru viitorul angajat, sunt indrumat sa trec: „staruinta, atentie, rabdare". Voi avea cert clienti, iar eu trebuie sa le raspund frumos, trimitandu-le instructiunile pe care le-am primit la randu-mi. Cam asta a fost tot. Sunt lasat de capul meu cu mesajul: „Va urez sa aveti succes! Si inca ceva: nu stati degeaba!"

Concluzia? M-am transformat fara sa stiu - desi intuitia imi spunea ca nu asa se castiga un venit cinstit - intr-un „postac" de anunturi „Vrei sa faci bani pe net?", pentru a-mi atrage colaboratori. Colaboratori care mi-ar aduce fiecare cate 1,25 dolari atunci cand se inregistreaza pe site-ul respectiv, pentru ca eu sa ating pragul de 75 de dolari, fara de care nu pot incasa „salariul". Este doar unul dintre numeroasele exemple de „metode" de facut bani care au impanzit mediul online. N-au nicio legatura cu sondajele online reale. 

„Acest sistem nu poate aduce incasari apreciabile"


Valentin Manescu, project manager al companiei Webecom, spune ca sistemele de acest gen functioneaza dupa modelul „multi-level marketing", cunoscut si la noi. Iar mecanismul de afiliere este urmatorul: cu cat un utilizator reuseste sa convinga alti utilizatori sa indeplineasca o actiune, acesta primeste o anumita rasplata.

„Ca specialist in marketing, pot spune ca cele mai multe sisteme de acest gen nu pot aduce incasari apreciabile. Nu cred ca se poate vorbi la nivel general de tepe in acest domeniu, deoarece majoritatea utilizatorilor, in speta cei aflati la nivelurile inferioare, nu vor depasi pragul minim pentru a-si incasa banii. Cei care au de castigat sunt administratorii site-ului si, de cele mai multe ori, cei care promoveaza acest tip de activitate", precizeaza Valentin Manescu.

Pe de alta parte, continua el, functionarea site-urilor de acest gen - caci sunt si unele serioase! - incalca foarte multe principii de realizare a cercetarilor de piata: „Cei care trebuie sa faca analiza datelor colectate nu vor putea niciodata sa valideze corectitudinea lor. Lipsa unui esantion reprezentativ va conduce la finalizarea unei cercetari care nu reflecta realitatea. Firmele care platesc aceste cercetari o fac doar pentru a avea un anumit numar de respondenti, nefiind interesate de calitatea datelor colectate".

" Ca specialist in marketing, pot spune ca cele mai multe sisteme de acest gen nu pot aduce incasari apreciabile."

Valentin Manescu
project manager, 
Webecom


Sursa: adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu