luni, 8 aprilie 2013

Austriecii de la VIG au inchis 140 de agentii in 2012

Logo Vienna Insurance Group
Asiguratorul austriac Vienna Insurance Group (VIG), care controleaza pe piata locala companiile Omniasig, Asirom si BCR Asigurari, si-a redus cu 12% numarul angajatilor din Romania, pana la 3.480 de persoane, in timp ce un numar de 140 de agentii teritoriale au fost inchise, potrivit datelor din raportul anual publicat de grup la Viena. 


Masurile au fost adoptate in contextul in care austriecii au incercat in ultimii ani sa accelereze restructurarea operatiunilor locale pe fondul scaderii afacerilor in perioada de criza si al cresterii volumului despagubirilor. Accelerarea de anul trecut a restructurarii a avut loc inclusiv pe fondul fuziunii dintre Omniasig si BCR Asigurari, doua companii care concurau pe acelasi segment de piata. Omniasig si BCR Asigurari au trecut printr-un proces dur de restructurare inainte de a fuziona care a insemnat inchiderea a 125 de unitati din cele 350 si disponibilizarea unui angajat din sase. 

De altfel, cele mai multe disponibilizari s-au facut la cele doua companii, unde mai mult de 14% din oameni au plecat, iar numarul unitatilor teritoriale a scazut cu aproape 40%. VIG spera la reducerea costurilor operationale cu 10 mil. euro/an ca urmare a acestei fuziuni. 

La Asirom, austriecii au inchis 10 sucursale pe parcursul anului trecut. Totodata, 150 de oameni au plecat. Pierderile uriase adunate de industria asigurarilor in ultimii ani au determinat multe companii de asigurari sa inchida o buna parte din agentii si sa se reorienteze spre alte canale de distributie: brokeri, bancassurance sau vanzari online. 

Chiar daca au redus costurile, austriecii nu au reusit sa readuca afacerile pe plus, iar in ultimii doi ani au functionat pe pierdere. Anul trecut pierderile s-au adancit, rezultatul negativ consolidat al celor trei companii din portofoliul VIG s-a situat la circa 20,5 mil. euro, cu peste 50% mai mare decat pierderea consemnata in 2011. 

Grupul pune rezultatele negative in principal pe seama scaderii primelor brute subscrise pe clasa asigurarilor generale si a accelerarii cheltuielilor cu despagubirile pe zona asigurarilor de raspundere civila auto (RCA). 

Veniturile din vanzarile de polite generale operate de grup au coborat cu 17% pe parcursul anului trecut, pana la 334 mil. euro. Pe de alta parte pe nisa asigurarilor de via ta austriecii au inregistrat venituri din subscrieri mai mari cu circa 13% anul trecut comparativ cu 2011, incasarile din aceste polite ajungand la 114 mil. euro. 

De altfel, BCR Viata nu a fost afectata de restructurarea de anul trecut, numarul angajatilor ramanand constant la 110. VIG controleaza circa un sfert din piata locala de asigurari si a subscris prime brute de circa 448 mil. euro anul trecut, in scadere cu 11% fata de 2011. Grupul opera la finalul lui 2012 o retea teritoriala de 370 de agentii. Cea mai mare parte a vanzarilor de asigurari de viata are loc prin canalul de bancassurance, in cadrul unui parteneriat incheiat cu BCR, cea mai mare banca locala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu