vineri, 5 aprilie 2013
Piata asigurarilor de viata sufera din cauza cresterii numarului de someri
Companiile de asigurari au continuat sa primeasca anul trecut zeci de mii de cereri de anulare a politelor de viata de la clientii ramasi fara lichiditati sau nemultumiti de randamentele obtinute din investitii, astfel ca valoarea rascumpararilor anticipate a urcat cu 9% fata de 2011 si a ajuns la un nivel record de 430 milioane de lei (96 mil. euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
„Oamenii au nevoie de bani si apeleaza la sursele pe care le au in conditiile in care economia nu isi revine. Cred ca majoritatea apeleaza la acesti bani pentru a-si acoperi cheltuielile zilnice, nu pentru a face vreo achi zitie mai importanta“, spune Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR – asociatia profesionala a brokerilor de asigurari.
Aproape trei sferturi din plati, respectiv 309 milioane de lei (69 mil. euro), au fost efectuate de companiile de asigurari cu titlul de rascumparari totale, ceea ce inseamna ca detinatorii politelor respective au renuntat complet la relatia cu asiguratorul. Anularile de polite au crescut anul trecut dupa ce apele se mai linistisera in 2011 pe fondul asteptarilor de revenire a economiei. Volumul rascumpararilor achitate de companiile de asigurari de viata a explodat in criza din cauza scaderii veniturilor populat iei, a cresterii somajului si in conditiile in care clientii au devenit tot mai speriati de scaderea randamentelor din investitii.
Chiar daca scaderea randamentelor s-a oprit in ultimul an, nevoia de lichiditati se reflecta in continuare in volumul politelor anulate. Politele de tip unit-linked (asigurari de viata cu componenta investitionala) au dat cele mai mari batai de cap asiguratorilor. De exemplu, anul trecut sumele retrase din aceste conturi s-au ridicat la 246 milioane de lei (55 mil. euro), adica 57% din total. Spre deosebire de asigurarile de viata traditionale, pentru care asiguratorul garanteaza un randament minim, in cazul poli telor unit-linked clientii isi asuma intregul risc investitional.
Cresterea rascumpararilor de polite vine in contextul in care vanzarile de asigurari de viata au stagnat practic in criza. Asiguratorii au incasat anul trecut circa 1,8 mld. lei (400 mil. euro) din polite de viata, nivel similar cu cel inregistrat in 2008. Spre comparatie in perioada anterioara de patru ani, piata asigura rilor de viata crescuse cu aproape 80%. Asigurarile unit-linked au scazut anul trecut sub 35% din vanzarile totale de polite de viata. Sumele incasate din acest tip de polite s-au ridicat la 626 milioane de lei (140 mil. euro), ceea ce inseamna o crestere de numai 2% fata de 2011.
Clientii au inceput sa evite politele unit-linked pe fondul volatilitat ii ridicate a burselor si au devenit mult mai atenti la produsele care le garanteaza valoarea capitalului investit. Un episod de panica pentru clienti a fost reprezentat si de tensiunile de pe pietele financiare din vara anului trecut, cand randamentele din investit ii au intrat din nou, pentru un scurt moment, in teritoriul negativ.
Totusi, pe langa scaderea randamentelor si nevoia de lichiditati a clientilor, un rol important in decizia acestora de a-si anula politele de asigurare l-a avut si consultanta ne adecvata primita in momentul incheierii con tractului. Multi agenti de asigurare au promovat aceste polite ca fiind simple produse de economisire, iar clientii s-au speriat in momentul in care au descoperit ca sumele din cont incep sa scada. Asigurarile unit-linked sunt incheiate pe termen lung iar in cazul in care sunt rascum parate in primii ani dupa constituire, clientii primesc de obicei sume mult mai mici decat banii investiti efectiv deoarece costurile de administrare sunt concentrate in primii ani.
In plus, orice polita de asigurare are si o componenta de protect ie, astfel ca nu toata suma platita de client ajunge in contul sau de investitii.
Posturi similare in categoria Asigurari
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu