vineri, 5 aprilie 2013

In mai multe regiuni din tara zeci de case si gospodarii au fost inundate de ploi

Comuna inundata
In Targu-Jiu mai multe blocuri ANL au beciurile inundate iar sistemul de canalizare din Craiova s-a infundat. Astfel, cele 60 de milioane de lei din fonduri europene, cat au costat blocurile, par compromise. Pe de alta parte, debitul Dunarii este in crestere din cauza ploilor, iar hidrologii spun ca ar putea fi depasite cotele de aparare. 

De altfel, pe tot sectorul romanesc al fluviului este in vigoare o atentionare cu cod galben de inundatii pana pe 10 aprilie. Se mentine si avertizarea cu cod portocaliu pe raurile din Satu Mare, Hunedoara, Caras Severin, Timis, Mehedinti, Valcea, Olt si Dolj. In judetul Buzau, peste 1500 de persoane sunt izolate, dupa ce un parau a iesit din matca si a avariat drumul de legatura. 

Si in Bistrita, mai multe case sunt afectate de alunecarile de teren. In comuna Balteni, judetul Gorj, Jiul a iesit din matca si a inuntat mai multe gospodarii si zeci de hectare de terenuri agricole. Pe acest rau a fost instituit un cod rosu de inundatii. 

Probleme sunt si in Vrancea unde raurile Putna si Zabala s-au revarsat. La Guvern va avea loc un Comandament de Urgenta si vor participa Vicepremierul Liviu Dragnea, Ministrul de Interne Radu Stroe, Ministrul Apararii Mircea Dusa, oficiali ai Ministerului Sanatatii. In localitatea Aninoasa, judetul Hunedoara, din cauza inundatiilor au loc alunecari de teren, mai multe case fiind afectate. Codul Rosu de inundatii pe raul Jiu va fi prelungit cel putin pana vineri. Afectata este mai ales zona Racari, judetul Dolj. 

Vineri va fi emis un Cod Portocaliu pe anumite sectoare ale Dunarii. Vicepremierul Liviu Dragnea i-a cerut ministrului Apelor sa prezinte in Guvern un plan de masuri pentru a preveni inundatiile. Acesta a precizat ca se vor face lucrari de amenajare pe bazine hidrografice, dar valoarea acestor lucrari este foarte mare si de aceea vor fi finantate pe fonduri europene. 

Conform jurnalului Digi24 de la ora 13, ANIF Dolj are in dotare pompe care ar putea evacua apele. Institutia nu pune pompele la dispozitia primariilor deoarece actiunea ar fi considerata ajutor de stat, avand in vedere ca apa ce trebuie evacuata este pe terenuri private. Conform jurnalului de la Digi24 de la ora 16, 1.400 de oameni sunt izolati in judetul Buzau, dupa ce o viitura a rupt un pod de beton. 

Comuna Apateu din judetul Arad a fost inundata aproape in totalitate. Apele au inceput sa se retraga, insa locuitorii se plang ca ele le-au distrus culturile si ca le-au provocat pagube considerabile. Un locuitor a declarat ca a fost la Cris sa isi faca asigurare, dar nu a reusit pentru ca i s-a spus ca este zona de risc maxim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu