marți, 30 aprilie 2013

Autoritatea de Supraveghere Financiara incepe de marti sa isi exercite oficial atributiile

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)
Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutia care preia atributiile de control asupra pietelor financiare (asigurari, pensii private si piata de capital), incepe astazi 30.04.2013 sa functioneze, insa deocamdata nu se stie cum va arata organigrama acesteia.

ASF va comasa Comisia de Supraveghere a Asigirrarilor (CSA), Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) si Comisia Nationala de Valori Mobiliare (CNVM), institutii care vor disparea.

ASF va avea sediul in Bucuresti, pe strada Foisorului, Sector 3, acolo unde pana astazi a functionat CNVM.

Autoritatea va fi condusa de un consiliu format din 17 membri numiti de Parlament saptamana trecuta. Parlamentul l-a numit presedinte pe liberalul Dan Radu Rusanu. Prim-vicepresedinte este economistul Daniel Daianu, iar cei trei vicepresedinti responsabili pentru una dintre cele trei piete sunt Daniel Tudor (asigurari), Mircea Ursache (piata de capital) si Ion Giurescu (pensii private). 

Adaptarea la noile modele financiare europene, eficienta, reducerea cheltuielilor si o coordonare mai buna si mai rapida cu BNR in vederea asigurarii stabilitatii financiare sunt principalele argumente ce au stat la baza deciziei de infiintare a autoritatii.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca in Centrul istoric din Bucuresti, in jurul Palatului vechi al BNR, se va forma un centru financiar, unde va putea functiona si Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu