joi, 13 decembrie 2012

Dan Adamescu - Afaceri de sute de milioane de euro din asigurari

Proprietarul Holding-ului The Nova Group - Dan Adamescu
Proprietarul Holding-ului The Nova Group - Dan Adamescu, controleaza prin intermediul acestuie spatii comerciale, firme de constructii, de asigurari, de media si hoteluri cu afaceri cumulate de 300-400 mil. euro.

Cea mai mare firma controlata de Adamescu este Astra Asigurari, un jucator de top pe piata asigurarilor generale, care a avut subscrieri de circa 250 mil. euro anul trecut. Dupa primele noua luni din acest an, Astra a raportat afaceri de 175 mil. euro. Astra s-a dezvoltat rapid in criza pe baza vanzarilor de polite de raspundere civila auto si ulterior de asigurari de locuinte.

Chiar daca la un moment dat s-a vehiculat pe piata ideea vanzarii asiguratorului catre un investitor strain, Adamescu declara recent ca intentioneaza sa dezvolte Astra ca o companie nationala si ca nu se gandeste sa vanda nici macar de acum in zece ani. De altfel, Adamescu a rascumparat anul trecut un pachet de 27% din actiunile Astra de la grupul austriac Uniqa, pentru care a platit 25 mil. euro. Pachetul respectiv fusese achizitionat de austrieci cu 10 mil. euro in 2007 tot de la Adamiescu, planul initial fiind ca ulterior Uniqa sa preia controlul.

Dan Adamescu, 64 de ani, a facut avere inainte de 1989 in Germania din comertul cu electronice pe care le vindea in tarile est-europene. El a emigrat in Germiania in 1978, dar in anii '90 a lichidat businessul de acolo si a inceput sa se ocupe de afaceri in constructii, imobiliare si mass-media in Romania. Ulterior, el a achizitionat de la stat compania de asigurari Astra si Unirea Shopping Center.

Cea mai recenta achizitie este un pachet semnificativ de actiuni la hotelul Intercontinental, tranzactie derulata prin intermiediul Astra Asigurari. Adamescu a ajuns astfel sa controleze 32% din Intercontinental.

Omul de afaceri mai detine si hotelul Rex din Mamaia. Portofoliul The Nova Group mai cuprinde compania de constructii Baumeister, cu afaceri de 40 mil. euro anul trecut, Medien Holding, compania care editeaza cotidianul Romania libera, dar si o tipografie.

Unirea Shopping Center a avut afaceri de 19 mil. euro anul trecut. A crescut in criza Evolutia primelor brute subscrise si a profitului net ale Astra Asigurari.

Structura The Nova Group:

Retail: Unirea Shopping din Center Bucuresti si Brasov
Hoteluri: Rex Mamaia, participatie minoritara la Intercontinental
Imobiliare: Modern Business Center, City Business Center
Servicii financiare: Astra Asigurari 
Constructii: Baumeister 
Media: Medien Holding, United Print

Alexander Adamescu, fiul lui Dan Adamescu, se ocupa de media si de constructii
Carmen Adamescu, sotia lui Dan Adamescu, se ocupa de Unirea Shopping Center
Alin Bucsa este presedintele directoratului Astra Asigurari










Sursa: Ziarul Financiar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu