joi, 27 decembrie 2012

Meseriile viitorului


In fiecare minut, utilizatorii de YouTube incarca 48 de ore de filmari video, fanii Facebook share-uiesc aproape 700.000 de unitati de continut, iar Google primeste 2 milioane de cereri de cautare. Se poate spune, deci, ca in mediul online este o vanzoleala imensa, concretizata in miliarde de terabiti de informatii, o vanzoleala care, cu siguranta, poate oferi indicii valoroase celor capabili sa o "traduca", sa ii inteleaga semnificatiile practice. O meserie esentiala in viitor va fi, asadar, cea de statistician al Internetului - adica un individ care nu doar aduna cifre goale, ci le si analizeaza, cu scopul de a descoperi tipare ascunse pe care sa se bazeze deciziile de afaceri ale companiilor. Sa vedem in continuare alte cateva meserii ale viitorului.

Specialist in robotica medicala

Robotii medicali evolueaza in ritm alert, pentru a tine pasul cu necesitatile populatiei globale in curs de imbatranire. Japonia conduce in acest domeniu, fortata, desigur, de numarul sau tot mai mare de batrani care au nevoie de ingrijire. O ingrijire care le poate fi oferita deja de roboti de terapie si de reabilitare produsi de Honda si Toyota. Specialistii in robotica medicala vor fi la mare cautare pentru a proiecta, construi, manevra si intretine aceste ustensile inteligente care vor inlocui treptat oamenii in cabinete medicale si in spitale.

Profesori universitari in mediul online

In ziua de azi, din ce in ce mai multi oameni vor sa aiba o pregatire superioara, cu studii aprofundate intr-un anumit domeniu. De altfel, acest sector al educatiei superioare a inregistrat o crestere masiva in ultimii 20 de ani, astfel ca in momentul de fata exista aproape 200 de milioane de oameni inscrisi la cursuri, in facultati si universitati. Si trebuie facuta o mentiune speciala pentru educatia online, bazata pe cursuri prin corespondenta. Aceasta forma de educatie, ridiculizata candva pentru ca parea doar o supapa pentru cei incapabili sa ia examenul de admitere la o facultate clasica, se afla acum in plina ascensiune. Viitorul va apartine, asadar, specialistilor capabili sa puna la punct cursuri online eficiente care sa produca un invatamant de calitate, in timp ce profesorii imbracati la costum, pe care ii intalnim astazi in amfiteatre, vor deveni istorie. Dupa modelul lui Udacity sau al lui OpenCourse Zare de la MIT, au aparut deja platforme educationale care se adreseaza unor “clase” online de studenti, facilitand un proces de invatare multidirectional.

Inginer constructor

Constructiile sunt un sector care se va dezvolta frumos in anii urmatori datorita pietelor emergente din China, India, America Latina si Orientul Mijlociu. Si totul va trebui reinventat permanent, pentru ca noile tehnologii vor face ca orice proiect sa aiba o viata limitata. Sa ne gandim de exemplu la schimbarile care vor trebui operate in transporturi sau in proiectarea urbanistica, unde va fi permanent nevoie de ingineri capabili sa integreze in viata noastra orice inovatie aparuta.

Nanotehnolog

Imaginati-va o masinarie de marimea unei molecule, care poate indeplini sarcini specifice la nivel... molecular. Aplicatiile ei sunt extrem de variate, cu precadere in domeniul medical si in cel militar. Se estimeaza ca, pana in 2015, doua milioane de oameni vor avea ca specializare nanotehnologia si vor acoperi nevoia de personal in acest sector care deja a depasit perioada de pionierat.

Lucrator spatial

NASA nu prea are nevoie de astronauti acum, dar in viitor va avea. Industria spatiala este in ascensiune, mai ales de cand companii private ca SpaceX si Virgin Galactic au inceput sa dezvolte modalitati accesibile pentru a trimite turisti in cosmos. Pilotii, inginerii si mecanicii specializati pe functionarea si intretinerea navetelor spatiale nu vor avea, deci, motive sa-si faca griji pentru locurile lor de munca.

Consilier genetic

Un simplu test genetic si gata! – multe dintre problemele medicale din ziua de astazi vor deveni istorie. Specialistii in acest domeniu vor putea spune imediat, pe baza analizei genelor noastre, la ce afectiuni sa ne asteptam si totodata vor putea pune la punct tratamente eficiente. Consilier genetic va fi asadar o optiune interesanta pentru copiii nostri, atunci cand vor trebui sa-si aleaga o meserie.

Agricultor urban

Exista o tehnica agricola numita „vertical farming”, aparuta ca raspuns la criza terenului arabil, si care presupune cultivarea legumelor in spatiile neutilizate din zonele urbane (cel mai adesea pe acoperisurile cladirilor). Populatia in crestere si restrangerea terenurilor agricole, ca urmare a extinderii oraselor si a infrastucturii aferente, vor determina o nevoie sporita pentru acest gen de specialisti. 

Desigur, toate meseriile prezentate mai sus se remarca prin faptul ca sunt… credibile. Da, e perfect posibil ca in viitor sa existe nanotehnologi si consilieri genetici - consideram noi acum. Dar adevarul e ca meseriile viitorului, cele reale, pot fi foarte greu banuite si asta deoarece ele vor depinde cu siguranta de modul in care tehnologia ne va influenta vietile.

Ganditi-va ca in urma cu 10 ani nu exista Facebook, iar in urma cu 20 de ani nu exista Internet. Asa ca cine poate sti cu adevarat ce va fi peste cateva decenii? Mai bine sa nu ne hazardam cu predictii si, pur si simplu, sa asteptam.

Sursa: Manager.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu