joi, 27 decembrie 2012

Twitter si "scriitorii celor 140 de caractere"


Pentru cei mai multi dintre noi, Twitter si Facebook reprezinta doua platforme de socializare. Unii autori le folosesc insa pentru a-si publica scrierile.

The Guardian din Marea Britanie a provocat 21 de scriitori, printre care si Jackie Collins si Helen Fielding (Bridget Jones), sa scrie o povestioara care sa se rezume la 140 de caractere (o fraza). Alti scriitori folosesc Twitter-ul in acelasi mod. Scriitorul american Christopher Carter Sanderson scrie un roman in 1.000 de tweet-uri. Proiectul literar a inceput in data de 2 octombrie 2012. Deznodamantul romanului 1.000, a Novel in Tweets, va fi prezentat followerilor cu ocazia Anului Nou.

"Am vrut sa creez literatura intr-un nou mediu de comunicare", a declarat Sanderson pentru TheStreet. "Mi-a placut provocarea, am acceptat-o".

Sanderson are peste 9.000 de followeri pe Twitter (@1000theNovel), care prezinta o poveste situata intr-un liceu din New Jersey. Actiunea are loc in 1980 si personajul principal al romanului este adolescentul Moe Taswell.

"Moe devine adult si in viata lui intervin multe schimbari". "Fluxul redus, concentrat de informatii de pe Twitter imita starea acestui tanar", spune Sanderson.

Primul sau roman, 79-79-79, a carui actiune se desfasoara in anul 1979, a fost publicat pe Facebook, sub forma a 79 de segmente literare, sub genul "flash fiction". A treia carte va fi una traditionala, de 300 - 400 de pagini, iar a patra, o colectie a sonetelor lui Fibonacci.

A cincea carte si ultima din seria lui Sanderson va fi o carte de 1.000 de pagini, care va cumula 30 de ani de istorie. Aceste seriale literare nu reprezinta insa o noutate. Multe din lucrarile lui Charles Dickens, Henry James si Harriet Beecher Stowe au respectat genul amintit.

"Oamenii considera Twitter-ul o forma separata de literatura si mi se pare o nebunie", a declarat Sanderson. Scriitorul compara lansarea unei carti pe Twitter cu demararea unei afaceri. "Este similara cu un start-up, necesita eforturi uriase si rezultatele nu se vad imediat".

De asemenea, Sanderson crede ca Twitter reprezinta o cale buna pentru scriitorii care vor sa intre in afacere. "Este o noua forma de editare si publicare", a declarat Sanderson pentru TheStreet. Scopul sau este acela de a publica 1.000, a Novel in Tweets si in forma traditionala, respectiv formatul e-book.

"Pe masura ce scriu cartea pe Twitter, iau legatura cu agentii", a povestit Sanderson. "Este un nou mod de a activa in zona literaturii de fictiune".


Sursa: Manager.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu