miercuri, 16 ianuarie 2013

Amenzi si penalizarea politei CASCO pentru neechiparea masinii cu cauciucuri de iarna


penalizarea politei CASCO pentru neechiparea masinii cu cauciucuri de iarna
Pentru soferii care circula fara cauciucuri de iarna pe suprafete cu zapada sau polei, nerespectarea prevederilor legale atrage amenzi intre 630 si 1.400 lei reprezentand 9 pana la 20 de puncte amenda, alaturi de retinerea certificatului de inmatriculare. 

Daca amenda pentru lipsa cauciucurilor de iarna nu mai este o noutate pentru soferii din Romania, incepand cu aceasta iarna tot mai multe companii importante de asigurari de pe piata locala au operat schimbari ale produselor facultative CASCO, astfel incat sa penalizeze clientii care nu isi iau masurile de precautie impuse prin lege.

Conform legislatiei nationale in vigoare in domeniul asigurarilor, neechiparea vehiculului cu anvelope de iarna in sezonul rece nu reprezinta o conditie de excludere de la plata despagubirilor pe RCA. Pe de alta parte, pe CASCO, fiind vorba de o asigurare facultativa, companiile au inceput inca de anul trecut sa modifice clauzele contractuale. In prezent, modalitatile de penalizare variaza de la o companie la alta, astfel incat unele platesc doar o parte din valoarea daunelor, in timp ce altele au incadrat aceste evenimente la excluderi.

Asadar, unii asiguratori aplica o fransiza de 30% din valoarea pagubei pentru daunele survenite in timp ce masina era condusa pe drumurile publice in perioada 1 noiembrie - 31 martie, fara ca aceasta sa fie dotata cu anvelope de iarna. In alte cazuri, se recomanda in contracte anvelopele de iarna, dar nu sunt obligatorii - dar, in caz de accident, dauna nu se despagubeste daca anvelopele sunt uzate.

La alte companii, excluderea apare in cazul in care se dovedeste ca evenimentul asigurat are o cauzalitate directa cu faptul ca vehiculul nu este echipat conform dispozitiilor legale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu