sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Spitalele private vor fi finantate in continuare de la buget

Eugen Nicolaescu Ministrul sanatatii
Dupa toate controversele iscate in ultimele zile, pornite de la declaratia facuta de Ministrul Sanatatii in urma cu nici o saptamana, potrivit careia de la 1 martie va fi sistata finantarea din fondurile CNAS a spitalelor private, Eugen Nicolaescu s-a razgandit. Oficialul a anuntat ieri ca spitalele private continua sa primeasca finantare din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, insa aceasta va fi facuta diferit. Astfel, potrivit noilor declaratii, incepand de la 1 martie, serviciile medicale care nu vor mai fi decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) in spitalele private vor fi internarile in situatii care pot fi acoperite si de spitalele publice din zona respectiva. 


"Pentru linistea tuturor in legatura cu spitalele private, mentionez ca acestea vor fi finantate pentru ambulatoriu de specialitate, pentru spitalizarea de zi si daca sunt spitale unice in zona, adica nu exista acolo spitale publice, sau daca au specialitati unice in respectiva zona", a declarat Nicolaescu intr-o conferinta de presa.

Ministrul a anuntat ca urmeaza sa discute cu reprezentantii spitalelor private din Romania pentru a stabili termenii clari ai prevederilor din contractul-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie. "Contractul-cadru trebuie aprobat mai intai de Guvern, bineinteles, dupa aprobarea Legii Bugetului", a precizat Eugen Nicolaescu.

Potrivit noilor declaratii, nasterile in spitalele private nu vor mai beneficia de decontare partiala ca si pana acum decat in situatia in care singura maternitate dintr-o anumita zona a tarii ar fi una privata.

In rest, tot ceea ce inseamna servicii in ambulator, internari de zi va fi decontat in continuare de la bugetul sanatatii. Vor beneficia de decontare de la CNAS si pacientii care se adreseaza spitalelor private pentru servicii medicale si interventii care nu pot fi obtinute in sistemul public de sanatate.

Sursa: 1asig.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu