luni, 21 ianuarie 2013

Cine plateste in urma accidentului provocat de un sofer fara permis?

Soferul care a provocat un accident din care au rezultat doua victime, nu detine permis de conducere.
Doua persoane au ajuns saptamana trecuta la spital, in Bucuresti, dupa ce au fost implicate intr-un accident provocat de un sofer care circula fara permis de conducere. Acesta a pierdut controlul masinii, provocand un accident in cartierul Rahova. In urma evenimentului, barbatul vinovat a fost verificat cu aparatul alcooltest, insa nu consumase bauturi alcoolice.

Doua persoane care erau pasageri in masinile implicate in incident au avut nevoie de spitalizare. Conform legislatiei rutiere in vigoare, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

In acest caz a existat un concurs de infractiuni, soferul fiind vinovat si de vatamarea corporala din culpa a doua persoane, ceea ce inseamna ca, daca vatamatii se vor constitui parte civila in proces, atunci pedeapsa va fi cu executare.

Daca masina condusa de barbatul fara permis era asigurata RCA, cei pagubiti isi vor primi contravaloarea daunelor, atat pentru vatamari corporale, cat si pentru avariile suferite de vehicule, in limita a 5 mil. EUR, respectiv 1 mil. EUR. 

In mod normal, fiind vorba de comiterea unei infractiuni, compania de asigurari se poate indrepta impotriva celui vinovat pentru recuperarea contravalorii daunei, dupa ce va despagubi persoanele prejudiciate.

Masina vinovatului era inmatriculata in Italia, astfel incat pagubitii vor fi nevoiti sa se adreseze corespondentului Carte Verde al companiei italiene din Romania, care poate fi o companie locala de asigurari sau un regularizator de daune. Aceste informatii sunt disponibile la Biroul Asiguratorilor Auto din Romania

In cazul in care masina era neasigurata, tot B.A.A.R. va gestiona cazul, in numele entitatii corespondente din Italia. 

Numai daca vehiculul era radiat si nu mai avea locul obisnuit de stationare in Italia, atunci victimele se pot adresa Fondului de Protectie a Victimelor Strazii pentru a demara procesul de despagubire.

Ce este Fondul de Protectie al Victimelor Strazii?

Fondul are 3 roluri prevazute de directivele europene si anume: organism de compensare, centru de informare si fond din care sunt acordate despagubiri persoanelor prejudiciate in urma accidentelor rutiere cu autor necunoscut sau fara asigurare de raspundere civila auto ... continuarea articolului o gasiti aici.

Cine are dreptul sa beneficieze de despagubiri din Fondul de Protectie al Victimelor Strazii?

Persoana prejudiciata beneficiaza de despagubiri din Fond in aceleasi limite si aceleasi conditii ca si o persoana prejudiciata de un vehicul care are asigurare RCA valabila ... continuarea articolului o gasiti aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu