vineri, 4 ianuarie 2013

Asigurarea medicala te scapa de „dureri de cap” in vacanta


Cea mai frumoasa calatorie din lume poate fi distrusa in cateva clipe de un detaliu la care putini dintre noi ne gandim: asigurarile medicale.
„Nu o sa mi se intample tocmai mie sa ma imbolnavesc fix in cele 10 zile de concediu", isi spun multi dintre noi, care incearca sa se strecoare neobservati printre accidente, asigurari si sisteme de sanatate internationale.
De cate ori nu ne-am gandit mai degraba la cum sa indesam mai multe haine in bagaj, decat la asigurarile medicale, inainte de a pleca in concediu? Ne ingrozeste gandul ca vremea rea ne-ar putea lua pe nepregatite, asa ca avem grija sa caram cu noi zeci de haine inutile. Insa refuzam sa luam in calcul posibilitatea de a ne imbolnavi exact in cele cateva zile destinate relaxarii.
Vestea proasta este ca adesea, socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ, iar un sejur care se anunta a fi momentul perfect pentru incarcarea bateriilor ar putea deveni, de fapt, un adevarat calvar.

Nu faceti economii in contul sanatatii!


Realitatea este ca, daca de-a lungul celor cateva zile petrecute in afara tarii nu ni se intampla nimic rau, multi dintre noi consideram ca banii cheltuiti pe o asigurare medicala au fost irositi. Prin urmare, la urmatorul concediu, bugetul de distractie va include si cei cativa banuti pe care alta data ii investeam in politele de sanatate. Pagubos, pentru ca nu stii niciodata cand te prinde o durere de masea, un puseu de cistita sau, si mai grav, iti rupi o mana sau un picior. Tineti cont de faptul ca nu in toate tarile se elibereaza medicamente (inclusiv antibiotice) fara prescriptie medicala sau ca spitalele publice trateaza gratuit orice neasigurat daca este vorba despre vreo urgenta.
De cele mai multe ori, tratamente banale sau ieftine la noi in tara devin exasperant de scumpe odata ce am trecut granita. Iar pentru a le acoperi costurile, veti fi pusi in situatia de a scote din buzunar de zeci de ori mai multi bani decat ati fi cheltuit pentru o asigurare.

Atentie la companiile de asigurari si la clauzele acestora!


O polita ieftina, incheiata cu o firma obscura, nu va asigura nici macar somnul linistit in cele cateva zile petrecute departe de casa. Trebuie sa selectati cu mare bagare de seama compania si sa deschideti bine ochii atunci cand alegeti tipul de asigurare. Spre exemplu, daca va pregatiti de o vacanta la schi si incheiati o asigurare medicala simpla pentru calatorii, compania ar putea sa refuze asistenta financiara in caz de accident pe partie daca in polita nu erau specificate si astfel de situatii. Valabil si in cazul celor care fac scufundari sau alte sporturi extreme, pentru care exista asigurari speciale, intrucat si riscurile de accidentare sunt mai mari.
Puteti incheia o polita independent de agentia de la care cumparati biletul de calatorie sau intreaga vacanta, dar puteti gasi uneori oferte si la companiile aeriene. In anumite perioade, puteti gasi promotii la cumpararea biletelor de zbor pentru care vi se ofera si o asigurare medicala la un pret atractiv. Analizati bine ofertele pentru a face cea mai potrivita alegere in functie de nevoile voastre.
Ati plecat in vacanta fara asigurare? Mai aveti o sansa! Exista anumite companii de asigurari cu care se pot incheia polite si dupa ce ati plecat deja la drum. Daca ati ajuns la destinatie si v-a cuprins brusc ingrijorarea, cumparati o asigurare online de la o companie internationala serioasa. Gasiti foarte multe informatii pe internet, dar cititi inainte si recenziile altor clienti.
Una dintre companiile consacrate a fost alegerea mea cand m-am trezit cu o urgenta medicala pe teritoriul american. Am incheiat polita si dupa 3 zile m-am putut prezenta la spital. In lipsa asigurarii incheiate pe ultima suta de metri, as fi fost nevoit sa platesc o suma imensa care nici macar nu reprezenta contravaloarea serviciilor primite, ci o estimare. In cele din urma, mi-au fost facturate atat prestatia medicului, cat si utilizarea instrumentarului medical, suma fiind mai mare decat cea cheltuita pe biletul de zbor.

Cum functioneaza sistemul de asigurari?


Daca aveti nenorocul sa patiti ceva neplacut intr-o alta tara, imprimati certificatul de asigurat si mergeti cu el la cea mai apropiata unitate medicala publica. Asta nu inainte de a lua legatura cu compania asiguratoare care trebuie sa fie informata in aceste situatii, fie telefonic, fie prin email.
Reprezentantii sai va vor spune ce aveti de facut mai departe. Daca este vorba despre urgente minore, s-ar putea sa trebuiasca sa platiti singuri pentru serviciile medicale primite, urmand ca mai apoi compania de asigurari sa va ramburseze suma. Daca este vorba despre urgente majore ce implica inclusiv zile de spitalizare, compania de asigurari poate lua legatura cu departamentul administrativ al spitalului la care va aflati pentru a se ocupa de plati direct.
In alte cazuri, s-ar putea sa primiti prin posta facturile de la spital, dupa ce ajungeti in tara, caz in care trebuie sa luati legatura cu compania de asigurari pentru a vedea ce este de facut.
Oricare ar fi situatia, asteptati-va sa platiti o anumita suma si din buzunarul propriu, pentru ca de multe ori companiile nu acopera absolut toate costurile.
Atentie insa la faptul ca pentru afectiunile cronice, mai ales cele pentru care urmati deja un tratament sau ati suferit interventii chirurgicale, pentru interventii estetice sau pentru orice alta interventie care iese din sfera urgentelor, companiile asiguratoare nu va despagubesc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu