miercuri, 30 ianuarie 2013

S-a batut in cuie cu FMI nivelul maxim al coplatii de 10 lei

S-a batut in discutiile cu FMI ca nivelul maxim al coplatii sa fie de 10 lei
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca s-a stabilit in discutiile cu FMI ca nivelul maxim al coplatii sa fie de 10 lei, Ministrul Sanatatii urmand sa elaboreze procedura pana in luna martie, in care se va stabili si daca cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o data, la externare.

El a precizat ca lamuriri suplimentare legate de coplata - daca se achita pe zi sau la externare - vor putea fi date de catre Ministrul Sanatatii in martie, cand vine si cu pachetul de baza.

"Eu un singur lucru am vrut sa ma asigur si asta am discutat cu cei de la FMI, ca valoarea coplatii in primul rand nu priveste consultatiile, nu priveste medicii de familie, nu priveste tot ceea ce e in afara internarii si in al doilea rand ca nu va depasi o suma de 10 lei. Sigur, pentru cei care nu au resurse financiare conteaza, dar de principiu nu e o suma imposibil de suportat", a spus Premierul Victor Ponta. El a precizat ca s-a batut in cuie ca valoarea coplatii sa fie de maximum 10 lei.

Intrebat daca cei 10 lei se vor achita pe ziua de internare sau doar o data, la externare, Ponta a raspuns: "Tocmai de aceea vreau in momentul in care ministrul Sanatatii face toata procedura pana in martie, intai sa o prezinte in Guvern si dupa aceea si noua".

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat, luni, ca masura coplatii in sistemul sanitar va fi implementata cu o "valoare modesta", doar in sistemul spitalicesc, incepand cu 1 martie 2013, la momentul externarii.

Nicolaescu a precizat ca ministerul s-a angajat ca, incepand cu contractul-cadru, respectiv cu 1 martie 2013, sa fie implementat un sistem de coplata "pe caz externat".

"Adica, pe cine iese din spital si nu pe cine se adreseaza spitalului ca sa obtina sau nu un anume serviciu medical, deci foarte precis pe cine iese din spital, deci pe caz externat, iar valoarea ei, care va fi cu adevarat o valoare simbolica, o valoare modica, va fi stabilita la contractul-cadru, odata cu 1 martie 2013", a mai spus ministrul.

El a refuzat sa faca precizari legate de posibilul cuantum al taxei mentionate, insa a precizat ca la sfarsitul anului 2013 se va realiza o evaluare cu privire la eficienta acestui sistem de coplata pentru a se decide daca va fi mentinut.

Sursa: Mediafax

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu