miercuri, 30 ianuarie 2013

Tot ce trebuie stiut despre asigurarea RCA

Tot ce trebuie stiut despre asigurarea auto RCA

Ce este asigurarea RCA?


Asigurarea RCA este o asigurare prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto, produs din vina conducatorului auto asigurat, primesc despagubiri pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale suferite in acel accident.

De ce este asigurarea RCA obligatorie?


Toate persoanele fizice sau juridice care au in proprietate vehicule inmatriculate/inregistrate in Romania au obligatia de a incheia asigurarea RCA si de a aplica pe parbrizul vehiculului intr-un loc vizibil din exterior vigneta primita odata cu polita de asigurare. 


Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs paguba. 


In acest fel, asigurarea RCA este atat in interesul tertului pagubit, cat si in interesul celui care a produs paguba.Trebuie remarcat faptul ca s-ar putea intampla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca celui pe care l-a accidentat pagube evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta resursele financiare de care dispune sau chiar le-ar depasi. Avand in vedere acest aspect, cel care circula fara a avea o asigurare de raspundere civila auto valabila isi asuma un risc enorm. 


Incheierea asigurarii RCA


Puteti incheia contractul de asigurare RCA cu oricare din societatile de asigurare autorizate in acest sens. La incheierea contractului pe o perioada de 6 sau 12 luni, in functie de optiunea dvs., vi se elibereaza poliţa de asigurare obligatorie de raspundere civila a vehiculelor, impreuna cu vigneta şi documentul internaţional de asigurare Carte Verde. 


Incepand cu 1 ianuarie 2010, politele de asigurare RCA sunt emise numai in sistem electronic. 

Vigneta RCA 


Vignetele valabile incepand din 2011 sunt nu doar inseriate, ci si numerotate pentru a se asigura un plus de siguranta in ceea ce priveste veridicitatea politei de asigurare RCA cumparate. 

Asigurati-va ca, odata cu polita, v-a fost inmanata si vigneta RCA. Verificati ca vigneta sa fie inseriata si numerotata, iar numarul de pe aceasta sa fie mentionat si pe polita de asigurare. 

CSA subliniaza faptul ca asiguratorii care au fost autorizaţi sa practice asigurarea obligatorie RCA işi asuma raspunderea pentru toate poliţele RCA, cat şi pentru toate vignetele eliberate, şi pentru toate erorile sau omisiunile aparute la emiterea poliţelor de asigurare RCA fie direct, fie prin intermediarii in asigurari. 

Unde este valabila asigurarea RCA?


Asigurarea obligatorie RCA este valabila cel puţin pe: 
  1. teritoriul Romaniei;
  2. teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinand Spaţiului Economic European;
  3. teritoriul statelor care leaga direct doua ţari membre ale Uniunii Europene in care nu exista birou naţional.
Asiguratorii pot extinde valabilitatea teritoriala a poliţei. Ţarile in care asigurarea este valabila sunt precizate in poliţa. 

Despagubiri acordate in temeiul asigurarii RCA 


In conformitate cu legislatia in viigoare, asiguratorul RCA are obligaţia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat, potrivit pretenţiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. 

Fara a se depaşi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in condiţiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a poliţei de asigurare RCA, se acorda despagubiri, in forma baneasca, pentru: 
  1. vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
  2. pagube materiale;
  3. pagube consecinţa a lipsei de folosinţa a vehiculului avariat;
  4. cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.
Riscurile acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, dar si excluderile sunt descrise AICI

Limite de despagubire 


Despagubirile platite de o societate de asigurare, in baza asigurarii RCA incheiata pentru vehiculul care a produs accidentul, nu vor depasi valoarea prejudiciilor cauzate si nici limitele de raspundere la care s-a angajat asiguratorul. 

Asiguratorii RCA au obligaţia de a stabili limite de raspundere (de despagubire), care nu pot fi mai mici decat limitele de despagubire prevazute de Normele in vigoare privind asigurarea RCA emise de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor. 

Plata primelor de asigurare 


Tarifele de prime aferente asigurarii obligatorii RCA difera de la societate la societate si, in mod obligatoriu, sunt publicate pe site-urile proprii ale acestora. Societatile de asigurare isi stabilesc propriile tarife de prima RCA si le notifica Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, fara ca acestea sa fie insa supuse aprobarii CSA. 

La tarifele afisate, asiguratorii pot aplica diferiti coeficienti proprii de de reducere sau de majorare a primei de asigurare, in functie de diverse criterii pe care asiguratul le-ar putea indeplini. Dupa aplicarea acestor corectii proprii, asiguratorii au obligatia sa aplice sistemul bonus-malus pentru a determina prima de asigurare pe care asiguratul trebuie sa o plateasca. 

Sistemul bonus-malus este reglementat prin normele emise de catre CSA si inseamna ca prima de asigurare pe care asiguratul/utilizatorul persoana fizica o va plati depinde de istoricul sau de daunalitate realizat intr-o perioada de referinta. Astfel, daca asiguratul se incadreaza in una dintre clasele de bonus, prima de asigurare va fi redusa, iar daca se incadreaza in una dintre clasele de malus, prima de asigurare va fi majorata. 

Ce trebuie facut dupa producerea daunei? 


Daca ati fost pagubit in urma unui accident produs de un vehicul, trebuie sa va adresati asiguratorului celui care este vinovat de producerea daunei, cu procesul-verbal de constatare de la politie sau, dupa caz, cu exemplarul formularului ”Constatare amiabila”. La acest link Constatarea amiabilade accident aflati in ce conditii poate fi utilizat acest formular, care sunt avantajele utilizarii acestuia si care sunt pasii de urmat. 

Pentru deschiderea dosarului de dauna va puteti adresa oricarei unitati teritoriale a asiguratorului respectiv, indiferent de unitatea care a emis polita. 

Retineti cateva aspecte importante: 


Partea pagubita are dreptul de a solicita despagubiri pentru prejudiciile produse vehiculului si inainte de efectuarea reparatiei acestuia. 

Asiguratorul RCA are obligatia de a stabili cuantumul despagubirii la valoarea preturilor practicate de catre unitatile de specialitate sau prevazute in cataloagele de specialitate astfel incat despagubirea primita sa-i permita pagubitului efectuarea reparatiilor. 

Reamintim totodata faptul ca, in orice situatie, pagubitii au posibilitatea de a efectua reparatia la orice unitate reparatoare doresc, indiferent daca aceasta se afla sau nu pe lista service-urilor cu care societatea de asigurare are incheiate conventii de colaborare. 

Asiguratorul RCA are obligatia de a efectua plata dosarelor de dauna, in maxim 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei. 

Daca asiguratorul RCA are suspiciuni intemeiate cu privire la modul de producere a accidentului, are obligatia de a comunica in scris asiguratului si pagubitului, in termen de 10 zile de la data avizarii daunei, intentia de a desfasura investigatii. Aceste investigatii nu pot dura mai mult de 3 luni de la data avizarii daunei. 

Asiguratorii RCA au dreptul sa efectueze propriile investigatii indiferent daca accidentul a fost protocolat prin Proces verbal al Politiei sau prin formularul Constatare amiabila de accident. 

In vederea solutionarii dosarului de dauna, stabilirii dreptului la despagubire si a cuantumului acesteia, societatile de asigurare iau in considerare toate documentele existente la dosar, putand utiliza si alte mijloace de proba, inclusiv expertizele tehnice cu privire la accident realizate de experti tehnici autorizati. 

In situatia in care sunteti nemultumit de modul de solutionare a dosarului dvs. de dauna aveti la dispozitie urmatoarele modalitati de actiune: 

Conform legislatiei emise de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, societatile de asigurare au obligatia sa aiba stabilite proceduri de solutionare a reclamatiilor, astfel incat va puteti adresa cu reclamatie direct la societatea de asigurare in cauza. 

Va puteti adresa cu reclamatie la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor care va analiza si solutiona reclamatia dvs. conform prevederilor legale in vigoare. 

De asemenea, orice persoana care se considera vatamata in drepturile sale, potrivit legislatiei din Romania, se poate adresa instantei de judecata pentru repararea prejudiciului. 

In situatia in care ati fost pagubit in urma unui accident produs de un vehicul asigurat dar inmatriculat in strainatate, va puteti adresa Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania pentru asistenta.

In situatia in care cel vinovat de producerea daunei nu este identificat sau nu detine o asigurare obligatorie RCA valabila la data producerii accidentului, va recomandam sa va adresati Fondului de Protectie a Victimelor Strazii.

Daca sunteti neasigurat


Daca nu incheiati asigurarea obligatorie RCA sau nu o mentineti in valabilitate in mod continuu, prin plata primelor de asigurare, savarsiti o contraventie.

Contraventia se constata de catre personalul Politiei si se sanctioneaza cu: amenda de la 1000 RON la 2000 RON, retinerea certificatului de inmatriculare si placutelor de inmatriculare/inregistrare, pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii.

Calitatea de neasigurat RCA poate fi constatata si prin compararea de catre DRPCIV - Ministerul Administraţiei şi Internelor a parcului de vehicule inmatriculate cu baza de date la nivel national privind asigurarile RCA valabile (CEDAM). Informatiile din aceasta baza nationala de date sunt transmise exclusiv de catre societatile de asigurare care incheie asigurarile obligatorii RCA. Daca aveti o asigurare RCA valabila si cu toate acestea nu va regasiti in aceasta baza de date, solicitati societatii de asigurare care v-a emis polita sa transmita in CEDAM informatiile privind asigurarea dumneavoastra.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu