miercuri, 23 ianuarie 2013

CSA decide: Asiguratorii obligati sa stopeze pierderile pe RCA

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a modificat norma privind asigurarea RCA
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a modificat, saptamana trecuta, norma privind asigurarea RCA, astfel incat companiile de profil vor fi obligate sa isi ajusteze tarifele in mod corespunzator pentru a putea acoperi toate cheltuielile aferente acestei clase de asigurari.

Actul normativ prevede ca "pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prime astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate cheltuielile aferente, cu respectarea legislatiei in vigoare si a principiilor actuariale general acceptate."

Norma anterioara prevedea ca tarifele de prima sa se stabileasca pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an si sa se calculeze pe baze actuariale astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor ce decurg din incheierea politelor RCA, constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatie si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.

Limitele de despagubire, precum si tarifele de prima vor fi notificate CSA cu cel tarziu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea pot fi practicate. Alaturi de acestea va fi transmisa si o declaratie a actuarului responsabil, insusita si semnata de conducatorul societatii. Calculul actuarial trebuie sa contina prima de risc, incluzand estimarea frecventei daunei si daunei medii, pentru fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de prima.

De asemenea, companiile sunt obligate sa transmita catre CSA, in format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale si justificarea aplicarii acestora, impreuna cu baza de date utilizata pentru aceste calcule.

Noua norma RCA a intrat in vigoare pe 18 ianuarie 2013, odata cu publicarea sa in Monitorul Oficial al Romaniei.

Prezentele norme au fost lansate in dezbatere publica inca din noiembrie anul trecut. Potrivit CSA, modificarile urmaresc stabilirea unui mod unitar de calcul actuarial care sa conduca la un cuantum corect al tarifului de prima RCA.



Textul ordinului CSA nr. 3/2013 poate fi citit pe www.vreauasigurare.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu