joi, 28 februarie 2013

Allianz-Tiriac are aplicatie online de avizare a daunelor

Steaguri Allianz Tiriac Asigurari
Allianz-Tiriac, o companie de top din piata asigurarilor generale, a lansat o aplicatie online prin care clientii pot notifica daunele auto si la locuinte sau se pot programa pentru constatarea acestora. Astfel, persoanele care detin o polita de asigurare emisa de companie si care inregistreaza daune pe contracte CASCO, de raspundere civila auto sau property pot transmite online datele necesare, notificarea online avand drept scop reducerea timpului de solutionare a dosarelor de despagubire.


In cadrul programului vor functiona 140 de centre de constatare din Bucuresti si din tara.

Allianz-Tiriac se situa la finalul anului trecut pe locul trei in piata asigurarilor generale, avand peste un milion de contracte in vigoare.
Aflati mai multe >>

Peste 500.000 de masini circula fara RCA in Romania

Accident rutier
Peste o jumatate de milion de masini din Romania circula fara asigurare pe sosele. Printre acestea, se numara si automobilele inmatriculate in Bulgaria. Soferii romani loviti de aceste masini, se plang ca service-urile auto din Romania nu mai accepta sa faca reparatii in baza politelor de asigurare emise de catre societatile bulgaresti de peste 8 luni.

Anul trecut, in Romania masinile inmatriculate in strainatate au provocat peste 9.800 de accidente. Aproape o treime dintre ele au fost provocate de masini inmatriculate in Bulgaria. Pentru a corecta aceasta situatie, Ministerul de Interne vrea sa limiteze dreptul romanilor de a conduce masini inmatriculate in strainatate la 30 de zile. Liviu Stoicescu, presedinte Biroul Asiguratorilor Auto din Romania, a facut declaratii cu privire la aceasta situatie.
Aflati mai multe >>

Care este cea mai mare problema - frauda, soferi indisciplinati sau lipsa asigurarilor?

In viziunea lui Muzaffer AKTAS, Managing Director la WILLIS Re UK, toti cei trei factori mentionati in titlul acestui material reprezinta principalele provocari cu care se confrunta in momentul de fata asiguratorii pe segmentul auto.

"Problema fraudei este indelung dezbatuta si este cu atat mai greu de eliminat cu cat imbraca cele mai diverse forme. Vorbim despre frauda sistematica sau ocazionala, despre frauda produsa de asigurat, uneori de politie sau chiar de asigurator", a declarat Muzaffer AKTAS.

Reprezentantul WILLIS Re UK considera si ca se impune un control mai atent al soferilor. Permisele auto acordate prea usor, numarul mare de abateri pe care un conducator auto le poate face pana la momentul in care i se suspenda permisul si pedepsele prea mici pentru evenimente majore de tipul condusului sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor - reprezinta numai cateva dintre problemele pentru care trebuie gasite solutii.

De asemenea, numarul mare de vehicule neasigurate din unele state constituie un aspect care trebuie sa isi gaseasca rezolvarea in cel mai scurt timp. Un exemplu pe care Muzaffer AKTAS ni-l va oferi in prezentarea sa este Vietnamul, tara unde peste 20% din autoturisme si peste 70% din motociclete nu au o asigurare valabila.

"Trebuie sa te coste mai mult sa nu ai asigurare decat sa inchei o polita de asigurare. Numai atunci ne putem gandi serios ca aceasta problema se va rezolva", a mai declarat Muzaffer AKTAS.
Aflati mai multe >>

Posta Romana cauta asigurator pentru viitorul parc auto


Posta Romana logo
Compania Nationala Posta Romana va organiza in aprilie o licitatie pentru contractarea de servicii de asigurare obligatorie de raspundere civila auto, pentru o perioada de un an, pentru un numar de 607 autovehicule. Valoarea estimata a contractului de asigurare a parcului auto este de 839.700 lei, potrivit anuntului de participare publicat de companie pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice.

Compania va atribui contractul pe baza criteriului "cel mai scazut pret", la licitatie avand posibilitatea sa participe toti asiguratorii autorizati de CSA pe linia asigurarilor RCA.

Garantia de participare la licitatie este de 12.000 lei, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 10 aprilie 2013.

Parcul auto al Postei Romane numara 607 autovehicule, din care 516 autoutilitare tip furgon, 82 vehicule tip autosasiu si 9 remorci, potrivit caietului de sarcini.

In cursul acestei luni, Posta Romana a anuntat ca va organiza in aprilie o licitatie deschisa pentru cumpararea celor 607 autovechicule (noi si second hand) in leasing financiar. Contractul, incheiat pe o perioada de trei ani, are o valoare estimata la 8,23 mil. EUR, cu TVA.

Potrivit caietului de sarcini, contractul de leasing include si asigurarea CASCO pentru autovehicule, care acopera "despagubiri pentru avarii in stationare sau in mers, cu fransiza zero, conform conditiilor de asigurare, pe teritoriul Romaniei".

Posta Romana trebuie sa achizitioneze de urgenta cele 607 autovehicule, ca urmare a faptului ca in luna aprilie expira contractul de leasing operational incheiat in anul 2008 pentru 727 de masini prin PORSCHE Mobility, compania trebuind sa returneze peste 90% din flota auto inchiriata, potrivit Hotnews.ro.
Aflati mai multe >>

AXA Romania se orienteaza catre segmentul corporate


AXA Romania
AXA Romania a incheiat anul 2012 cu un volum al primelor brute subscrise de 32,5 mil. lei, in crestere cu aproximativ 31% comparativ cu nivelul de 24,8 mil. lei din 2011 (date preliminare). Avansul inregistrat de companie nu a fost insa suficient pentru atingerea obiectivului financiar propus pentru anul trecut, de dublare a cifrei de afaceri pana la 50 mil. lei. 


Pe parcursul anului 2012, "primele corespunzatoare politelor nou subscrise (...) pentru clientii individuali au inregistrat o crestere semnificativa de 74%. (...) AXA a continuat sa isi consolideze si operatiunile de asigurari de grup, primele corespunzatoare politelor nou subscrise pentru clientii corporativi inregistrand, de asemenea, o crestere de 20%", se arata in comunicatul de presa al asiguratorului.



"Aceste rezultate pozitive sustinute se datoreaza in mare parte investitiilor in dezvoltarea retelei de distributie, precum si a investitiilor media in comunicarea sustinuta pe care AXA a avut-o cu consumatorii romani pe intreg parcursul anului trecut. AXA Romania si-a extins operatiunile prin cresterea retelei de distributie de la 41 la 51 de agentii in 2012, avand astazi peste 700 de consultanti financiari la dispozitia clientilor si potentialilor sai clienti din intreaga tara", a declarat Violeta CIUREL, Presedinte si CEO al AXA Romania. 



In ceea ce priveste rezultatele pe principalele clase de asigurari din portofoliul companiei, AXA Romania a realizat subscrieri de 21,7 mil. lei pe clasa asigurarilor de viata si anuitatilor, reprezentand 66,7% din totalul afacerilor. Prime brute in valoare de 9,2 mil. lei au fost inregistrate pe clasa asigurarilor de sanatate (28,3% din total) si 1,3 mil. lei pentru asigurari de casatorie si de nastere (4,1% din total). 



Excluzand afacerile realizate pe liniile de asigurari de sanatate, respectiv si de accidente si boala, si referindu-ne strict la segmentul asigurarilor de viata, cota de piata a AXA a crescut de la 1% in 2011, la 1,3% la finalul lui 2012.



Anul trecut, AXA Romania a lansat o serie de produse dedicate mai multor tipuri de clienti, precum cele patru pachete de asigurari de sanatate MedProtector si asigurarea cu componenta de investitie controlabila, AXA revizuind, de asemenea, si asigurarea cu componenta de pensie. Pentru 2013, planul de dezvoltare vizeaza sectorul corporate.



"Ne vom concentra pe profesionalizarea continua a retelei noastre de retail, dar si pe dezvoltarea diviziei dedicate segmentului corporativ, mai ales ca in acest moment avem deplina incredere in competitivitatea si complexitatea ofertei noastre de solutii financiare pentru angajatii companiilor mari si medii", a afirmat Violeta CIUREL.



La sfarsitul anului trecut, piata asigurarilor de viata totaliza 1,8 mld. lei, in crestere cu 3,8% fata de anul anterior. Cei mai mari jucatori din piata au fost ING Asigurari de Viata, BCR Asigurari de Viata VIG si METROPOLITAN Life, aceste trei societati realizand peste doua treimi din totalul pietei de asigurari de viata, in timp ce primele 10 companii au generat 93% din totalul subscrierilor. Click aici pentru a vedea topul companiilor de asigurari de viata la finalul anului 2012.




Sursa: 1asig.ro
Aflati mai multe >>

miercuri, 27 februarie 2013

Deputatii au aprobat infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara


Camera Deputatilor
Camera Deputatilor a adoptat marti, cu 286 de voturi "pentru", 5 voturi "impotriva" si 20 de abtineri, Ordonanta de urgenta nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Avand in vedere obiectul si continutul sau, proiectul de act normativ face parte din categoria legilor organice, Camera Deputatilor fiind prima Camera sesizata. In continuare, proiectul de lege va intra in dezbaterea comisiilor din Senat, camera decizionala.

Ordonanta de urgenta are ca obiect de reglementare infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata, care isi exercita activitatea prin preluarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Aflati mai multe >>

marți, 26 februarie 2013

Romanii nu sunt de acord cu introducerea sistemului de coplata

Peste jumatate dintre romani nu sunt de acord cu introducerea sistemului de coplata in sectorul sanitar
Peste jumatate dintre romani nu sunt de acord cu introducerea sistemului de coplata in sectorul sanitar, conform unui studiu realizat de Aspen Romania si preluat de Mediafax. 

Masura urmeaza sa fie aplicata din martie si presupune introducerea unei sume fixe, de maximum 10 lei. Potrivit studiului, 68% dintre persoanele intervievate considera ca introducerea coplatei pentru serviciile spitalicesti nu va avea un efect semnificativ in privinta imbunatatirii serviciilor oferite, 78% dintre romani dezaproba intentia Ministerului Sanatatii de a reduce numarul serviciilor medicale oferite gratuit prin intermediul asigurarii obligatorii de sanatate. 

In privinta increderii in institutiile medicale, serviciul SMURD conduce cu 88%, urmate de serviciile medicale private cu 75% si ambulanta cu 49%. CNAS se bucura de increderea a 12% dintre romani, iar Ministerul Sanatatii de doar 11%. 

Cele mai apreciate spitale publice din Capitala sunt Universitar, Militar Central si Floreasca. Dintre respondentii care au declarat ca sufera de o boala cronica pentru care li s-a prescris tratament de lunga durata, 62% au declarat ca in ultimele trei luni li s-a intamplat frecvent sa nu gaseasca medicatia prescrisa in mai mult de 3 farmacii, sau chiar sa nu o gaseasca deloc.

La studiu au raspuns 3.268 de oameni, cu varste intre 20 si 60 de ani. Datele au fost culese in orase, intre 1 si 12 februarie 2013. 



Sursa: Mediafax
Aflati mai multe >>

AXA Asigurari investeste inca 10 milioane de euro anul acesta

Logo AXA Asigurari
Gigantul francez din industria asigurarilor AXA intentioneaza sa cheltuiasca anul acesta 10,5 milioane de euro pentru extinderea retelei de vanzari si campania de promovare a subsidiarei din Romania. Investitiile francezilor, care au intrat pe piata in 2010, ar urma sa ajunga astfel la circa 40 mil. euro. 

AXA a investit pana la sfarsitul anului trecut 29,3 milioane de euro in dezvoltarea unei retele de 51 de agentii, atragerea a 700 de consultanti financiari si promovare. La acestea se adauga si cheltuielile initiale cu achizitia companiei Omniasig Life, baza pe care francezii si-au dezvoltat afacerile locale. 

AXA Asigurari a ajuns anul trecut la afaceri de 32,5 milioane de lei (7,3 mil. euro), in crestere cu 31%. Compania a ratat totusi tinta de 45 milioane de lei prime brute subscrise anuntata la jumatate anului trecut, ceea ce ar fi insemnat practic o dublare a afacerilor fata de 2011. 

AXA nu a urcat nici anul trecut in topul celor mai mari companii din asigurari de viata, ocupand pozitia a 11-a, potrivit unor surse din piata. 

Cei mai mari jucatori din asigurari de viata sunt ING Asigurari, BCR Asigurari de Viata si Alico. AXA anuntase planuri ambitioase odata cu lansarea oficiala pe piata locala si viza o retea teritoriala de o suta de unitati, recrutarea a 2.000 de consultanti, dar si un loc intre primii cinci asiguratori de viata intr-un interval de trei ani.

Sursa: Ziarul Financiar
Aflati mai multe >>

vineri, 22 februarie 2013

Schimbari pe podiumul asigurarilor generale


Podiumul asigurarilor generale
Primele 10 companii active pe segmentul de asigurari generale au raportat pentru anul 2012 un volum total de prime brute subscrise de circa 6,1 mld. lei (1,4 mld. EUR), in crestere in valoare absoluta cu circa 400 mil. lei fata de anul 2011, arata datele financiare preliminare centralizate de Revista de Specialitate INSURANCE Profile.

ASTRA Asigurari revine pe prima pozitie a ierarhiei alcatuite dupa criteriul subscrierilor, devansand cu circa 81 mil. lei OMNIASIG VIG, companie care s-a aflat in fruntea acestui clasament atat la jumatatea anului 2012, cat si la finele primelor trei trimestre. ALLIANZ-TIRIAC completeaza podiumul, cu afaceri de aproape 807 mil. lei, in vreme ce GROUPAMA Asigurari (761 mil. lei) si ASIROM VIG (512 mil. lei) ocupa urmatoarele doua pozitii.

Dintre companiile care alcatuiesc Top 10, cele mai semnificative majorari in valori absolute ale volumului de subscrieri au fost raportate de EUROINS Romania (+160 mil. lei) si UNIQA Asigurari (+122 mil. lei). In acelasi timp, la polul opus, cele mai mari scaderi le-au inregistrat, potrivit estimarilor, OMNIASIG VIG, de -175 mil. lei (n.red.: pentru anul 2011 au fost insumate rezultatele BCR Asigurari si OMNIASIG) si GENERALI Romania, de -58 mil. lei.

Rezultatele preliminare inregistrate de piata asigurarilor pentru anul 2012 le veti putea citi in premiera in Numarul 1/2013 al Revistei de Specialitate INSURANCE Profile.


Top 10 societati de asigurare primul trimestru 2013


Sursa: Xprimm
Aflati mai multe >>

marți, 19 februarie 2013

Daunele produse de caderea meteoritilor sunt acoperite de asigurarile facultative

Meteoritul din Russia
Detinatorii unei polite de asigurare facultativa pentru locuinte sau CASCO, sunt despagubiti in cazul undei de soc provocate de explozii si caderii unui meteorit, precum cel care a cazut in Rusia saptamana trecuta. Meteoritul a explodat deasupra Muntilor Urali din Rusia centrala, provocand in sase orase pagube totale estimate la 33 mil. USD.


Majoritatea daunelor au fost provocate de undele de soc produse de dezintegrarea meteoritului in atmosfera. Academia rusa de stiinte a calculat ca meteoritul a intrat in atmosfera cu o viteza de 54.000 kilometri la ora si s-a dezintegrat la circa 50 de kilometri altitudine. Inainte de a intra in atmosfera terestra, meteoritul avea o greutate de zece tone si a explodat de noua ori cu o forta a deflagratiei de 20 de ori mai mare decat a bombei de la Hiroshima.

Pagube produse de explozia meteoritului din Russia
Forta exploziilor a fost intr-atat de puternica incat a distrus ferestre, televizoare, antene de satelit etc., si au fost ranite cateva sute de persoane. De asemenea, cel putin 4.000 de locuinte si sedii de firme au suferit daune, urmand ca in decurs de o saptamana toate ferestrele sparte sa fie inlocuite, avand in vedere temperaturile scazute din regiune de minus 12°C in timpul zilei.
Pagube produse de explozia meteoritului din Russia
Pietele de asigurari dezvoltate au de regula produse multi-risc cu polite complexe care acopera toate riscurile, iar acestea includ si pagube provocate de caderea unui meteorit. Asadar, in cazul in care daunele produse de caderile de corpuri nu sunt listate printre excluderi in politele incheiate, acestea sunt, in general, acoperite.
Aflati mai multe >>

Noua taxa auto aprobata de guvern


Noua taxa auto aprobata de guvern
In sedinta de guvern de astazi a fost aprobat proiectul referitor la timbrul de mediu, denumirea sub care este promovata noua taxa auto. Despre noua taxa auto se vorbeste de la inceputul acestui an.

In formula actuala, aceasta nemultumea producatorii auto, in conditiile in care fixeaza, considera acestia, niveluri reduse pentru masinile puternic poluante. Ca urmare, in cea mai recenta sedinta de guvern autoritatile au propus ca pentru achizitia de masini putin poluante sau electrice sa se acorde prime.

Ce prevede proiectul de pe site-ul ministerului


In raport cu actuala formula a taxei de prima inmatriculare, formula timbrului de mediu ia in calcul integral emisiile de carbon.

Conform propunerii prezentate, timbrul de mediu va lua in calcul doar emisiile poluante de dioxid de carbon, spre deosebire de sistemul actual in care este calculata si cilindreea. Emisia de dioxid de carbon va fi luata in calcul integral la stabilirea valorii timbrului de mediu, in conditiile in care in prezent aceste emisii au o proportie de doar 30% la stabilirea taxei auto.

Pentru masinile non-euro, euro 1 sau euro 2, timbrul de mediu are o valoare mai mica decat taxa de prima inmatriculare sau de prima vanzare. Diferenta poate ajunge si la 90%.

Pentru motorizarile euro 3 sau euro 4, care constituie ponderea majoritara a masinilor din circulatie, timbrul de mediu are o valoare cu circa 10- 15% mai mare decat cea a taxei de prima inmatriculare, sustine Rovana Plumb, ministrul Mediului. In unele cazuri diferenta este insa mult mai mare.

Masinile cu motorizari euro 6, masinile electrice si masinile hibrid nu vor plati timbrul de mediu. In ceea ce priveste tehnologiile Euro 5 nivelul taxei va fi asemanator cu nivelul taxei actuale, in unele cazuri fiind insa usor mai redus.

Alte prevederi importante ale proiectului de ordonanta


- Se aplica doar autoturismelor M1 (destinate transportului de persoane care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune), cu maxim 8+1 locuri.Vehiculele comerciale vor plati taxa auto in actuala forma, chiar si dupa aprobarea timbrului de mediu

- Se aplica o singura data pentru intreaga perioada de rulare a vehiculului

- Masinile care nu au achitat taxa de prima inmatriculare sau au primit inapoi taxa de prima inmatriculare printr-o decizie a instantei trebuie sa achite noul timbru de mediu.

O noutate pe care ar putea-o aduce deciziile din sedinta de guvern de astazi este taxarea diferentiata a masinilor in functie de combustibilul folosit, respectiv benzina sau motorina, propunerea ministrului Mediului, Rovana Plumb, fiind ca masinile pe motorina sa fie plateasca un impozit mai mare, deoarece sunt mai poluante.

De asemenea, in sedinta de guvern de miercurea trecuta Ponta a promis ca va institui prime pentru masinile putin poluante (hibride) si pentru cele electrice.

Timbrul de mediu ar urma sa intre in vigoare in cursul lunii martie.


Sursa: Evenimentul Zilei
Aflati mai multe >>

Deputatii decid azi cine va putea sa vanda asigurari facultative de locuinta


Polita de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale
O propunere legislativa care ar putea zdruncina piata asigurarilor facultative de locuinte se afla pe ordinea de zi a sedintei de plen a Camerei Deputatilor. Proiectul, o initiativa din 2010 a Deputatului Mihai Tudose, modifica un articol din Legea nr. 260/2008.

Astfel, doar companiile actionare PAID ar mai putea sa vanda asigurari facultative de locuinta, care sa acopere cele trei riscuri obligatorii - cutremur, alunecare de teren sau inundatie. Desi Senatul a respins modificarea actului normativ, Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Aceasta propunere va afecta in mod direct trei mari jucatori de pe piata asigurarilor facultative: Allianz-Tiriac, Asirom si Omniasig, care nu fac parte din actionariatul PAID.

Ca urmare, daca deputatii vor aproba proiectul, cele trei companii vor fi nevoite sa intre in actionariatul PAID, in contextul in care CSA a adoptat o norma prin care a facilitat procedura de intrare in PAID pentru alte companii de asigurare interesate. Pana in prezent, insa, nici unul din marii jucatori nu a aratat oficial vreo intentie in acest sens.

In proiectul propus de deputatul Mihai Tudose, se mentioneaza ca "prin aceasta propunere de modificare si completare a Legii nr. 260/208, se doreste introducerea unor preceduri de ordin tehnic in Legea nr. 260/2008 specifice activitatii de asigurare, astfel incat sa se asigurare premisele necesare pentru o buna functionare a mecanismelor instituite prin acest act normativ, ca de exemplu: asigurarea unei mai bune flexbilitati in modificarea valorii sumelor asigurate obligatoriu si a primelor, in functie de rezultatele din anii anteriori, precum si limitarea posibilitatii de control asupra PAID a unor societati de asigurare care fac parte din grupuri, in detrimentul societatilor de asigurare care nu fac parte dintr-un grup, corelandu-se astfel precederile Legii nr. 260/208 cu cele din Legea nr. 32/2000 cu modificarile si comepltarile ulterioare.


Sursa: Wall-Street
Aflati mai multe >>

Camera Deputatilor decide astazi cine are dreptul sa vanda asigurari facultative de locuinta


Sedinta de plen a Camera Deputatilor
O propunere legislativa care ar putea zdruncina piata asigurarilor facultative de locuinte, se afla pe ordinea de zi a sedintei de plen a Camerei Deputatilor.

Proiectul, o initiativa din 2010 a Deputatului Mihai Tudose, modifica un articol din Legea nr. 260/2008. Astfel, doar companiile actionare PAID ar mai putea sa vanda asigurari facultative de locuinta, care sa acopere cele trei riscuri obligatorii - cutremur, alunecare de teren sau inundatie. Desi Senatul a respins modificarea actului normativ, Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Proiectul de lege prevede ca alineatul (9) al articolului 3 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice, care incheie o asigurare facultativa a locuintelor, care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie, in conditiile in care aceste polite facultative sunt emise de asiguratorii membri PAID".

Adoptarea acestei propuneri afecteaza in mod direct trei mari jucatori de pe piata asigurarilor facultative: ALLIANZ-TIRIAC, ASIROM si OMNIASIG, care nu fac parte din actionariatul PAID.

Recent, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a adoptat o norma prin care a facilitat procedura de intrare in PAID pentru alte companii de asigurare interesate, insa pana la aceasta ora nici unul din marii jucatori nu si-a manifestat oficial intentia de a deveni actionar al PAID.


Sursa: Xprimm
Aflati mai multe >>

luni, 18 februarie 2013

Harababura in raportarea reclamatiilor la asigurari


Societatile de asigurare au obligatia sa prezinte pe site-urile proprii o statistica a numarului de petitii pe care clientii le-au depus catre CSA.
Societatile de asigurare au obligatia sa prezinte pe site-urile proprii o statistica a numarului de petitii pe care clientii le-au depus catre CSA. Legislatia prevede structura dupa care trebuie publicate aceste statistici, dar fiecare societate a interpretat indicatorii cum a crezut de cuviinta, astfel ca datele nu sunt comparabile.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a dispus printr-un ordin din 2012, ca fiecare societate de asigurare sa isi informeze clientii printr-o pagina dedicata pe propriul website, asupra numarului de reclamatii si petitii pe care clientii le-au depus la CSA.

Statistica trebuie sa cuprinda date din anul precedent, precum si cele mai recente trei luni.

De asemenea, pe langa numarul de petitii inregistrate, societatile trebuie sa ofere detalii despre numarul total de petitii intemeiate, numarul de petitii intemeiate referitoare la dosare de dauna, respectiv dosare de dauna achitate, precum si numarul de petitii finalizate nefavorabil.

Datele nu pot fi interpretate de clienti


Clientii care ar dori sa isi formeze o imagine de ansamblu asupra pietei sau ar dori sa compare doua societati de asigurare in functie de numarul clientilor nemultumiti, se afla in fata unei situatii imposibile.

Societatile de asigurare au interpretat diferit indicatorii solicitati prin legislatie astfel incat datele privind numarul de petitii intemeiate poate insemna pentru o societate “numarul de reclamatii solutionate in favoarea clientilor”, in timp ce pentru alte societate cifrele trecute in tabel au o cu totul alta semnificatie.

Mai mult, niciuna dintre societatile de asigurare nu ofera detalii, explicatii sau definitii cu privire la indicatorii utilizati.

Este adevarat, nici ordinul CSA nu este mai clar si nu ofera definitii cu privire la ceea ce ar trebui sa reflecte statisticile. Ordinul cuprinde o definitie generala a petitiei, respectiv orice reclamatie sau sesizare prin care un asigurat isi exprima nemultumirea.

Chiar si asa insa, din mai 2012 si pana in prezent, se pare ca CSA nu a observat diferentele de interpretare a datelor si nici societatile de asigurare nu au venit sa ceara lamuriri. 

Cat de multi reclamanti au societatile de asigurare?


Daca ar fi sa adunam totusi numarul total de petitii prezentate de societatile de asigurare, in luna ianuarie, 1.276 de clienti au facut reclamatii la CSA. Totalul nu include si reclamatiile facute de clientii Carpatica Asig, deoarece site-ul societatii de asigurare, si implicit statisticile oferite clientilor, sunt indisponibile, dar include reclamatiile clientilor Asirom, Omniasig, Groupama, Generalli Asigurari, Allianz Tiriac, Astra, Uniqa si Euroins.

Cele mai multe reclamatii s-au facut impotriva Astra Asigurari, 359 petitii depuse, si Euroins, cu 424 petitii catre CSA.

Cele mai putine reclamatii s-au depus impotriva Allianz, respectiv 21, Generalli Asigurari, cu 23 petitii, si Groupama, cu 27 de petitii.

Mai interesant este insa numarul de petitii solutionate nefavorabil, prin care se poate presupune ca se raporteaza numarul de clientii carora CSA nu le-a dat dreptate.

Conform datelor prezentate de societatile de asigurare, cu exceptia Carpatica, numarul acestora se ridica la 276, respectiv 21,6% din total. In concluzie, peste 88% dintre clientii care au depus o petitie la CSA au primit o solutionare pozitiva.

Procentul cel mai ridicat se regaseste in cazul Astra Asigurari, unde din 359 de petitii doar 2 clienti nu au avut dreptate, si in cazul Euroins, unde din 424 de petitii, doar 8 au fost solutionate nefavorabil.
Aflati mai multe >>

Polita CASCO: o pagina de riscuri asigurate, trei pagini de excluderi

Inspector de daune
Cine crede ca asigurarea CASCO presupune despagubiri pentru orice dauna, in orice situatie, ar trebui sa analizeze atent cele cateva pagini de excluderi din contractele de asigurare.

Aproape toate contractele de asigurare CASCO incheiate de societatile de profil din Romania contin cel mult o pagina cu riscurile asigurate si cel putin trei pagini cu excluderi de la plata daunei. Capital a constatat acest lucru analizand, la fata locului, ofertele celor mai importante companii de asigurari. Pot aparea surprize mari mai ales ca atat angajatii asiguratorilor, cat si brokerii pe care i-am vizitat au tendinta de a se concentra 100% asupra termenilor financiari ai asigurarii, lasand la urma conditiile contractuale. Unii au fost chiar surprinsi cand am cerut detalii in ceea ce priveste excluderile prevazute in contract.

Majoritatea clauzelor care prevad situatiile cand asiguratul nu este despagubit sunt firesti si tin de culpa directa a clientului ori de lipsa de predictibilitate a anumitor evenimente. Cu toate acestea, am intalnit cazuri in care clauzele contractuale sunt mai mult decat interpretabile sau chiar priveaza clientul de despagubire in situatii asupra carora nu poate avea niciun fel de control.

Una dintre prevederile contractuale mai putin clare arata ca asiguratul nu beneficiaza de despagubire in situatia in care „nu a luat toate masurile necesare pentru limitarea pagubei“. Aceasta excludere este prezenta in contractele majoritatii societatilor importante, iar la una dintre ele se aplica nu doar in cazul daunelor din accidente, ci si in situatia in care automobilul este expus unui furt sau unei tentative de furt. Nici macar agentii respectivei societati nu ne-au putut explica cum poate un client sa limiteze paguba in cazul in care ii este furata masina.

Intr-o alta situatie, firma de asigurare spune ca nu acorda despagubiri pentru „pagubele produse ca urmare a trepidatiilor in timpul mersului“. Nici in acest caz nu am reusit sa obtinem o explicatie clara, desi am insistat si pe cale oficiala. 


Nimeni nu plateste erorile din service


Una dintre situatiile in care niciun asigurator nu va face plata daunei este aceea in care dauna este majorata ca urmare a greselilor din service, iar acest lucru se intampla in ciuda faptului ca asiguratorii au, printre unitatile de service, parteneri agreati pe care ii recomanda clientilor.

Practic, din momentul in care automobilul si-a inceput drumul catre service (incluzand eventuala tractare), valabilitatea asigurarii inceteaza. Daca, de exemplu, in urma unei greseli de reparatie, dauna constatata initial este majorata, clientului nu-i ramane decat sa ceara despagubiri service-ului. Mai mult, este exclusa de la plata chiar si situatia in care automobilul este furat in timpul in care se afla in reparatii. Asiguratorii nu platesc nici in cazul exploziei anvelopelor sau in situatia in care apar daune provocate de fenomene naturale, cum ar fi ploaia, grindina sau inghetul.

Nu sunt incluse in asigurare nici pagubele provocate motorului sau altor componente prin cresterea temperaturii si nici cele produse prin actiunea curentului electric. In cazul in care se constata ca dauna a fost majorata ca urmare a rularii in conditiile aparitiei unei defectiuni, asiguratorii refuza, de asemenea, plata. Una dintre societati aduce ca exemplu situatia in care soferul continua sa ruleze dupa ce s-a spart baia de ulei.

De asemenea, daca se constata ca partile componente ale automobilului nu au fost intretinute corespunzator, este refuzata despagubirea. Exemplul adus aici vizeaza pagubele provocate motorului sau cutiei de viteze din cauza lipsei sau insuficientei ungeri. In sfarsit, daca polita de asigurare nu are si o componenta speciala, societatea nu va plati pentru pagubele generate de tentativele de furt.


Motive "speciale" pentru a refuza plata despagubirilor:


· Trepidatii Uniqa nu acorda despagubiri pentru pagubele produse unor parti componente/subansamble ale autovehiculului asigurat, ca urmare directa a trepidatiilor in timpul mersului; 

· Exceptie Omniasig este indreptatita sa nu acorde despagubiri in situatia in care dauna a fost produsa direct sau indirect ca urmare a oricarei fapte agresive produse cu intentie, ori comisa de o terta persoana, din razbunare; 

· Neputinta Asirom nu acorda despagubiri daca, dupa comiterea furtului sau a tentativei de furt, paguba s-a marit prin neluarea intentionata de catre persoanele cuprinse in asigurare a masurilor pentru conservarea ei, pentru partea de paguba care s-a marit; 

· Iarna Mai multe societati de asigurare din Romania, printre care Generalli, Omniasig, Asirom, Astra si Groupama, platesc partial sau chiar refuza complet plata daunelor in cazul in care se constata ca automobilul asigurat nu era dotat cu anvelope speciale, iar evenimentul a avut loc iarna in conditiile unui carosabil afectat de zapada, gheata sau polei, cand anvelopele de iarna sunt obligatorii prin lege.



Sursa: Capital
Aflati mai multe >>

Mai putin de 350.000 de case mai erau asigurate printr-o polita obligatorie la inceputul lui 2013



Asigurarea obligatorie a locuintelor PADNumarul politelor obligatorii de locuinta (PAD) a ajuns la putin peste 331 mii in prima luna din acest an, fiind intr-o usoara crestere fata de luna precedenta, insa la jumatate fata de ianuarie 2012. Astfel, procentul de acoperire in asigurare obligatorie este de sub 4% la nivel national, arata datele PAID, companie care gestioneaza incheierea asigurarilor obligatorii de locuinta.

Legislatia referitoare la sistemul asigurarilor obligatorii de locuinta a ramas nemodificata, iar in acest context, viitorul PAID este incert, tinand cont de faptul ca subscrierile sunt in scadere, iar compania ar putea intra in criza de lichiditati, apreciaza unii specialisti din piata.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a adoptat recent o norma prin care a facilitat procedura de intrare in PAID pentru alte companii de asigurare interesate. Pana la aceasta data insa, nimeni nu si-a manifestat intentia in acest sens, printre jucatorii importanti din piata care nu sunt actionari ai PAID numarandu-se companiile membre VIENNA Insurance Group, OMNIASIG si ASIROM, precum si ALLIANZ-TIRIAC. In prezent, din PAID fac parte 12 companii de asigurare.

Capitalul social al companiei este de 4,5 mil. EUR. PAID a fost constituit in noiembrie 2009, si dupa doi ani de crestere, asigurarile obligatorii de locuinta au inregistrat un declin semnificativ in 2012, din cauza neaplicarii amenzilor de catre autoritatile locale, dar si a numeroaselor modificari ale legislatiei secundare, sau a concentrarii asiguratorilor pe vanzarea politelor facultative de locuinta.

Cei mai mari jucatori pe piata de asigurari de locuinte (obligatorii si facultative) sunt ASTRA, OMNIASIG VIG, ALLIANZ-TIRIAC, GROUPAMA si GENERALI Romania.


Sursa: 1asig.ro

Aflati mai multe >>

Infiintarea ASF se amana pana pe 15 aprilie


Autoritatea de Supraveghere Financiara
Comisia Juridica din Camera Deputatilor a amanat cu o luna infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, pana la data de 15 aprilie, dar a avizat favorabil proiectul de lege. Astfel, potrivit amendamentelor adoptate de Comisie se precizeaza ca "ASF preia de la CNVM, de la CSA si de la CSSPP, pe baza de protocoale de predare-preluare incheiate cu fiecare dintre acestea, in termen de 15 zile de la data numirii membrilor Consiliului ASF, dar nu mai tarziu de 15 aprilie 2013, disponibilitatile banesti existente in conturi si patrimoniul stabilit pe baza situatiilor financiare intocmite".

De asemenea, alte modificari introduse de Comisia Juridica vizeaza faptul ca membrii Consiliului ASF trebuie sa detina o diploma de studii de invatamant superior de lunga durata in drept sau stiinte economice si sa aiba experienta de minimum 10 ani in activitatea financiara bancara si nebancara. Astfel, se schimba textul Ordonantei de Urgenta initiale, unde se prevedea ca "selectia candidatilor se face exclusiv pe baza experientei si calificarii profesionale in supravegherea sectorului financiar".

In acelasi timp, la capitolul incompatibilitati a mai fost adaugat un articol care interzice calitatea de comisar ASF persoanelor care detin "ei si/sau membrii familiilor lor pana la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participare de cel putin 10% din capitalul acestor persoane juridice si entitati sau din drepturile de vot ori o participatie care sa permita exercitarea unei influente semnificative asupra luarii deciziilor in adunarea generala sau in consiliul de administratie a acestora".

In sedinta din 12 februarie, Comisia Juridica a avizat favorabil, cu amendamente, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind Autoritatea de Supraveghere Financiara. Avand in vedere obiectul si continutul sau, proiectul de act normativ face parte din categoria legilor organice, Camera Deputatilor fiind prima Camera sesizata.

Umreaza ca pana pe data de 25 februarie, Comisia de Buget-Finante sa prezinte raportul asupra acestui proiect.

Sursa: Xprimm
Aflati mai multe >>

luni, 11 februarie 2013

CSA reintroduce contributia asiguratorilor RCA catre FPVS


Fondul de Protectie a Victimelor Strazii
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a reintrodus contributia obligatorie a asiguratorilor RCA catre Fondul de Protectie a Victimelor Strazii, stabilind un cuantum de 1% din volumul primelor brute incasate pe aceasta clasa de asigurari. 

Contributia catre FPVS fusese eliminata complet anul trecut, conform Ordinului CSA nr.5/2012, abrogat prin Ordinul nr. 8/2013, Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 84 din 07 februarie 2013.

Potrivit CSA, masura de eliminare a contributiei pe 2012 a fost luata pentru consolidarea pietei asigurarilor auto RCA, care a scazut puternic anul trecut, avand in vedere ca FPVS dispunea la acel moment de rezerve suficiente pentru a plati eventualele despagubiri.

Cuantumul contributiei suferise deja mai multe reduceri succesive in ultimii ani. La sfarsitul anului 2008, aceasta fusese diminuata de la 1,5% la 0,5% pentru exercitiul financiar aferent anului 2009, iar ulterior, in 2010, aceasta a fost redusa suplimentar, pana la 0,3%.

FPVS este un organism de garantare destinat platilor de despagubiri pentru vatamari corporale sau decese, daca autorul accidentului a ramas neidentificat, respectiv platilor de despagubiri pentru avarierea ori distrugerea de bunuri si vatamari corporale sau decese, daca vehiculul, respectiv tramvaiul, a fost neasigurat. De asemenea, FPVS functioneaza si ca centru de informare si organism de compensare pentru cetatenii romani pagubiti in afara granitelor tarii, in anumite conditii.


Sursa: Xprimm
Aflati mai multe >>

Brokerii au adus 96% din afacerile EximAsig


Colaborarile cu brokerii de asigurari s-au intensificat in cei aproape trei ani de la infiintarea EximAsig Romania.
In 2012, afacerile Companiei de Asigurari Reasigurari EXIM Romania (EximAsig Romania), al carei actionar majoritar este EximBank, au fost realizate in proportie de 96% prin intermediul brokerilor de asigurare.

"Colaborarile cu brokerii de asigurari s-au intensificat in cei aproape trei ani de la infiintarea EximAsig Romania. Am ajuns sa detinem parteneriate cu peste 60 de brokeri de asigurare, de la cei mai mari intermediari de pe piata la companii de brokeraj specializate pe asigurarile de risc financiar", a declarat Alexandru NEFEROIU, Membru in Directoratul EximAsig Romania, responsabil de vanzari si de relatia cu brokerii.

Subscrierile inregistrate de EximAsig Romania la sfarsitul trimestrului III 2012 s-au triplat fata de aceeasi perioada din 2011, la 19,4 mil. lei. Potrivit rezultatelor publicate de Revista de Specialitate INSURANCE Profile, in perioada ianuarie-septembrie 2012 EximAsig Romania ocupa locul 3 pe segmentul asigurarilor de garantii, cu o cota de piata de 15,27% (fata 6,05% in aceeasi perioada din 2011), si locul 5 in topul asigurarilor de credite, cu o cota de piata de 0,38% (comparativ cu 0,93% in 3T 2011).

"Ne dorim continuarea si consolidarea relatiilor cu brokerii. Parteneriatele deja incheiate si-au demonstrat in timp eficienta, pentru ca am identificat formule care sa aduca beneficii atat noua, in calitate de furnizor de produse de asigurare, cat si intermediarilor si clientilor nostri", a adaugat Alexandru NEFEROIU.

Sursa: Xprimm
Aflati mai multe >>

Ministerul Sanatatii vrea sa puna in dezbatere publica un nou proiect de lege a malpraxisului

Ministerul Sanatatii intentioneaza sa puna in dezbatere publica, pana la jumatatea acestui an, un nou proiect de lege a malpraxisului, informeaza un comunicat de presa al ministerului remis vineri AGERPRES.

"Ministerul Sanatatii considera ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt suspicionati sau acuzati de malpraxis. Noile prevederi trebuie sa introduca notiuni si criterii clare pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor. Ministerul Sanatatii intentioneaza organizarea unor ample dezbateri pe marginea proiectului de act normativ cu profesionistii din sistemul sanitar, cu societatea civila, asociatii ale pacientilor, Colegiul Medicilor, companiile de asigurari si reprezentanti ai Baroului National, astfel incat pana la jumatatea acestui an sa finalizeze un proiect de lege pe care sa-l inainteze Parlamentului spre aprobare", precizeaza sursa citata.



Sursa: AGERPRES
Aflati mai multe >>

Ministerul Sanatatii va revizui Legea malpraxisului pana la jumatatea anului


Legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta, pana la jumatatea anului, avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt suspectati sau acuzati de malpraxis, informeaza Ministerul Sanatatii.

Astfel, MS intentioneaza sa puna in dezbatere publica, pana la jumatatea lui 2012, un nou proiect de lege a malpraxisului.

Ministerul considera ca legislatia privind rezolvarea cazurilor de culpa medicala trebuie revizuita de urgenta, avand in vedere situatiile tot mai dese in care medici romani sunt sunt suspicionati sau acuzati de malpraxis.

Noile prevederi trebuie sa introduca notiuni si criterii clare pentru o mai buna gestionare a situatiilor de culpa medicala sau a suspiciunilor de culpa medicala, inclusiv a modului de stabilire si aplicare a sanctiunilor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Ministerul Sanatatii intentioneaza organizarea unor ample dezbateri pe marginea proiectului de act normativ cu profesionistii din sistemul sanitar, cu societatea civila, asociatii ale pacientilor, Colegiul Medicilor, companiile de asigurari si reprezentanti ai Baroului National, astfel incat, pana la jumatatea acestui an, sa fie finalizat un proiect de lege pe care, ulterior sa-l inainteze Parlamentului spre aprobare.


Sursa: Mediafax
Aflati mai multe >>

Lance Armstrong dat in judecata de o campanie de asigurari


Compania de asigurari SCA Promotions a anuntat, joi, ca l-a dat in judecata pe Lance Armstrong si ca reclama cel putin 12 milioane de dolari, suma ce reprezinta primele acordate fostului rutier american pentru victoriile sale din Turul Frantei, precum si daune.

Conform spuselor lui Jeff Dorough avocatului companiei, plangerea a fost depusa la un tribunal din Dallas, documentul avand 35 de pagini.

"In prezent toata lumea stie ca Lance Armstrong a insistat in ceea ce ar putea fi cea mai elaborata si cea mai scandaloasa minciuna cu sange rece din istoria sportului. Acum este momentul ca domnul Armstrong sa faca fata consecintelor actiunilor sale. Acestea includ returnarea tuturor sumelor ce i-au fost varsate de SCA, peste 12 milioane de dolari in total", se arata in plangea SCA Promotions.

Suma reclamata de companie reprezinta cele 7,5 milioane de dolari constand in bonusurile primite de Armstrong, precum si 5 milioane de dolari - daune si cheltuieli de judecata.

Mark Fabiani, unul dintre avocatii lui Lance Armstrong, contactat de AFP, a declarat ca acordul din 2006 dintre SCA si fostul rutier in valoare de 7,5 milioane de dolari, ii interzice asiguratorului sa pretinda rambursarea sumei.

Uniunea Ciclista Internationala a anuntat, in luna octombrie, ca i-a retras lui Lance Armstrong cele sapte titluri din Turul Frantei, dupa un raport al Agentiei Antidoping Americane in care rutierul texan era acuzat de dopaj sistematic. Recent, Armstrong a recunoscut pentru prima oara in public, intr-un interviu acordat realizatoarei TV Oprah Winfrey, ca a luat produse dopante in timpul carierei sale cicliste, dupa mai mult de zece ani in care a negat acest lucru.


Sursa: Mediafax
Aflati mai multe >>

joi, 7 februarie 2013

Consecintele infractiunilor la volan: soferii vinovati suporta pagubele pe RCA sau CASCO din buzunarul propriu

Companiile de asigurari nu raman indiferente la accidentele provocate de soferii care au comis infractiuni pe drumurile publice, deoarece acestea reprezinta motive de regres pe RCA impotriva propriului asigurat, in timp ce, pe Casco, constituie excluderi.

Spre exemplu, ASIROM a avut anul trecut 168 de cazuri de recuperare a despagubirilor platite in baza asigurarii RCA, majoritatea fiind datorate alcoolemiei extrem de ridicate. "Pe lista figureaza insa si cazuri de infractiuni savarsite cu intentie si chiar de conducere fara consimtamantul asiguratului. Dauna medie pentru aceste evenimente este de aproape patru ori mai mare decat dauna medie pe societate", a afirmat Radu IONESCU, Director Departament Asigurari Auto, ASIROM.

In astfel de cazuri, recuperarea prejudiciului depinde foarte mult de suma platita pagubitilor, dar si de puterea sau rezervele financiare ale vinovatului. Astfel, procedura de recuperare poate include chiar si executarea silita a unor bunuri din patrimoniul asiguratului. "Poate dura de la cateva luni la cativa ani, iar uneori... toata viata. Sunt cazuri de accidente soldate cu vatamari corporale, deces, infirmitati pe viata (care obliga asiguratorul la plata unor prestatii periodice, sub forma de pensie). In cat timp se poate recupera de la un om fara serviciu, de exemplu, suma de 100.000 EUR? Avand in vedere limitele de raspundere ale asigurarii RCA in momentul de fata, exista destul de multe cazuri in care despagubirile solicitate de partea vatamata si platite de asiguratori sunt mult mai mari decat aceasta suma", a adaugat Radu IONESCU.

In acelasi timp, infractiunile la regimul de circulatie pe drumurile publice constituie excluderi si in cazul politelor Casco la toate companiile din piata.

Mai putine amenzi pentru consum de alcool, dar la fel de multe accidente grave


Numarul soferilor amendati pentru consumul de alcool la volan a scazut anul trecut pana la aproape 17.400, fata de 20.400 in 2011, se arata in datele furnizate de Politia Rutiera pentru XPRIMM Newsletters. Totusi, este ingrijorator ca mai mult de jumatate dintre acestia aveau o alcoolemie peste limita de 0,8 mg alcool/1.000 ml sange, desi au fost cu aproape 1.500 mai putini decat in 2011. Acest fapt le-a atras in mod automat raspunderea penala.

De asemenea, numarul accidentelor grave petrecute pe fondul consumului de alcool a crescut usor, de la 643 de cazuri in 2011, pana la 657 anul trecut, iar consecintele au urmat aceeasi linie: 158 de morti, 684 de raniti grav si 385 de raniti usor.

Baza legala a regresului impotriva propriului asigurat, dupa despagubirea tertului prejudiciat, o reprezinta Art. 58 din Legea nr. 136/1995 care stipuleaza ca asiguratorul RCA poate recupera sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei in urmatoarele cazuri:
  • accidentul a fost produs cu intentie;
  • accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie;
  • accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu intentie incerca sa se sustraga de la urmarire;
  • persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus vehiculul fara consimtamantul asiguratului.
Pe langa cele mentionate anterior, printre infractiunile care pot constitui un motiv de regres sau de excludere se mai numara circulatia sub influenta substantelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare, precum si participarea la intreceri neautorizate, precum si circulatia fara permis de conducere.


Sursa: Xprimm
Aflati mai multe >>

ASTRA Asigurari se indreapta catre America Latina

Astra Asigurari Logo
ASTRA Asigurari a anuntat ca isi continua planurile de extindere a activitatii in plan international, in America Latina. Pentru inceput, asiguratorul va subscrie riscuri in Ecuador, urmand ca in urmatorii doi ani sa isi dezvolte afacerile si in Peru, Columbia si Bolivia. Asiguratorul isi confirma astfel strategia inceputa in urma cu trei ani prin extinderea in Ungaria, tara careia i-au urmat Germania si Slovacia. Valoarea investitiilor in sucursalele ASTRA Asigurari deschise in afara tarii se ridica la circa 8 mil. EUR. 

In ceea ce priveste America Latina, "vom subscrie in prima parte a anului 2013 din Romania, iar liniile de business vor fi pentru inceput property, riscuri catastrofale, aviatie si maritime", se arata in comunicatul de presa al companiei. Ca urmare a intentiei de extindere a activitatii in Ecuador, ASTRA Asigurari a obtinut calificativul "AA+", din partea unei agentii locale de rating din America Latina, PACIFIC Credit Rating.

Ratingul acordat de catre aceasta este superior celui al Romaniei, tara de provenienta a ASTRA Asigurari - de mentionat fiind faptul ca aceste calificative nu le pot depasi pe cele ale tarii de provenienta. O posibila explicatie ar fi o diferenta semnificativa in scala de rating practicata de PACIFIC Credit Rating sau in modul de acordare - fata de marile agentii internationale. Spre exemplu, in cazul de fata, Romania are un rating "BB+", cu perspectiva stabila de evolutie, acordat de STANDARD&POOR's, in timp ce MOODY's a acordat tarii noastre "Baa3" si FITCH "BBB-". Acestea sunt, alaturi de A.M. Best cele patru mari agentii de rating recunoscute in plan international, cu care lucreaza majoritatea jucatorilor din industria financiar-bancara si de asigurari. De altfel, A.M. Best este si singura entitate specializata in industria de asigurari.

Potrivit unui raport al agentiei PACIFIC Credit Rating, "rating-ul 'AA+' se acorda societatilor cu o capacitate excelenta de respectare a conditiilor contractuale, lichiditate si profitabilitate foarte buna, factor de risc minim si impact pozitiv in dezvoltarea economiei locale si implicit a pietei de asigurari".

Pe piata din Ecuador activau 44 de companii de asigurare la nivelul anului 2012, dintre care 42 de companii locale si doua companii straine, care opereaza in baza dreptului de stabilire, COFACE si PAN AMERICAN Life Insurance Company, potrivit autoritatii de supraveghere financiara - Superintendencia de Bancos y Seguros.

Afacerile totale inregistrate pe piata asigurarilor din Ecuador dupa primele noua luni ale anului trecut s-au ridicat la 434 mil. USD, 317,4 mil. USD fiind aferente subscrierilor din asigurari generale, restul de 116,5 mil. USD fiind realizate pe segmentul life.


Sursa: 1asig.ro
Aflati mai multe >>

Huidu condamnat la patru de ani de inchisoare cu suspendare


Decizie definitiva in cazul lui Serban Huidu.
Pedeapsa in cazul fostului realizator TV Serban Huidu, trimis in judecata pentru ucidere din culpa in urma accidentului soldat cu trei morti, din octombrie 2011, a fost majorata de la doi ani de inchisoare cu suspendare la patru ani, tot cu suspendare, a decis, joi, Curtea de Apel Brasov. Decizia Curtii de Apel Brasov este definitiva.

Conform aceleiasi decizii, Serban Huidu are interdictia de a se urca la volan pentru o perioada de sase ani.

Huidu nu a fost prezent in sala de judecata in momentul pronuntarii sentintei.

Rudele victimelor accidentului considera ca aceasta pedeapsa este nedreapta.

"Nu-mi vine sa cred, nu mai avem ce sa facem", a spus fiul lui Stefan Lungu Balog, una dintre victimele accidentului produs de Serban Huidu.

In 31 ianuarie, procurorii si avocatii familiilor victimelor accidentului provocat de Serban Huidu au solicitat judecatorilor Curtii de Apel Brasov casarea sentintei de condamnare a acestuia la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare si rejudecarea cauzei, pentru o pedeapsa mai mare, cu executare.

In mai 2012, Serban Huidu a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa, in urma accidentului soldat cu trei morti produs in octombrie 2011 zona localitatii Timisul de Sus din judetul Brasov.

In urma accidentului provocat de Huidu si-au pierdut viata Ioan Garbis, Magda Draghici si Stefan Lungu Balog, cei trei fiind colegi la o firma din Brasov. In 16 octombrie 2011, ei se indreptau cu un autoturism Dacia spre Aeroportul Otopeni. Serban Huidu circula dinspre Capitala spre Brasov, iar la iesirea din localitatea Timisul de Sus, intr-o zona in care sunt curbe, a intrat cu masina pe contrasens si a izbit autoturismul Dacia in care se aflau cele trei persoane. Huidu se afla in masina impreuna cu sotia sa, cu cei doi copii in varsta de doi si patru ani si cu bona acestora.

In 29 iunie 2012, Serban Huidu a fost condamnat de Judecatoria Brasov la doi ani si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa, iar familiile victimelor accidentului au facut recurs la decizia judecatorilor.

De asemenea, la sfarsitul anului trecut Judecatoria Brasov a decis ca familiile victimelor accidentului provocat de Huidu sa primeasca daune de 360.000 de euro.

Judecatoria Brasov a decis ca fiica Magdei Draghici, Ioana Campean, sa primeasca daune morale in valoare de 120.000 de euro si daune materiale de circa 1.900 de lei. De asemenea, pentru sotia lui Stefan Lungu Balog s-au stabilit daune morale tot de 120.000 de euro si materiale de 5.500 de lei reprezentand cheltuieli cu inmormantarea si 5.000 de euro reprezentand contravaloarea autoturismului Dacia Logan distrus in accident. Totodata, fiul lui Stefan Lungu Balog va primi 120.000 de euro ca daune morale.

Potrivit minutei Judecatoriei Brasov, aceste daune in valoare totala de peste 360.000 de euro trebuie achitate de firma de asigurari Asigurare-Reasigurare Astra, unde Huidu avea contract de asigurare.


Sursa: Mediafax
Aflati mai multe >>