marți, 19 februarie 2013

Noua taxa auto aprobata de guvern


Noua taxa auto aprobata de guvern
In sedinta de guvern de astazi a fost aprobat proiectul referitor la timbrul de mediu, denumirea sub care este promovata noua taxa auto. Despre noua taxa auto se vorbeste de la inceputul acestui an.

In formula actuala, aceasta nemultumea producatorii auto, in conditiile in care fixeaza, considera acestia, niveluri reduse pentru masinile puternic poluante. Ca urmare, in cea mai recenta sedinta de guvern autoritatile au propus ca pentru achizitia de masini putin poluante sau electrice sa se acorde prime.

Ce prevede proiectul de pe site-ul ministerului


In raport cu actuala formula a taxei de prima inmatriculare, formula timbrului de mediu ia in calcul integral emisiile de carbon.

Conform propunerii prezentate, timbrul de mediu va lua in calcul doar emisiile poluante de dioxid de carbon, spre deosebire de sistemul actual in care este calculata si cilindreea. Emisia de dioxid de carbon va fi luata in calcul integral la stabilirea valorii timbrului de mediu, in conditiile in care in prezent aceste emisii au o proportie de doar 30% la stabilirea taxei auto.

Pentru masinile non-euro, euro 1 sau euro 2, timbrul de mediu are o valoare mai mica decat taxa de prima inmatriculare sau de prima vanzare. Diferenta poate ajunge si la 90%.

Pentru motorizarile euro 3 sau euro 4, care constituie ponderea majoritara a masinilor din circulatie, timbrul de mediu are o valoare cu circa 10- 15% mai mare decat cea a taxei de prima inmatriculare, sustine Rovana Plumb, ministrul Mediului. In unele cazuri diferenta este insa mult mai mare.

Masinile cu motorizari euro 6, masinile electrice si masinile hibrid nu vor plati timbrul de mediu. In ceea ce priveste tehnologiile Euro 5 nivelul taxei va fi asemanator cu nivelul taxei actuale, in unele cazuri fiind insa usor mai redus.

Alte prevederi importante ale proiectului de ordonanta


- Se aplica doar autoturismelor M1 (destinate transportului de persoane care au, in afara scaunului conducatorului, cel mult opt locuri pe scaune), cu maxim 8+1 locuri.Vehiculele comerciale vor plati taxa auto in actuala forma, chiar si dupa aprobarea timbrului de mediu

- Se aplica o singura data pentru intreaga perioada de rulare a vehiculului

- Masinile care nu au achitat taxa de prima inmatriculare sau au primit inapoi taxa de prima inmatriculare printr-o decizie a instantei trebuie sa achite noul timbru de mediu.

O noutate pe care ar putea-o aduce deciziile din sedinta de guvern de astazi este taxarea diferentiata a masinilor in functie de combustibilul folosit, respectiv benzina sau motorina, propunerea ministrului Mediului, Rovana Plumb, fiind ca masinile pe motorina sa fie plateasca un impozit mai mare, deoarece sunt mai poluante.

De asemenea, in sedinta de guvern de miercurea trecuta Ponta a promis ca va institui prime pentru masinile putin poluante (hibride) si pentru cele electrice.

Timbrul de mediu ar urma sa intre in vigoare in cursul lunii martie.


Sursa: Evenimentul Zilei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu