joi, 7 februarie 2013

Consecintele infractiunilor la volan: soferii vinovati suporta pagubele pe RCA sau CASCO din buzunarul propriu

Companiile de asigurari nu raman indiferente la accidentele provocate de soferii care au comis infractiuni pe drumurile publice, deoarece acestea reprezinta motive de regres pe RCA impotriva propriului asigurat, in timp ce, pe Casco, constituie excluderi.

Spre exemplu, ASIROM a avut anul trecut 168 de cazuri de recuperare a despagubirilor platite in baza asigurarii RCA, majoritatea fiind datorate alcoolemiei extrem de ridicate. "Pe lista figureaza insa si cazuri de infractiuni savarsite cu intentie si chiar de conducere fara consimtamantul asiguratului. Dauna medie pentru aceste evenimente este de aproape patru ori mai mare decat dauna medie pe societate", a afirmat Radu IONESCU, Director Departament Asigurari Auto, ASIROM.

In astfel de cazuri, recuperarea prejudiciului depinde foarte mult de suma platita pagubitilor, dar si de puterea sau rezervele financiare ale vinovatului. Astfel, procedura de recuperare poate include chiar si executarea silita a unor bunuri din patrimoniul asiguratului. "Poate dura de la cateva luni la cativa ani, iar uneori... toata viata. Sunt cazuri de accidente soldate cu vatamari corporale, deces, infirmitati pe viata (care obliga asiguratorul la plata unor prestatii periodice, sub forma de pensie). In cat timp se poate recupera de la un om fara serviciu, de exemplu, suma de 100.000 EUR? Avand in vedere limitele de raspundere ale asigurarii RCA in momentul de fata, exista destul de multe cazuri in care despagubirile solicitate de partea vatamata si platite de asiguratori sunt mult mai mari decat aceasta suma", a adaugat Radu IONESCU.

In acelasi timp, infractiunile la regimul de circulatie pe drumurile publice constituie excluderi si in cazul politelor Casco la toate companiile din piata.

Mai putine amenzi pentru consum de alcool, dar la fel de multe accidente grave


Numarul soferilor amendati pentru consumul de alcool la volan a scazut anul trecut pana la aproape 17.400, fata de 20.400 in 2011, se arata in datele furnizate de Politia Rutiera pentru XPRIMM Newsletters. Totusi, este ingrijorator ca mai mult de jumatate dintre acestia aveau o alcoolemie peste limita de 0,8 mg alcool/1.000 ml sange, desi au fost cu aproape 1.500 mai putini decat in 2011. Acest fapt le-a atras in mod automat raspunderea penala.

De asemenea, numarul accidentelor grave petrecute pe fondul consumului de alcool a crescut usor, de la 643 de cazuri in 2011, pana la 657 anul trecut, iar consecintele au urmat aceeasi linie: 158 de morti, 684 de raniti grav si 385 de raniti usor.

Baza legala a regresului impotriva propriului asigurat, dupa despagubirea tertului prejudiciat, o reprezinta Art. 58 din Legea nr. 136/1995 care stipuleaza ca asiguratorul RCA poate recupera sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei in urmatoarele cazuri:
  • accidentul a fost produs cu intentie;
  • accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie;
  • accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu intentie incerca sa se sustraga de la urmarire;
  • persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus vehiculul fara consimtamantul asiguratului.
Pe langa cele mentionate anterior, printre infractiunile care pot constitui un motiv de regres sau de excludere se mai numara circulatia sub influenta substantelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare, precum si participarea la intreceri neautorizate, precum si circulatia fara permis de conducere.


Sursa: Xprimm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu