luni, 18 februarie 2013

Infiintarea ASF se amana pana pe 15 aprilie


Autoritatea de Supraveghere Financiara
Comisia Juridica din Camera Deputatilor a amanat cu o luna infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, pana la data de 15 aprilie, dar a avizat favorabil proiectul de lege. Astfel, potrivit amendamentelor adoptate de Comisie se precizeaza ca "ASF preia de la CNVM, de la CSA si de la CSSPP, pe baza de protocoale de predare-preluare incheiate cu fiecare dintre acestea, in termen de 15 zile de la data numirii membrilor Consiliului ASF, dar nu mai tarziu de 15 aprilie 2013, disponibilitatile banesti existente in conturi si patrimoniul stabilit pe baza situatiilor financiare intocmite".

De asemenea, alte modificari introduse de Comisia Juridica vizeaza faptul ca membrii Consiliului ASF trebuie sa detina o diploma de studii de invatamant superior de lunga durata in drept sau stiinte economice si sa aiba experienta de minimum 10 ani in activitatea financiara bancara si nebancara. Astfel, se schimba textul Ordonantei de Urgenta initiale, unde se prevedea ca "selectia candidatilor se face exclusiv pe baza experientei si calificarii profesionale in supravegherea sectorului financiar".

In acelasi timp, la capitolul incompatibilitati a mai fost adaugat un articol care interzice calitatea de comisar ASF persoanelor care detin "ei si/sau membrii familiilor lor pana la gradul al treilea inclusiv, direct sau indirect, o participare de cel putin 10% din capitalul acestor persoane juridice si entitati sau din drepturile de vot ori o participatie care sa permita exercitarea unei influente semnificative asupra luarii deciziilor in adunarea generala sau in consiliul de administratie a acestora".

In sedinta din 12 februarie, Comisia Juridica a avizat favorabil, cu amendamente, proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind Autoritatea de Supraveghere Financiara. Avand in vedere obiectul si continutul sau, proiectul de act normativ face parte din categoria legilor organice, Camera Deputatilor fiind prima Camera sesizata.

Umreaza ca pana pe data de 25 februarie, Comisia de Buget-Finante sa prezinte raportul asupra acestui proiect.

Sursa: Xprimm

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu