marți, 19 februarie 2013

Deputatii decid azi cine va putea sa vanda asigurari facultative de locuinta


Polita de asigurare a locuintelor impotriva dezastrelor naturale
O propunere legislativa care ar putea zdruncina piata asigurarilor facultative de locuinte se afla pe ordinea de zi a sedintei de plen a Camerei Deputatilor. Proiectul, o initiativa din 2010 a Deputatului Mihai Tudose, modifica un articol din Legea nr. 260/2008.

Astfel, doar companiile actionare PAID ar mai putea sa vanda asigurari facultative de locuinta, care sa acopere cele trei riscuri obligatorii - cutremur, alunecare de teren sau inundatie. Desi Senatul a respins modificarea actului normativ, Camera Deputatilor este for decizional in acest caz.

Aceasta propunere va afecta in mod direct trei mari jucatori de pe piata asigurarilor facultative: Allianz-Tiriac, Asirom si Omniasig, care nu fac parte din actionariatul PAID.

Ca urmare, daca deputatii vor aproba proiectul, cele trei companii vor fi nevoite sa intre in actionariatul PAID, in contextul in care CSA a adoptat o norma prin care a facilitat procedura de intrare in PAID pentru alte companii de asigurare interesate. Pana in prezent, insa, nici unul din marii jucatori nu a aratat oficial vreo intentie in acest sens.

In proiectul propus de deputatul Mihai Tudose, se mentioneaza ca "prin aceasta propunere de modificare si completare a Legii nr. 260/208, se doreste introducerea unor preceduri de ordin tehnic in Legea nr. 260/2008 specifice activitatii de asigurare, astfel incat sa se asigurare premisele necesare pentru o buna functionare a mecanismelor instituite prin acest act normativ, ca de exemplu: asigurarea unei mai bune flexbilitati in modificarea valorii sumelor asigurate obligatoriu si a primelor, in functie de rezultatele din anii anteriori, precum si limitarea posibilitatii de control asupra PAID a unor societati de asigurare care fac parte din grupuri, in detrimentul societatilor de asigurare care nu fac parte dintr-un grup, corelandu-se astfel precederile Legii nr. 260/208 cu cele din Legea nr. 32/2000 cu modificarile si comepltarile ulterioare.


Sursa: Wall-Street

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu