luni, 4 februarie 2013

RCA-ul nu te scapa tot timpul de raspundere

Principalul rol al politei RCA este ca pagubitul sa isi primeasca compensarea pentru daunele produse din culpa de proprietarul sau de utilizatorul unui vehicul asigurat. Insa polita RCA nu ii fereste mereu de responsabilitate pe cei vinovati. Chiar daca asiguratorul ii va compensa mai intai pe cei pagubiti, conform legii, acesta are dreptul sa isi recupereze banii, in anumite situatii.

"Asiguratorul RCA poate face regres impotriva propriului asigurat in cazurille prevazute de Art. 58 din Legea 136/1995. Concret, pentru conducere sub influenta bauturilor alcoolice (peste 8 la mie), conducere fara permis sau cand fapta este produsa cu intentie", a explicat Madalin ROSU, Directorul Diviziei Daune, GENERALI Romania.

Mai exact, actul normativ in cauza stipuleaza ca asiguratorul RCA poate recupera sumele platite drept despagubiri de la persoana raspunzatoare de producerea pagubei in urmatoarele cazuri:

  1. accidentul a fost produs cu intentie;
  2. accidentul a fost produs in timpul comiterii unor fapte incriminate de dispozitiile legale privind circulatia pe drumurile publice ca infractiuni savarsite cu intentie;
  3. accidentul a fost produs in timpul cand autorul infractiunii savarsite cu intentie incerca sa se sustraga de la urmarire;
  4. persoana raspunzatoare de producerea pagubei a condus vehiculul fara consimtamantul asiguratului.
Pe langa cele mentionate anterior, printre infractiunile care pot constitui un motiv de regres se mai numara circulatia sub influenta substantelor stupefiante sau medicamentelor cu efecte similare, precum si participarea la intreceri neautorizate.

"Motivul principal pentru acest tip de regres este, in general, alcoolemia, iar valorile sunt destul de mari deoarece sunt si victime cu vatamari corporale. In Bucuresti, unde de regula dureaza mai mult, procedura de regres variaza de la 3 luni pana la un an si jumatate si, in unele cazuri, chiar si 3 ani", a adaugat Madalin ROSU.

Aceste reguli se aplica si soferiilor care circula in strainatate si produc accidente din vina lor, "cu precizarea ca actiunea in instanta se face la domiciliul paratului".

Conform statisticilor Politiei Rutiere, in perioada 2007-2011, numarul accidentelor grave produse pe fondul consumului de alcool a crescut aproape constant, ajungand la 301 in 2011, fata de 171 in 2007.

Din pacate insa, odata cu indroducerea constatarii amiabile, respectiv de la jumatatea lui 2009, asiguratorilor le este mai dificil sa depisteze cazurile de accidente usoare avand drept cauza consumul de alcool, pentru ca soferii implicati nu mai sunt obligati sa mearga la politie, unde erau testati in mod obligatoriu cu aparatul etilotest. In acelasi timp, reprezentantii asiguratorilor nu au dreptul sa ii supuna pe soferi la aceasta investigatie cand acestia se prezinta pentru constatarea pagubelor. Mai mult decat atat, asiguratorii sustin ca soferii "se inteleg", astfel incat sa evite situatiile in care ar ramane fara permis sau ar atrage raspunderea penala.


Sursa: 1asig.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu